用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 梁振英曾否呼籲商界不要向大學捐錢
樓主: ANChan59
go

梁振英曾否呼籲商界不要向大學捐錢 [複製鏈接]

MASAYA  不擇手段都係有勇有謀其中一種  發表於 13 分鐘前

牟合適一些

引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+15-12-30+發表在

原帖由 scheong 於 15-12-30 發表
你所講個份問卷,唔知係咪同我公司經常收到嗰份一樣?嗰份問卷有時因為太忙及資料唔想透露太多,而拖到最後 ...
689所指可能是劉鳴偉的兩項捐款,一是支持Kl (卡羅林) 在科技院的研究實驗室,另一個是在港大 stem cell and regenerative medicine 的捐款。有些為他搖𣄃呐喊造勢。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:原帖由+scheong+於+15-12-30+發表你

原帖由 ANChan59 於 15-12-31 發表
689所指可能是劉鳴偉的兩項捐款,一是支持Kl (卡羅林) 在科技院的研究實驗室,另一個是在港大 stem cell an ...
呢筆捐款應該是年初的事!

另外有post提及一些比較近期的捐款!

回覆:scheong 的帖子

商家都有好多種,各種目標及價值觀不同,取捨理應各異。

捐款,粗略分幾種(即時想起,會有遺漏):
1。奬助學金
2。支助硬件,建築
3。支助實驗室,設備,人員,資源
4。贊助科研項目
       4.1 大學自主
       4.2 創新科技基金
           4.2.1 一九比例
           4.2.2 五五比例

我估因為個別捐款人心中有既定目標,及基金會都有成立目的,除非有特殊原因,不應有太大偏離,如果有政治任務,是另一回事。

我猜特首是針對捐款配對撥款,商界如果忍手,政府慳番,可以順便陰乾大學!

投入科研項目,是否有機會商品化?

我所見是不成功多於成功,而且成功多數是4.2.2的項目,因為商界看好該項目,才會投入一半拿到專利授權,再作發展!

4.1,4.2.1 是意思意思應酬大學,銀碼不大,而且專利權歸大學或公營研究單位,而非商人,科研商品化機會較低。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:samchan2179+發表於+15-12-30+19:52+

原帖由 Urbanlegend 於 15-12-31 發表
「氹仔浸"膠"龍」

Sam哥哥忍辱負重,辛苦你,相信你身為港大畢業精英之一,不會這個簡單的字都寫錯 ...
我真係港大undergrad 畢業嫁,番書仔有錯別字唔奇,請見諒!

引用:Quote:samchan2179+發表於+15-12-31+17:43+

俾個機會你在此澄清,究竟你想寫邊個字?
我中文根底唔好,一直以為膠係正字,Apologize for my mistake

引用:Quote:samchan2179+發表於+15-12-31+18:14+

我都話俾個機會你去澄清,不要再說甚麼中文根底唔好,你簡單上網就知個正字點寫,所以,請不要迴避,你究竟 ...
Sam哥哥,或者可以答⋯⋯⋯'plastics'

Urbanlegend  Sam哥哥俾我迫埋死角,唯有玩失踪  發表於 16-1-1 11:41
MrBeast  其實佢真係想用膠這字   發表於 15-12-31 20:46

原來 HKU 都算番書。
真係一句 " 鬼仔性格 " 可以解釋晒。

samchan2179 發表於 15-12-31 18:14
我中文根底唔好,一直以為膠係正字,Apologize for my mistake

要道歉,同你老細道歉。
唔知道以為你曲線串佢,真係倒米。

Urbanlegend  佢啲確係曲線串緊佢  發表於 16-1-2 14:12

引用:原來+HKU+都算番書。真係一句+"+鬼仔性格+"

原帖由 nintendo 於 16-01-02 發表
原來 HKU 都算番書。
真係一句 " 鬼仔性格 " 可以解釋晒。
HKU 用英文教學。

Urbanlegend  Sam哥哥,玩完失踪啦,點解唔正面回答我  發表於 16-1-2 14:13

回覆:梁振英曾否呼籲商界不要向大學捐錢

咁唔怪得香港中文水平越來越差啦,原來因為只係讀普通書。

Urbanlegend  讀普通書  發表於 16-1-2 14:14

引用:Quote:原帖由+nintendo+於+16-01-02+發表原

原帖由 samchan2179 於 16-01-02 發表
HKU 用英文教學。
問心,讀完大學,可以見識到天外有天,人外有人,一山還有一山高!再投身社會,見識世界,有幸接觸國際級猛人,做過跟班小職員,只會令自己更謙虛!

做咗ek會員差不多十年,以前日日上嚟取經,見証好多資深會員離隊!有點可惜!

當今言論,亦由理性轉為感性,是得還是失?

引用:Quote:原帖由+samchan2179+於+16-01-02+發

原帖由 scheong 於 16-01-02 發表
問心,讀完大學,可以見識到天外有天,人外有人,一山還有一山高!再投身社會,見識世界,有幸接觸國際級猛 ...
正好反映時代變遷。

samchan2179 發表於 16-1-2 13:03
HKU 用英文教學。

其實,EK 好多人係英美大學畢業,但唔會自稱讀番書。

Urbanlegend 發表於 15-12-31 17:50
俾個機會你在此澄清,究竟你想寫邊個字?

Oh. You know. 人地係鬼仔,唔識中文字好正常。Do you understand?

‹ 上一主題|下一主題