用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田區乙部排位,呂中、培英、林裘謀會太進取? ...
go

沙田區乙部排位,呂中、培英、林裘謀會太進取? [複製鏈接]

小女B1b乙部想選擇1呂中、2培英、3林裘謀會否太進取?

elbar  都可一試   發表於 15-12-28 11:24
   5    0    0    0

回覆:沙田區乙部排位,呂中、培英、林裘謀會太進取?

呂,林,培,咁排可能穩陣D。

kellysam 發表於 15-12-28 08:29
只要肯定係B1生, 咁排係可以
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

fatman69 發表於 15-12-28 11:26
呂,林,培,咁排可能穩陣D。
培英好似多人選過林謀裘, 如果放林係乙2, 乙2入唔到咁乙3培英應該都係無望, 浪費咗!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

這三間不是不填乙一都無機會嗎

引用:小女B1b乙部想選擇1呂中、2培英、3林裘謀會

原帖由 kellysam 於 15-12-28 發表
咁排有D唔穩陣,因為我兩個女升中學嗰兩年佢地都有同學咁排乙部,結果大女個年佢同學派咗去冇雷公咁遠(郭得勝)唔知第幾志願!而上年細女有同學又係咁坑¥
填結果派去到12志願!結果要叩門入咗培基!佢老師都叫唔好咁排因為呢3間加埋沙崇+曾記只可有一間排第一志願,如果唔係就等於自殺式填表!嗰2個同學大約b1中倒!希望D資料有用!

e12340 發表於 15-12-28 13:55
咁排有D唔穩陣,因為我兩個女升中學嗰兩年佢地都有同學咁排乙部,結果大女個年佢同學派咗去冇雷公咁遠(郭得 ...

派去郭得勝應該只係唔好彩, 不過佢起碼無估錯banding, 派咗去12志願唔知邊度嗰個, 好大機會係估錯banding

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-12-28+14:14+

原帖由 hkpapa852 於 15-12-28 發表
我都估計佢係估錯banding所以派得唔好!所以乙部排位次序要穩陣但肯定b1就可以填晒英中之後再填b2中學都未遲!、我地只填15間咋!

引用:Quote:fatman69+發表於+15-12-28+11:26+呂

培英好似多人選過林謀裘, 如果放林係乙2, 乙2入唔到咁乙3培英應該都係無望, 浪費咗!
...
LKM乙二應該得,培英乙二機會好微,若排呂林,至少有林。若排呂培林,可能三間都冇。

fatman69 發表於 15-12-28 14:41
LKM乙二應該得,培英乙二機會好微,若排呂林,至少有林。若排呂培林,可能三間都冇。

...
其實要睇甘心與否的問題了.

只要係B1生, 填晒所謂B1中學再放兩三間B2中學, 點都唔會派得太差, 不過有D學校係唔放乙1無機會, 咁放棄咗唔填, 又甘唔甘心呢?

如果要穩陣, 真係乙3就要填B2中學了

引用:Quote:fatman69+發表於+15-12-28+14:41+LKM

其實要睇甘心與否的問題了.

只要係B1生, 填晒所謂B1中學再放兩三間B2中學, 點都唔會派得太差, 不過有D學校 ...
若是有實力的1a生,自行根本收了大部份,根本未驚過,若1b生乙部填呂培林,若抽不到可能要KTS,CWC。所以呂林係好穩的抽法。

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-12-28+發表

原帖由 fatman69 於 15-12-28 發表
若是有實力的1a生,自行根本收了大部份,根本未驚過,若1b生乙部填呂培林,若抽不到可能要KTS,CWC。所以呂 ...
我2個女嗰2年LKM放乙二冇一個入倒只知有2個女仔放乙一入咗!因為佢吔自行+甲部揀選學校同乙部全部唔同!所以我女間小學老師話放乙2是冇機會!可能其他小學有但唔多!

kellysam 發表於 15-12-28 08:29

1呂、2培英、3林裘謀== 如果落空呂中, 基本上3個都不保既啦;
1呂,2林,3培===機會大少少囉, 吾係絕對。如果2林裘謀落空既又3個都不保既啦; 培英熱門過林裘謀;

引用:Quote:原帖由+fatman69+於+15-12-28+發表若

原帖由 e12340 於 15-12-28 發表
我2個女嗰2年LKM放乙二冇一個入倒只知有2個女仔放乙一入咗!因為佢吔自行+甲部揀選學校同乙部全部唔同!所以 ...
另文有家長講過LKM乙二三都有入到的個案,而培英則冇聽過乙二有人入到。
我覺得林培實力應在伯仲之間,兩校分別在高低調問題。
若入了培英,又有份參與音樂劇制作,可能要花很多課餘時間參與,若時間掌握不好,會很影響成績!

多謝大家意見!我都巧驚揀錯,但見今年学校唔減位、出生率低,所以想博一博。大家對蘇浙有如何?

kellysam 發表於 15-12-28 23:05
多謝大家意見!我都巧驚揀錯,但見今年学校唔減位、出生率低,所以想博一博。大家對蘇浙有如何? ...
搏到就梗係開心;但搏唔到呢…最緊要唔好閉翳!

引用:多謝大家意見!我都巧驚揀錯,但見今年学校

原帖由 kellysam 於 15-12-28 發表
多謝大家意見!我都巧驚揀錯,但見今年学校唔減位、出生率低,所以想博一博。大家對蘇浙有如何? ...
沙蘇不是大熱門的可放乙三,因上年有人入咗!有冇考慮過沙循?乙2可放因有人入咗!

其實放LKM乙二有人入有人唔入好正常。

因為唔係個個band 1都搏band 1a1b乙一!

自然有1c人想竹門對竹門,揀LKM做乙一,免得入曾入呂之後墊底影響信心和高中揀科。LKM也有邊緣人揀。咁呢班人將LKM放乙一就一定派得哂咁濟。變咗就算其他小朋友係1a, 放LKM乙二,隨機number唔靚入唔到都冇辦法。

似乎好多人以為LKM係好易「執鷄」學校?

fatman69 發表於 15-12-29 09:13
似乎好多人以為LKM係好易「執鷄」學校?
其實除咗郭得勝, 聖母無玷心, 林漢光同鄭榮之可以用嚟執雞(在乙3以後), 其它都應該只能在乙部頭3之內揀
‹ 上一主題|下一主題