用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 '天才兒童' 節目
go

'天才兒童' 節目 [複製鏈接]

天才定癫才?

先天定後天?

有幸定不幸?

由你去分析.

由你去決定.

明珠台在下星期四 (一月七日) 晚上九時三十分開始, 將會一連四個星期四播出 (我細仔朗然有份參與的)英國節目,《天才兒童》,

http://programme.tvb.com/lifestyle/childgenius4?lang=zh,

有時間又無其他好做的話, 可以 '斟杯茶, 食個包',  慢慢睇!

Terence Lai
Seaton, UK
   8    0    0    0

回覆:Fate 的帖子

Watching now! I like your theory: Choice A.

快樂人生在乎...

torunpoland 發表於 16-1-7 21:49
Watching now! I like your theory: Choice A.

Thanks, Mate.

快樂人生在乎...

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3206620&extra=page%3D1

快樂老鬼

睡衣

睡意太濃

Oops..sorry, 呢個先啱,

http://www.edu-kingdom.com/forum ... 6343&extra=page%3D1

睡意太濃的

賴睡衣

回覆:'天才兒童' 節目

有睇!你仔好叻!好聽你話!佢係科科各方面都咁叻?定數學特別outstanding ?你們好偉大,為小朋友去移民為將來!

有冇重播睇?

好好睇

真正的天才是癫才,癫=瘋,
有時在想,那些被認爲是瘋子, 神經失常的,或許他們有些是真正的天才,因爲他們的想法不同,無法接受世俗人的看法,而其想法也難爲俗人接受,只好沉浸在自己的世界 。 能控制住情绪的,或許會讓俗人覺的孤僻,想法不同,但還在俗人的世界中生活,控制不住情绪的,就可能選擇放逐自己。

如果心臟不强的,真的寧願有個小聪明的小孩而不要天才,

Fate 發表於 16-1-4 00:03
天才定癫才?

先天定後天?
我都有睇, 你仔仔好乖呀

第二

文無第一武無第二?
英雄少年誰執牛耳?
天資聰敏奪標容易?
第二回合誰會出事?

劍津之子初露相,
中東乖女數快上 ;
單親叻子顯大將,
龍鳯鬥智戲連塲!

記得今晚明珠930.

賴老鬼
自我為中心、遺憾是此生

回覆 Fate 的帖子

原來反應熱烈。真好!我的ipad開不到節目,稍後一定收看,雖然懷疑緊Fate兄略有show off 之嫌,但如果一個二個唔show off又或分享 自己的心得,其他人又點可以利用最短時間,吸收最正確知識,而學到好野?:)

Miss咗第一集,那兒可重溫?

[img align=right][/img]

醒目開學勳章

Longyin 是個肯聽指示做事的乖孩子,樓主,他是不是天才其實一睇就知,天才是不用train 出來的,但有一個又肯聽你話又願意討好你的乖孩子,你很有福氣。其實有個正正常常,開心聽話,健健康康的孩子已經很好,天才與否,又何必強求?

kat0318    發表於 16-1-19 13:20

醒目開學勳章 貢獻勳章

longyin真係聽話仔!

我同老公一路睇,一路發現有個參賽者嘅行為、神情,好鬼似我個大曳人!
就係比賽唔做準備,去到懶輕鬆,可能會搞事~ 出到嚟會巴之閉話好淺嗰種人!

另外,原本打算阿仔上中學先教佢玩橋牌,尋晚老公話要我快d開班教仔!
恐龍家

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+小曳人+於+16-1-15+07:45+編輯

原帖由 小曳人 於 16-01-15 發表

longyin真係聽話仔!
那裡有得睇番呢?

醒目開學勳章 貢獻勳章

piglet0529 發表於 16-1-15 10:53
那裡有得睇番呢?
唔覺!我都想睇返第一集呀!
恐龍家

奇怪

annie40 發表於 16-1-14 09:59
回覆 Fate 的帖子

原來反應熱烈。真好!我的ipad開不到節目,稍後一定收看,雖然懷疑緊Fate兄略有show off ...

真奇怪, Annie
你明明喺我另一個討論區發招,
點解忽然急急腳走到呢邊出拳?

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3206343&extra=page%3D1
(In  12#)

好奇怪你明明喺兩邊都清楚講明:

你並無睇過任何一集 '天才兒童',
但係你我在show off.

更奇怪你明明喺邊睇住我回應show off,
你喺呢邊依然係咬死我show off.
Annie 妹, 究竟你攪邊科?

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3206343&extra=page%3D1&page=2

(in  23#)

更奇怪想問係未所有香港人都係咁?
都無耐性睇哂4集就急住妄下判斷?
就急不及待即刻Jump Conclusion?

趕住show off = 講哂俾全世界人

'嗱! 我就最醒, 我 一眼就睇穿Fate,
'睇喺度晒嘢show off, 扮哂嘢!'

非常奇怪點解有人會咁急show off,
可以咁無耐性,無IQ、無品,
完全唔明 '尊重自己尊重别人' 的真理?

奇怪好似基本人道理也忘掉?

'凡講証據、唔係講情緒,
'凡講Fact、唔係講Feel'.

Feeling Good的
賴老餅
唔好大隻廣貪口爽,
攪到自己理性盡喪.

Fate 兄,我沒有咬定你是show off, 只是以小女人之心度君子之腹,講show off 而已,這些是按個人心理角度出發之言,是人之常情,並非想抹黑。簡單是show off 並無不妥,如果無show,大家就沒有學習機會了。其實有真材實學才可以show off, 小女子很佩服。

引用:Longyin+是個肯聽指示做事的乖孩子,樓主,

原帖由 mrshoho 於 16-01-14 發表
Longyin 是個肯聽指示做事的乖孩子,樓主,他是不是天才其實一睇就知,天才是不用train 出來的,但有一個又 ...
Agree!比起其他小朋友,Longyin 算是聽話了!資優小朋友少不免輕狂、自我中心的!

個節目好好睇,好似見到自己個仔的不同角度呀!
父母栽培非常重要!

‹ 上一主題|下一主題