用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: Yeahly_ly
go

Del [複製鏈接]

其實有許多不大熱的津小學, 考頭15名-20名都可以去到一線中學, 考K1只是開始, 不用太失望。講真直私小學只係當買個保險,不一定係最好的學校。反而名津校才是難入呢。

Yeahly_ly 發表於 15-12-26 10:29
本來之前都仲諗過考直私~但經考K1一役~已放棄考直私諗頭🙈🙈隨緣啦...到時覺得有信心就去 ...
首先, 你要認清自己目標, 不要人云亦云受人影響.

如果你堅持唔考學校, 就不要被周遭既人所影響而臨時改變你既決定.

不過, 你亦要有心理準備, 小一派位係純講運氣, 隨時會派到去一間區內最不受歡迎既學校.

自己諗清楚自己既底線, 再決定自己往後既路吧!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:其實有許多不大熱的津小學,+考頭15名-20名

原帖由 rinarina 於 15-12-28 發表
其實有許多不大熱的津小學, 考頭15名-20名都可以去到一線中學, 考K1只是開始, 不用太失望。講真直私小學只 ...
認同!林護中學超難入

回覆:經考K1一役~已放棄考直私念頭

我覺得要相信小孩自己的適應能力,順其自然吧。

最重要是適合小孩子。小孩子有興趣的話是不會覺得谷,如果沒有興趣的玩耍他反而覺得是谷。

這要多與小孩溝通才能了解、不是自己可以代入的事

引用:Quote:sala222+發表於+15-12-26+23:35+還有

原帖由 CherryQ 於 15-12-27 發表
明,國際學校會否好一點?
國際亦要考,而且如果無外國護照,收既機會亦細。

呢個遊戲, 大家真係要識得睇開D ...
所謂1命2運3風水等等 ...... 我相 !
作為家長 ... 既然自己都盡左力幫小朋友去揀學校, 而學校最後唔收都冇計 ... 盡左力嘛算囉 ...
冇試過先怨自己都正常, 但試左唔得 ... 我反而覺得心甘命低 ...
學習條路仲有好長 ... 咁快投降 ?

機會是留給有預備的人,人地有世襲入一缐冿名小我也不會jealous, 因為別人父母的父母,早早在幾十年已經替他們的下一代選了最好的學校。至於考直私或K1,其實功勞多數是父母,他們背後訓練了很多方面如禮貌,知識等等,所以有offer 在手的人,不只一個offer.....一分耕耘一分收獲,我信是真....

Yanamami    發表於 15-12-28 15:20
piggymonkey    發表於 15-12-28 12:33

引用:其實有許多不大熱的津小學,+考頭15名-20名

原帖由 rinarina 於 15-12-28 發表
其實有許多不大熱的津小學, 考頭15名-20名都可以去到一線中學, 考K1只是開始, 不用太失望。講真直私小學只 ...
題外話一問,咁係咪即係如果入咗名小學,但又唔係最top,  反而入二線小學做最top, 入band one中學嘅機會仲大呢?
升小資料完全無研究。

其實唔係自己有得揀報唔報直私, 而係當你得嗰15分, 你仲有乜選擇???

Yanamami  咪係  發表於 15-12-28 15:20

你自己比壓力自己啫, 考到先算啦, 呢啲都係睇緣份彩數, 小朋友做岩曬答岩曬都未必收

Agree! 壓力是來自家長、唔通唔考就無壓力?

回覆 Brainwave 的帖子

引用:其實唔係自己有得揀報唔報直私,+而係當你得

原帖由 vpo0615 於 15-12-28 發表
其實唔係自己有得揀報唔報直私, 而係當你得嗰15分, 你仲有乜選擇???
有25分都唔見得一定會收。隨緣吧

你太大壓力了

BBlauyu 發表於 15-12-27 23:51
你誤解了,直資比普通小學更加谷的,因為學校要攞名氣吸引家長報讀,有人讀先有營運資金的。

...
我女间私校一年三考無測驗、每个学期中、英各默三次(唔計入成績表)、每曰六样功課、每曰有功課堂、考試範圍唔多过四、五課書、假期少功課、暑假只做阅讀報告,点睇个workload都好舒服,唔谷吖~只不过係教快教深就真……

回覆 Yanamami 的帖子

which private primary? Can you share? only 3 Exam, no test, quite good !!!!!!

Yanamami  KTS  發表於 15-12-28 15:27

rinarina 發表於 15-12-28 15:26

which private primary? Can you share? only 3 Exam, no test, quite good !!!!!!

“機會是留給有預備的人”呢句係我地学校既座佑銘~

我真心認為這句座右銘是對的,

我小朋友是細B, 今年考K, 有2 間女龍校 +2 間半龍offer, 非龍校有呂郭,寶血,St Paul Church (全部AM offer), LLC & 聖大waiting,我也不知老師們用什麼去選擇學生,但我見我囡囡有不少offer, 相信不是偶然吧。

兩個月前原本想下年做超大B, 但是因為決定考左先算, 所以儘全力去試, 常常鼓勵囡囡, 用心教她。真的有成效。

不過,將來要行超細B這條路,不多不少有些擔心。下一步反而要請教下大家如何幫助超細B渡過學習初期日子,因為小女的小肌肉比起B大,未見develop得很好,行路也未係好穩呢。
(真心求意見。)

rinarina 發表於 15-12-28 16:19

我真心認為這句座右銘是對的,

好叻~媽咪功不可沒~
訓練肌肉不外乎多运用啫。玩多d泥膠、摺紙、学下用筷子、較剪,做下手工……幼稚園見係擺呼拉圈俾小朋友踏出踏入、跟住線行、或踩下平衡木條……总之玩多d啦。踏下唔同質感既地(eg草地、沙灘)。

rinarina  thanks  發表於 15-12-29 09:29

引用:Quote:Yeahly_ly+發表於+15-12-26+10:29+本

原帖由 hkpapa852 於 15-12-28 發表
首先, 你要認清自己目標, 不要人云亦云受人影響.

如果你堅持唔考學校, 就不要被周遭既人所影響而臨時改變 ...
非常認同。

決定左就唔好後悔,就唔好睇直私小學資料,只睇津校,排好位。

有家長 k1&2 都完全冇做功課,當初諗住唔會要小朋友咁辛苦去考小學,點知去到 k2尾k3 頭時,見個個都去考,忍唔住又去聽簡介會,話間學校好好咁,又話驚自己得 15分,大抽獎唔知會派去邊,諗住報下名,去面試比小朋友"玩下",又話自己唔會比壓力小朋友。 點知出成績時小朋友衰哂,自己又唔開心。

我自己就選擇左盡力去試,試左唔得都唔會後悔。

‹ 上一主題|下一主題