用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣小vs XX小學 (SFA/仁立/德雅/協恩。。。 ) ...
go

宣小vs XX小學 (SFA/仁立/德雅/協恩。。。 )

有見及近期宣小大熱,與其分散資源,倒不如集中在同一post 裡面,讓宣小vs 這個,再vs 第二/三/四。。。 個(好似打擂台一樣),大家就可以一次過了解宣小的情況。  (但可能没有人会理我

回覆:宣小vs XX小學 (SFA/仁立/德雅/協恩。。。 )

笑左

引用:有見及近期宣小大熱,與其分散資源,倒不如集

唔好太無聊, 是沒有意義的.
開些有意義的POST吧

引用:有見及近期宣小大熱,與其分散資源,倒不如集

DD仔 發表於 15-12-31 13:27
有見及近期宣小大熱,與其分散資源,倒不如集中在同一post 裡面,讓宣小vs 這個,再vs 第二/三/四。。。 個(好 ...

簽名被屏蔽

回覆 DD仔 的帖子

真心講, SFA & KTS 都欣賞, 但聽朋友說用ipad上課, 打了折扣, 而小兒見SFA外觀, 報了也不去考. KTS因考官黑面太惡, 小兒面試失準, 和KTS無緣
相信兩間都辦學出色

朋友兒子是仁小上林護的3x個幸運兒之一, 可惜底打得不夠, 上到去十分吃力, 重多科唔掂, 佢講不只佢囝囝一人, 小六時恭喜佢, 中一時為佢閉翳, 奉勸家長們有幸入B1A也要跟

hppa    發表於 15-12-31 14:22

SoLM 發表於 15-12-31 13:41
不如你show下宣小quali先!為什麼放棄名津協恩、仁立而去選每月多萬幾的私小?講得咁勁!?打擂台?:handso ...
仁立都話升中同林護有聯繫, 協恩真係諗唔到有咩原因可以用嚟VS
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

小Monkey 發表於 15-12-31 14:17
真心講, SFA & KTS 都欣賞, 但聽朋友說用ipad上課, 打了折扣, 而小兒見SFA外觀, 報了也不去考. KTS因考官黑 ...
其實我都驚, 就算上到B1A中學, 跟唔上, 感覺仲慘!

SumYausumsum  我都有此憂慮 ... 即使學校更好, 自己既小朋友如果冇資質 ...更好都冇用 !  發表於 15-12-31 15:36

引用:真心講,+SFA+&+KTS+都欣賞,+但聽朋友說用ip

原帖由 小Monkey 於 15-12-31 發表
真心講, SFA & KTS 都欣賞, 但聽朋友說用ipad上課, 打了折扣, 而小兒見SFA外觀, 報了也不去考. KTS因考官黑 ...
仁立舊校長講,仁立全級三十名以後既同學,就算入到林護都會非常吃力。另外你朋友個小朋友係仁立定仁立紀念既畢業生?聽朋友講仁紀上林護會較辛苦。

hkpapa852 發表於 15-12-31 14:30
仁立都話升中同林護有聯繫, 協恩真係諗唔到有咩原因可以用嚟VS

其實仁立和林護會否脫勾呢?見好似循道都話要脫勾

hkpapa852  咁要問下保羅大主教啦!  發表於 15-12-31 14:44

引用:Quote:小Monkey+發表於+15-12-31+14:17+真

引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-12-31+14:30+仁

晴晴小B 發表於 15-12-31 14:36
仁立舊校長講,仁立全級三十名以後既同學,就算入到林護都會非常吃力。另外你朋友個小朋友係仁立定仁立紀念 ...
仁立升B1中學比例有5X%-6X%, 仁紀得4X%, 都差咗截啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

晴晴小B 發表於 15-12-31 14:36
仁立舊校長講,仁立全級三十名以後既同學,就算入到林護都會非常吃力。另外你朋友個小朋友係仁立定仁立紀念 ...
仁立升B1中學比例有5X%-6X%, 仁紀得4X%, 都差咗一截啦!

引用:Quote:原帖由+DD仔+於+15-12-31+發表有見及

原帖由 SoLM 於 15-12-31 發表
我要打十個,
APS家長好自豪既「課程深」,其實只不過將啲課程教早一年, 始終學生經篩選,整體吸收能力一定比大抽獎收生既津校好。不過小學課程始終有限,教來教去咪又係個啲野。至於升DBS既優勢,APS的確幫到手,的確培養到班啱DBS口味既畢業生,不過DBS又唔係一間重學術既學校。

小Monkey 發表於 15-12-31 14:17

唔好意思, 如果上左中學家長仲跟, 我覺得自己做家長幾失敗下...

回覆:hkpapa852 的帖子

hkpapa,其實有冇研究過邊間小學最多同學升到皇仁、spcc呢類學術型學府(唔計聯繫或一條龍小學)