用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

Del [複製鏈接]

Del
   2    0    0    0

Support

回覆:經考K1一役~已放棄考直私念頭

絕對明白你 我自問不是咁嘅人去做咁多野,所以先考慮重讀k1入龍校

我考pn時已经咁決定,我们宜啲全囡班已經算好彩,仲有多幾間龍校考和選擇。男仔真是無乜選擇

回覆:Yeahly_ly 的帖子

愉快童年首先都係要有學校收咗先

考小一的確係一大挑戰,但小朋友兩年後可以變化好大,到時又另一番光景。我打算平常心,考就照考,不過有晒心理準備考唔到就抽!

之前考完PN都係你咁諗,不過K1一樣有考,我的感受係講易而行難……

想要快樂童年點解唔直接選間直私校?傳統學校好多操練,何來快樂?有心想小朋友快樂童年完全唔需要考慮傳統學校啦,唯一要考慮係是否能應付直私嘅費用

Yanamami    發表於 15-12-28 15:10

引用:想要快樂童年點解唔直接選間直私校?傳統學

原帖由 zmw1031 於 15-12-26 發表
想要快樂童年點解唔直接選間直私校?傳統學校好多操練,何來快樂?有心想小朋友快樂童年完全唔需要考慮傳統 ...
話入就入咩,你知唔知直資幾難考

引用:考小一的確係一大挑戰,但小朋友兩年後可以

原帖由 ensy 於 15-12-26 發表
考小一的確係一大挑戰,但小朋友兩年後可以變化好大,到時又另一番光景。我打算平常心,考就照考,不過有晒 ...
但考唔到...好似收到reject/waiting....果種心情...令人咀喪....自己又拎黎唔開心!

引用:想要快樂童年點解唔直接選間直私校?傳統學

想要快樂童年點解唔直接選間直私校?傳統學校好多操練,何來快樂?有心想小朋友快樂童年完全唔需要考慮傳統 ...
但要考入去直私呢條路...先係最難....要谷得好緊要....3-5歲人仔要咁辛苦....又點快樂呢?

引用:我考pn時已经咁決定,我们宜啲全囡班已經算

原帖由 socute 於 15-12-26 發表
我考pn時已经咁決定,我们宜啲全囡班已經算好彩,仲有多幾間龍校考和選擇。男仔真是無乜選擇

...
女仔有龍校㨂真係好好多

我都唔想,考直資小學,小朋友雖然學多左野,叻左,但你叻時其他小朋友都會進步,一樣存在好大壓力,就算收左,我家非大貴之家,真係無能力比佢讀直資。

如果自行手持25分,又有邊個想考直私呢在香港,要有快樂童年先要看家底背景。

引用:如果自行手持25分,又有邊個想考直私呢在香

原帖由 lcyesther 於 15-12-26 發表
如果自行手持25分,又有邊個想考直私呢在香港,要有快樂童年先要看家底背景。

...

引用:絕對明白你+我自問不是咁嘅人去做咁多野,

原帖由 JUNE408 於 15-12-26 發表
絕對明白你 我自問不是咁嘅人去做咁多野,所以先考慮重讀k1入龍校

...
龍校真係唯一出路

引用:我都唔想,考直資小學,小朋友雖然學多左野

原帖由 dcdc2525 於 15-12-26 發表
我都唔想,考直資小學,小朋友雖然學多左野,叻左,但你叻時其他小朋友都會進步,一樣存在好大壓力,就算收 ...
真係個個小朋友都好醒...競爭好大

咁你要唸長痛定短痛,長痛係幾長?

引用:咁你要唸長痛定短痛,長痛係幾長? +

咁你要唸長痛定短痛,長痛係幾長?
可以講下長痛同點痛係點?

引用:Quote:原帖由+ensy+於+15-12-26+發表考小一

原帖由 Yeahly_ly 於 15-12-26 發表
但考唔到...好似收到reject/waiting....果種心情...令人咀喪....自己又拎黎唔開心!

...
都係㗎,reject letter尤其殘忍

不過我又覺得完全放棄,連報都唔報,又好似唔係幾好,唔收都叫試過呀嘛...

抽獎一樣大壓力,又要準備叩門,香港讀書真慘

‹ 上一主題|下一主題