用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣小vs XX小學 (SFA/仁立/德雅/協恩。。。 ) ...
樓主: DD仔
go

宣小vs XX小學 (SFA/仁立/德雅/協恩。。。 ) [複製鏈接]

晴晴小B 發表於 15-12-31 15:00
hkpapa,其實有冇研究過邊間小學最多同學升到皇仁、spcc呢類學術型學府(唔計聯繫或一條龍小學)

...

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3082464&highlight=2013

引用:Quote:原帖由+SoLM+於+15-12-31+發表我要打

原帖由 晴晴小B 於 15-12-31 發表
APS家長好自豪既「課程深」,其實只不過將啲課程教早一年, 始終學生經篩選,整體吸收能力一定比大抽獎收生 ...
請問你如何得知宣小教快一年?

回覆:marcuscyrus 的帖子

有個開補習社既朋友比左啲sfa aps既筆記我睇過,英文科有部分內容最為明顯。

sorry,我表達得唔好,我想問唔計聯繫學校,邊間小學最多學生升皇仁,同埋邊間最多升spcc

引用:有個開補習社既朋友比左啲sfa+aps既筆記我

有個開補習社既朋友比左啲sfa aps既筆記我睇過,英文科有部分內容最為明顯。

...
我細仔小二,好像學緊he she it要加s,是三年班東西嗎?

yuenkw  如SFA 英文係教快一年的話,APS P2 教simple present tense,唔算教快。  發表於 16-1-2 01:41
hkpapa852  應該係標準二年級課程  發表於 15-12-31 16:32

引用:Quote:原帖由+晴晴小B+於+15-12-31+發表有

原帖由 marcuscyrus 於 15-12-31 發表
我細仔小二,好像學緊he she it要加s,是三年班東西嗎?
不是全部,是部分

引用:Quote:原帖由+marcuscyrus+於+15-12-31+發

不是全部,是部分
明白哂,英文部份課程教快一年,唔怪得我仔英文死哂

晴晴小B 發表於 15-12-31 15:11
sorry,我表達得唔好,我想問唔計聯繫學校,邊間小學最多學生升皇仁,同埋邊間最多升spcc ...
APS KTS有三、四个入SPCC, 我見其他小学多—个起两个止~

引用:Quote:原帖由+marcuscyrus+於+15-12-31+發

不是全部,是部分
一般有開reader科既學校,英文會教快好多

引用:Quote:原帖由+晴晴小B+於+15-12-31+發表不

原帖由 pakmanman 於 15-12-31 發表
一般有開reader科既學校,英文會教快好多
咩叫reader科?

回覆 retriever 的帖子

唔想跟或唔想有意想不到的嚇人後果, 必須小學就打好底, 唔好唸住有聯繫就唔理!

引用:Quote:原帖由+晴晴小B+於+15-12-31+發表不

原帖由 marcuscyrus 於 15-12-31 發表
明白哂,英文部份課程教快一年,唔怪得我仔英文死哂
APS英文科老師的確話Aps英文深過出面學校, 九龍塘英文强的Kinder幼稚園畢業生系冇問題。

Yanamami  禁多数私校都教快~  發表於 15-12-31 15:50

原帖由 beautyhar 於 15-12-31 發表
APS英文科老師的確話Aps英文深過出面學校, 九龍塘英文强的Kinder幼稚園畢業生系冇問題。

...
教快一年同教得深有冇不同?
例如大仔小四數教緊周界,我見有學校出的圖形三尖八角,轉十個圈才計到答案,算是深定快?

晴晴小B 發表於 15-12-31 15:11
sorry,我表達得唔好,我想問唔計聯繫學校,邊間小學最多學生升皇仁,同埋邊間最多升spcc ...
其它小學無統計, 呢幾間有少少資料:

入QC人數:

2014-2015

2013-2014

APS

KTS

TSL

SFA

入SPCC人數:

2014-2015

2013-2014

APS

KTS

TSL

SFA

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

marcuscyrus 發表於 15-12-31 15:24
咩叫reader科?

唔係用一般教科書, 用類似故仔書教英文
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:原帖由+SoLM+於+15-12-31+發表我要打

APS家長好自豪既「課程深」,其實只不過將啲課程教早一年, 始終學生經篩選,整體吸收能力一定比大抽獎收生 ...
但DGS這幾年也有8、9個

引用:Quote:marcuscyrus+發表於+15-12-31+15:24+

原帖由 hkpapa852 於 15-12-31 發表
唔係用一般教科用, 用類似故仔書教英文
宣小係咩?我覺得本reader好像只得閒默下書,可能我自己都唔了解,wahaha

APS的課程不是教快一年, 而係教得詳細, 連貫, 可應用
英文有reader, 有用有趣圖書, 教整嘢食, Sea creatures, Sports, 有drama, shakespeare
英文著重語境, 應用, 亦有Phonics
數學係跟topic連貫教
中文文體多樣化, 好多有意義文章
有常識, Science, 要做project
普通話要學并音, 另要命題說話
IT學的software又可用來做project
不是單單教快, 而係有意思可應用的

hppa    發表於 15-12-31 16:07

回覆 晴晴小B 的帖子

好想講宣小唔係單靠音樂, 體育入DBS, 宣小畢業生打好底係可以入到DBS精英班及普通讀書班, 亦唔係你所講的運動班

hppa    發表於 15-12-31 16:07

引用:回覆+晴晴小B+的帖子 好想講宣小唔係單靠

原帖由 小Monkey 於 15-12-31 發表
回覆 晴晴小B 的帖子

好想講宣小唔係單靠音樂, 體育入DBS, 宣小畢業生打好底係可以入到DBS精英班及普通讀 ...
算啦,冇人信

hppa  i believe  發表於 15-12-31 16:07
‹ 上一主題|下一主題