用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣小vs XX小學 (SFA/仁立/德雅/協恩。。。 ) ...
樓主: DD仔
go

宣小vs XX小學 (SFA/仁立/德雅/協恩。。。 ) [複製鏈接]

回覆:宣小vs XX小學 (SFA/仁立/德雅/協恩。。。 )

大家新年快樂 !! APS又好, 官津 or 直資 又好, 只要找到適合自己小朋友的學校, 就是好學校, 大家無謂傷和氣。 講到底每日心中把尺都吾同, 好似簡老公咁, 有人簡性格相配, 有人簡有錢有樓, 有人簡靚仔又有型,邊有咁完美 !!
本來都俾我揾到個有錢有前途既, 但又發覺性格同佢吾多合, 唯有簡個中庸既, 又幾鱼如得水喔

hppa  Well said. 有些家長太偏激,窮追不捨...  發表於 16-1-2 14:19

引用:大家新年快樂+!!+APS又好,+官津+or+直資+又

原帖由 beautyhar 於 15-12-31 發表
大家新年快樂 !! APS又好, 官津 or 直資 又好, 只要找到適合自己小朋友的學校, 就是好學校, 大家無謂傷和氣 ...
一直都是這個意思,唔明點解講講下起哂gong

hppa  有些家長太偏激,窮追不捨...  發表於 16-1-2 14:20

DD仔 發表於 15-12-31 13:27
有見及近期宣小大熱,與其分散資源,倒不如集中在同一post 裡面,讓宣小vs 這個,再vs 第二/三/四。。。 個(好似打擂台一樣),大家就可以一次過了解宣小的情況。  (但可能没有人会理我) ...

引用:Quote:DD仔+發表於+15-12-31+13:27+有見及

引用:Quote:原帖由+SoLM+於+15-12-31+發表Aps+is

原帖由 sukitelfold 於 15-12-31 發表
但⋯⋯是咖啡!

回覆:宣小vs XX小學 (SFA/仁立/德雅/協恩。。。 )

引用:但我是一個普通津校家長,被戲弄為順嫂;她

原帖由 SoLM 於 15-12-31 發表
但我是一個普通津校家長,被戲弄為順嫂;她們就要十個打我一個

...
我支持你

引用:Quote:原帖由+SoLM+於+15-12-31+發表但我是

公道d講~~
sfa和aps係有優先面試DBS,
我想不是秘密吧 !

回覆:SoLM 的帖子

新年快樂!

我見到用家分享事實去澄清非用家的傳聞,並唔係壞事。

至於鍾唔鐘意或者值唔值得花錢花時間,係個人價值觀,無話啱唔啱,亦無需要人地支持,自己覺得係咪係囉。

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

回覆:hkpapa852 的帖子

我cousin 讀緊星展銀行(小學部),亦都打算中學轉走。幾個朋友讀緊所謂九龍塘神校,亦異口同聲話最神其實係背後班家長。其實各有所好,知道咩啱自己小朋友先係最重要

hppa  Agree  發表於 16-1-2 14:25

其實aps家長應開心。aps甘多人vs.紅就自然惹人妒忌,用詞就當然會不舒服。 我大仔幸運被宣小收,但最後軒小收了,所以唯有放棄。
其實我初初面試男拔,我仔衰左,我都心諗dbs收既學生是否超愛讀書?為何我仔衰左。但最後發現身邊兩朋友仔仔收了,他們思維清晰,每事也從多角度思考。真的輸得抵,和欣賞他們。信與唔信也不重要。讓他們繼續胡亂猜測吧

引用:其實aps家長應開心。aps甘多人vs.紅就自然

原帖由 hknote 於 16-01-01 發表
其實aps家長應開心。aps甘多人vs.紅就自然惹人妒忌,用詞就當然會不舒服。 我大仔幸運被宣小收,但最後軒小 ...
軒小好,如果我住港島都想讀

引用:我cousin+讀緊星展銀行(小學部),亦都打

原帖由 Lindytiger 於 16-01-01 發表
我cousin 讀緊星展銀行(小學部),亦都打算中學轉走。幾個朋友讀緊所謂九龍塘神校,亦異口同聲話最神其實 ...
這是理所當然的。

神在乜?

咪又係靠班家長踏行油門。

回覆:siden 的帖子

言則,你認為如果香港政府容許,那班神校學生其實靠home schooling都會一樣出色?

家校合作,相當重要。 相輔相承,事半功倍。

hppa    發表於 16-1-2 14:22

引用:言則,你認為如果香港政府容許,那班神校學

引用:Quote:原帖由+Lindytiger+於+16-01-01+發表

引用:Quote:原帖由+siden+於+16-01-01+發表這是

原帖由 SoLM 於 16-01-01 發表
能接近「神」而超越「神」的感覺是怎樣??? 為什麼你不成為衪是信徒???

...
感覺你好大怨氣。 神為何要你小朋友讀津校,我都明白了。 你的葡萄很酸

引用:Quote:原帖由+SoLM+於+16-01-01+發表能接近

‹ 上一主題|下一主題