用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想問小學老師是否知道學生在哪一部分入中學 ...
go

想問小學老師是否知道學生在哪一部分入中學 [複製鏈接]

如自一選A校,甲一,乙一都是選A校,結果是入到A校,聽聞小學老師是知道在那一個部分入到的。

因為朋友説她的女兒是甲一入,同時也有填乙一,老師説很幸運地甲一已入到了。

hkpapa852  應該只有中學會知, 小學老師都係靠估既多!  發表於 15-12-28 10:11
   0    0    0    0
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆:gracelam 的帖子

舊年派位時校長同家長講有九成係自行入到的,但是經正式途徑定其他途徑得知就不知了

醒目開學勳章 王國長老

gracelam 發表於 15-12-27 18:54
如自一選A校,甲一,乙一都是選A校,結果是入到A校,聽聞小學老師是知道在那一個部分入到的。

因為朋友説 ...
我囡個時係用 "估計", 除非自行兩間都係跨區兼大抽獎時無畀位, 否則唔可以話係自行或甲部入到.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

校長比較學生的全級排名及選校次序,便知道了

+3金熱血 貢獻勳章

引用:如自一選A校,甲一,乙一都是選A校,結果是

原帖由 gracelam 於 15-12-27 發表

因為朋友説 ...
應該唔會知道的。

+3金熱血 貢獻勳章

引用:校長比較學生的全級排名及選校次序,便知道

原帖由 小Monkey 於 15-12-28 發表
校長比較學生的全級排名及選校次序,便知道了
最多估係咪好大機會自行入.

唔可能分到係甲部定乙部抽中.

我諗只能估計, 好難100%,

係唔係教育局唔會通知學校邊批係自行入,邊批係甲部入及邊批係乙部入架?

回覆:想問小學老師是否知道學生在哪一部分入中學

只可以估算!

mammamia0603  oic, thx  發表於 15-12-28 10:29
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 gracelam 的帖子

知道是為了証明?

~自行入實力至強

~甲一入運氣好到無人有

~乙部入運氣勝人一籌

引用:回覆+gracelam+的帖子 知道是為了証明?~自

原帖由 sell2japan 於 15-12-28 發表
回覆 gracelam 的帖子

知道是為了証明?
可以係好奇心!

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:原帖由+sell2japan+於+15-12-28+發表

原帖由 ANChan59 於 15-12-28 發表
可以係好奇心!
謝謝各位解答, 因為朋友咁講,理應小學老師係唔知!! 但佢好肯定咁話老師同佢講係甲一入。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 15-12-28 11:37
謝謝各位解答, 因為朋友咁講,理應小學老師係唔知!! 但佢好肯定咁話老師同佢講係甲一入。

...
I had similar experience, I would say most likely and can't 100% confirm from primary school.

gracelam 發表於 15-12-28 11:37

...
最怕係呢D老師, 成日似為自己諗既嘢係真/啱.....
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題