用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生書院幼稚園,小學評價
go

民生書院幼稚園,小學評價 [複製鏈接]

谷,冇愛心,老師打俾家長投訴學生,勸退,這是EK我這幾個月見到關於這學校的comment,呢間學生係咪真係冇好處?

1    0    0    0

引用:谷,冇愛心,老師打俾家長投訴學生,勸退,

原帖由 namyatyat 於 16-01-01 發表
谷,冇愛心,老師打俾家長投訴學生,勸退,這是EK我這幾個月見到關於這學校的comment,呢間學生係咪真係冇 ...
有,半龍,約6—7成上民小,語境好。
利申:放咗民生pm offer

簽名被屏蔽

回覆:民生書院幼稚園,小學評價

我小朋友有民生offer, 目前選擇係會讀,不過見到學校係EK嘅comment,想有多d準備,始終佢又唔係神校,如果讀書讀都咁不如早d跳船或留一手準備

引用:我小朋友有民生offer,+目前選擇係會讀,不

簽名被屏蔽

其實讀其他所謂“名幼”都有咁情況,小朋友上堂經常喊、怕羞唔出聲、跟唔到進度。。。都會打俾家長反映,要跟進下改進下。老師好難或唔想做到個別跟進,要靠屋企配合。 所以“谷”同“老師電話”應該唔係一間幼稚園先會有。

回覆:sanmasanma 的帖子

我友人兒子,係St. cat 跟唔到,一樣被老師勸恕另找更合適的學校。其實唔只民生,係名幼跟唔到,我諗結局都係一樣。當然如我友人一樣,可以選擇唔走。

我朋友圈中幾個小朋友讀民生又似乎無以上問題,comment正面,又多NET, 係谷d囉,最緊要小朋友同家長受尼一套,向好既方面諗,小朋友升小銜接同適應得好d。利申: 會放民幼offer

正負評價都看看吧!
如果再有𨠫疑,你不如早D放左MS個位喇,好多人會多謝你!

有冇用家分享?

回覆:namyatyat 的帖子

其實你選擇讀得名幼就會預咗,自己仔女會唔會被選中被叫出校,是你最清楚自己小朋友性格,如果老師唔喜歡這類型小朋友,老師出到聲,其實好尷尬

樓主還有其他選擇比較一下嗎?
我最後應該會㨂近家的神校/龍校。

引用:我友人兒子,係St.+cat+跟唔到,一樣被老師

原帖由 muimuiclor 於 16-01-01 發表
我友人兒子,係St. cat 跟唔到,一樣被老師勸恕另找更合適的學校。其實唔只民生,係名幼跟唔到,我諗結局都 ...
兒子St Cat畢業,從未聽過有勸退情況,我知有過渡活躍既小朋友,學校一樣比佢畢業!

引用:樓主還有其他選擇比較一下嗎? 我最後應該

原帖由 宮二 於 16-01-01 發表
樓主還有其他選擇比較一下嗎?
我最後應該會㨂近家的神校/龍校。
請問近家的神校是那間?

樓主看了幾個月EK 都只找到民生的負評, 完全找不到它有什麼好, 其實還是放棄offer 罷, 因為樓主對這校應該沒有什麼好印象。

其實還有很多唔谷, 有愛心, 不會勸退,會因材施教的Happy School學校, 祝樓主早日找到心目中的神校

引用:Quote:原帖由+muimuiclor+於+16-01-01+發表

原帖由 sweethome924 於 16-01-02 發表
兒子St Cat畢業,從未聽過有勸退情況,我知有過渡活躍既小朋友,學校一樣比佢畢業!

...
我姪仔st cat, 亦冇聽過會有勸退呢回事

引用:Quote:原帖由+sweethome924+於+16-01-02+發

原帖由 阿古 於 16-01-03 發表
我姪仔st cat, 亦冇聽過會有勸退呢回事
我仔SC,亦都冇聽過會勸退呢回事x2

引用:谷,冇愛心,老師打俾家長投訴學生,勸退,

原帖由 namyatyat 於 16-01-01 發表
谷,冇愛心,老師打俾家長投訴學生,勸退,這是EK我這幾個月見到關於這學校的comment,呢間學生係咪真係冇 ...
民生有親子功課,例如叫小朋友寄信,或者一D環保主題功課,我覺得好好,認識生活事物,並非只係中英數

其實如果只睇到負評, 點解仲要問下其它人呢?? 我一向對民生無好感, 所以我連申請都無諗遞.  

多謝大家提供各方面的資料

‹ 上一主題|下一主題