用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 真心救教!KV vs Vic vs KM
樓主: mazomi
go

真心救教!KV vs Vic vs KM [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+yuhehe+於+15-12-30+發表請問

原帖由 bi_bi 於 15-12-30 發表
我都係驚太嚴&傳統,令小朋友怕左番學
去維記囉,可以自由自在行來行去。

引用:Quote:原帖由+bi_bi+於+15-12-30+發表我都

原帖由 bubuG 於 15-12-30 發表
去維記囉,可以自由自在行來行去。
其實維記不是任你去邊就邊,佢地有自己的setting,不代表是放任做乜,想點就點。正如superying 講,如果自律專注小朋友比較合適

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+15-12-30+發表去維

原帖由 phoebewong123 於 15-12-30 發表
其實維記不是任你去邊就邊,佢地有自己的setting,不代表是放任做乜,想點就點。正如superying 講,如果自 ...
慘喇!坐唔定、專注力麻麻的小朋友去邊好?!

引用:Quote:原帖由+betaruce+於+15-12-30+發表我

原帖由 phoebewong123 於 15-12-30 發表
維記同kv 不同,家長的要求亦不同。
維記語境冇得complain, 中英普好,教學程度適中,功課量適中。英文prog ...
多謝你咁詳細回覆。我ftm,維記應該係我想要的學校😊,不過女女比較好動,希望佢唔好走來走去

引用:Quote:原帖由+phoebewong123+於+15-12-30+

原帖由 betaruce 於 15-12-30 發表
多謝你咁詳細回覆。我ftm,維記應該係我想要的學校😊,不過女女比較好動,希望佢唔好走來走去

...
又要看下你target 乜小學的。維記家長通常target 不是比較學術重的小學,反之Kv 學術程度可謂眾名幼之中最強最深,所以要自己衡量下。但好肯定的是,維記的老師是caring, 而且好encouraging,同學之間冇競爭,冇學校壓力話要追上乜程度的。呢樣好不好就見仁見智了

回覆:betaruce 的帖子

其實唔係可以自由走,係同時幾個活動進行,小朋友要自己選擇。另一角度看,對小朋友自控能力要求更高。英文無乜人出去補,小朋友一起玩時已自轉英文channel ,閱讀能力分level, 差距十分大,叻的小朋友很多已初高小程度,但有些真係搞唔掂phonics, 學校要家長配合追上。另讀書不只認字量,而是整體理解和表達能力。中文要幫,因學校唔會傳統地一個個字教,會教字典,自己找答案,活動中要寫幾多字,而且唔淺,但根據小朋友想表達的東西來教,人人不同,要求作周記,有人可以寫幾頁,有人兩三句寫完。普通話亦進步很快,但如本身唔係母語,要extra比佢打底,高班已普教中,進度加快,大部份可用普通話簡單對話,亦會教拼音。數學好淺,真係好鬼淺,但有online 功課(optional), 可以做深少少,好似K2有乘除概念,不過正規課程無教。

回覆:真心救教!KV vs Vic vs KM

又例如,如果小朋友已經完成個task 老師會比d free time 佢,去看圖書做手工畫畫玩玩具都有可能,視乎當日情況咁,但可能有d小朋友比較慢,咪冇乜free time
但平時去play area free play 呢d一定有既

回覆:yuhehe 的帖子

小朋友要有紀律,當然小朋友走來走去,搔擾其他同學仔,間間學校都吾鍾意,
但kv 老師好好,會耐心教導,我對Twins 係坐定定、文靜型,話鍾意返學、老師也錫她們

引用:Quote:原帖由+winnie238+於+15-12-29+發表A

原帖由 yuhehe 於 15-12-30 發表
請問校規是否很嚴?我女有來年KV offer,而佢活潑好動多咀多手,擔心會否適合佢,先謝謝回覆

...
剛覆 message,
KV 令小朋友早d 適應小學生活,Twins 都主動做kv簡單功課(連線)

‹ 上一主題|下一主題