用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: Yeahly_ly
go

Del [複製鏈接]

引用:回覆+Yanamami+的帖子 我真心認為這句座右

原帖由 rinarina 於 15-12-28 發表
回覆 Yanamami 的帖子

我真心認為這句座右銘是對的,
好叻女! 要訓練肌肉,訓練平衡,最簡單最有效係去公園玩

rinarina  thanks  發表於 15-12-29 09:29

引用:回覆+Yanamami+的帖子 我真心認為這句座右

原帖由 rinarina 於 15-12-28 發表

常常鼓勵囡囡, 用心教她。真的有成效。👉👉👉可以仔細問用心教什麼?禮貌我日常生活已經教,學術亦於平時遊戲中學習,但考k,好依頼小朋友心情,處於被動狀態。所以想請教你用什麼方法?

回覆 sala222 的帖子

其實我無特別/指定項目教佢, 平時遇到什麼都和她說, 要求她自己去做, 洗手,穿鞋呢D平常野, 做倒就讚佢, 我是在職媽媽, 教她時間不多, 也無買很多教材給她,屋企最多係書。我囡專注力一般,可能係細B,不過我都要觀察下先知她將來會否好些。訓練細B說話能力和禮貌是我唯一可以做的事,因為細B好多事情比大B差,小肌肉或logical thinking都不夠好。

舉例,我囡考某某女校K,被問家姐讀小學定幼稚園,我囡吾識答,老師再問家姐讀幾年班,我心想,我囡才24個月大,仲要早產出世的,細人成個碼,點會識答?但我囡答得非常巧妙,最終收左佢。
另外,interview另一間dragon school, 老師問家長問題其間,囡囡在旁玩緊一些東西跌了在地上,可能因為她太細個,玩具跌在抬底她執吾倒,我即時替她拾起,因為我怕囡囡會攪攪陣,誰不知我幫完佢之後,我延續老師和我的對話時, 囡囡突然和我說:"吾該媽咪" 

我覺得如果要我quote example的話,我只可以話,好多野不是面試班可以教的。

yes! 考慮重讀k1入龍校

引用:+本帖最後由+rinarina+於+15-12-29+11:24+

原帖由 rinarina 於 15-12-29 發表

回覆 sala222 的帖子
你日常個d我都有做,屋企完全0電視,0 iPad,電話都係睇相,冇DVD教材,主要書本。我覺得我可以做的已經做咗,interview靠小朋友自己發揮,沒有東西可教,反而受制小朋友心情。所以先想了解你如何教小朋友同有成效。

回覆:sala222 的帖子

Ctswa 發表於 15-12-29 12:04
我要教都會教,但我仔領悟力好似吾太高,剩係教佢bye bye,佢而家18個月都未肯同人講bye bye

...
孩子未READY,你教十次都無用,但佢一開始講,就會突然學得好快。
18個月未肯說BYEBYE都唔出奇的,我仔都係咁,宜家廿四個月大,今早突然說,How Do you Do? I am Fine Thank you. 繼續努力同佢講多D啦。

其實唔同小朋友有唔同性格,有人適合讀傳統學校,有人適合讀活動教學學校,無論官津定直私,每間學校的形式都唔同,所以我諗唔需要而家話考唔考慮考定唔考直私,首先用一兩年時間觀察下自己小朋友係咩類型先再幫佢鋪排小學點行。
我大仔係細b,兩年前入到普普通通直資小學,佢讀得好開心,少功課,重閱讀,上堂形式係小組討論多,對住佢活躍形的細路黎講好適合。我諗最緊要係搵岩學校,別人話好好的學校未必岩自己小朋友。當年我地都在自行入返我母校,區內大熱,但我都係覺得我仔讀唔掂傳統坐定定學校,所以揀直資。

係囉, 距離報小學仲有大把時間, 唔使而家做決定; 小朋友長大, 有D嘢又會唔同咗.

NANAAU 發表於 15-12-29 14:47
其實唔同小朋友有唔同性格,有人適合讀傳統學校,有人適合讀活動教學學校,無論官津定直私,每間學校的形式 ...
Well said, I strongly admitted that "其實唔同小朋友有唔同性格,有人適合讀傳統學校,有人適合讀活動教學學校"

引用:其實唔同小朋友有唔同性格,有人適合讀傳統

原帖由 NANAAU 於 15-12-29 發表
其實唔同小朋友有唔同性格,有人適合讀傳統學校,有人適合讀活動教學學校,無論官津定直私,每間學校的形式 ...
請教,小學有邊間係活動教學?

rinarina 發表於 15-12-28 16:19

去多d 唔同ge 公園,比佢玩就得

引用:本來之前都仲諗過考直私~但經考K1一役~已

原帖由 Yeahly_ly 於 15-12-26 發表
本來之前都仲諗過考直私~但經考K1一役~已放棄考直私諗頭🙈🙈隨緣啦...到時覺得有信心就去 ...
舊年我地考pn全軍覆沒都超級灰,加油!

引用:本來之前都仲諗過考直私~但經考K1一役~已

原帖由 Yeahly_ly 於 15-12-26 發表
本來之前都仲諗過考直私~但經考K1一役~已放棄考直私諗頭🙈🙈隨緣啦...到時覺得有信心就去 ...
你會唔會過份緊張?考K真係睇小朋友臨場發揮同平時點教,考試前臨急抱佛腳我覺得無乜用

回覆:經考K1一役~已放棄考直私念頭

好次生仔咁,生完好辛苦,發誓唔再生,過一排又唔記得左,又生過

‹ 上一主題|下一主題