用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 11轉12好吾好?
go

11轉12好吾好?

原本個女系11網讀緊小3,但剛剛收到信派勵德村,個仔已注冊左家姐間學校。但新屋到學校要轉車,大約一個45分鐘車程左右,好吾好轉校呢?但聽人講12網好難抽,點算好?

回覆 melodylee113 的帖子

Which school is your daughter studying at? If it is a good one, stay there and your two kids can go to school together. If distance is your concern, would you change school for your daughter as well?

回覆:hppa 的帖子

我女讀聖嘉祿小學,系d2,3線小學,個女都好中意間學校。所以依家吾知點好,但又無咩時間再考慮喎

引用:原本個女系11網讀緊小3,但剛剛收到信派勵德

原帖由 melodylee113 於 16-01-03 發表
原本個女系11網讀緊小3,但剛剛收到信派勵德村,個仔已注冊左家姐間學校。但新屋到學校要轉車,大約一個45分鐘 ...
"一個45分鐘"咩意思?

回覆:doggy2013 的帖子

之前想打45分鐘至1個鐘

melodylee113 發表於 16-1-3 18:10
原本個女系11網讀緊小3,但剛剛收到信派勵德村,個仔已注冊左家姐間學校。但新屋到學校要轉車,大約一個45分鐘 ...
其實聖嘉祿唔算差. 係仔區水平較佢好或接近, 抽獎又較易抽中既有寶血小學 (非常大機會可於乙一抽中) 同李賜豪 (放乙一應該一定入).

建議你諗下呢兩樣嘢:
1. 如果家姐留係原校, 細佬讀12網小學, 安排到嗎?
2. 如果唔得, 只可以諗, 家姐都要考插班入番12網細佬間小學, 或者兩姐弟一齊番聖嘉祿

hppa    發表於 16-1-4 10:19
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

依家諗住簡寶血小學,因為好多朋友都讀寶小

醒目開學勳章 王國長老

如果12網乙1揀寶血, 十拿九穩, 不過大果個插班勝算大嗎?

引用:Quote:melodylee113+發表於+16-1-3+18:10+

原帖由 hkpapa852 於 16-01-04 發表
其實聖嘉祿唔算差. 係仔區水平較佢好或接近, 抽獎又較易抽中既有寶血小學 (非常大機會可於乙一抽中) 同李賜 ...
如果放st james 或st Frances 是不是難度高好多,但寶血少學位較小

回覆:Charlotte_mom 的帖子

我覺得大果個入到既勝算比細既高,佢小一位太少,而我剛見到佢小3小4都收插班生,應無咩人爭

回覆:melodylee113 的帖子

聖嘉祿好吊腳,似乎轉校會較好

醒目開學勳章 王國長老

引用:我覺得大果個入到既勝算比細既高,佢小一位

原帖由 melodylee113 於 16-01-04 發表
我覺得大果個入到既勝算比細既高,佢小一位太少,而我剛見到佢小3小4都收插班生,應無咩人爭

...
都唔係架!收插班唔等於易考。寶血未算12網家長首選所以乙一通常入晒(除非今年爆冷),但對區外家長有一定吸引力

hkpapa852  俾妳咗我一步講咗D類似既說話添  發表於 16-1-5 08:20

melodylee113 發表於 16-1-4 23:10

...
小三小四收插班最多都係幾個, 機會係咪好高? 我唔知.

反而小一大抽獎, 入到既機會同學位數量唔一定成正比.
如果寶小今年放乙1都唔入, 咁12網會變得幾恐佈
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

melodylee113 發表於 16-1-4 23:10

...
提提你, 如果真係要放棄自行學位去12網抽獎, 就要盡快聯絡教育局, 問清楚要點做. 月底就要填表了!

回覆:hkpapa852 的帖子

我過兩日至簽約,所以都要等簽左約至搞得,希望快d搞掂,因我要反新工。