用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 爭取取消小三TSA群組聲言會發起罷考
樓主: 龍井
go

爭取取消小三TSA群組聲言會發起罷考 [複製鏈接]

ANChan59 發表於 15-12-26 11:41
係真唔係!?咁搞嘢!

如果真嘅,一天光晒,齊齊hea考
不過而家似係學校唔肯比學生HEA考多於父母…

引用:Quote:ANChan59+發表於+15-12-26+11:41+係

原帖由 dell-bk 於 15-12-27 發表
不過而家似係學校唔肯比學生HEA考多於父母…
我係校長就持開放態度,隨便家長及學生選擇考唔考。

我以前查過,香港考 PlSA,每次學生缺席率都8+%以上。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 15-12-27 00:47
我係校長就持開放態度,隨便家長及學生選擇考唔考。
你幾時做校長同邊度做記得講比大家知﹗

引用:Quote:Stillgood2+發表於+15-12-26+01:29+:

原帖由 dell-bk 於 15-12-27 發表
其實 HEA 考即係點做呢﹖唔同人可以有唔同定義:
可以係直接叫仔女入去亂填
可以叫仔女唔好去操,就咁考
我唔支持HEA考,你問我即係廢話。你鐘意點HEA,咪點HEA。
廢人,廢HEA。
禍及子女。

二十多年未見船民了。今天,電視新聞又再見緬甸有難民坐船出海逃難。

hea 考的行為閃縮,目標含糊,自欺欺人,幼稚無能。

若家長願意灌輸孩子這些hea思想給孩子,無言!

引用:hea+考的行為閃縮,目標含糊,自欺欺人,幼

原帖由 annie40 於 15-12-27 發表
hea 考的行為閃縮,目標含糊,自欺欺人,幼稚無能。

若家長願意灌輸孩子這些hea思想給孩子,無言! ...
人-生有幾多嘢你滿意的?

ANChan59 發表於 15-12-26 11:41
係真唔係!?咁搞嘢!

如果真嘅,一天光晒,齊齊hea考

Hea 考/=可以hea 教 ga le

bbforever 發表於 15-12-26 11:41
教育局意思是不須經過操練而考TsA…

而家是有人鼓吹亂做TsA…

小弟不才,當年會考唔夠分被老豆賣豬仔送左出國,去到重考幾科o levels, 冇溫習下最差都有C(不是我叻,只是d卷淺),以前我們叫這做天才波,e加ebd 叫基本能力測試,網友叫hea。
不過我覺得亂做aint a wise move,索性no show or 交白卷,would send a much stronger msg.

Ps,我不是豉勵家長罷考,但都唔可以hea 諗策略

引用:+本帖最後由+MrBeast+於+15-12-27+11:37+編

原帖由 MrBeast 於 15-12-27 發表
Hea考、Hea住應對TSA不是同學、家長諗出來。不但唔鼓勵同學温習,還強迫不準補課操練。Hea考嘅背後策劃咪就係教育局囉。

引用:+本帖最後由+MrBeast+於+15-12-27+11:37+編

原帖由 MrBeast 於 15-12-27 發表
罷課驚教育局迫學校秋後算帳,用交白卷來對付爛到入心嘅制度,雖不是上佳之法,但肯定可幫助大家同學的學弟妹免受無謂的虛耗,撥亂反正,重回正路,這是恩也是德!

回覆 skkeung 的帖子

對自己是全部滿意,對孩子是極度滿意,對丈夫是感激加滿意,對朋友更是無法形容的滿意。請問你又怎樣了?

回覆:MrBeast 的帖子

考TSA不用操練 應該不等於 TSA要HEA考吧。

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

我都唔贊成HEA考。選擇不帶仔女番學,罷考已經可以了。

我都講過,TSA係一個話不記名但係會知你係乜水既評核。

如果選擇做份卷,啲數據們唔估唔到考評局會點用。

因我真係好懷疑呢個政府,所有嘢我都會好有保留。

goodenough 發表於 15-12-26 13:12
讀書唔温習,考試唔操練,咁重唔係叫做hea!考試不用理會結果,點樣有誘因去叫所有同學付出相同的認真去考試。大家的目的都唔一樣,結果的徧差可以很大。如果用這些結果去制定政策,是否太過兒戲!除非,教局又係講一套就做另外一套啦。
偷天換日, 概念轉移, 委過於人, 粉撲厚顏.

惜! 惜! 惜! 惜! 惜! 惜! 惜!

長遠及個別家庭文化及康樂策略督導關注組委員會召集人
Long-term and Individual Families Culture and Leisure Strategy Steering Concern Group Committee Convener

20120808 發表於 15-12-27 15:47
偷天換日, 概念轉移, 委過於人, 粉撲厚顏.

惜! 惜! 惜! 惜! 惜! 惜! 惜!
制度可以興國亡邦,一個好的制度,必能令人民得福祉,誰又願意捨福而擇禍,能被人偷天換日的,必不是好制度吧。毛澤東話:「治國必先治官」,此不無道理。

goodenough 發表於 15-12-27 17:35
制度可以興國亡邦,一個好的制度,必能令人民得福祉,誰又願意捨福而擇禍,能被人偷天換日的,必不是好制度吧。毛澤東話:「治國必先治官」,此不無道理。

我替你說:

兩害相權取其輕, 輕德而重制, 有制無德又何妨?

不患無德, 只患制崩. 去德而敗制, 便成…..

Long-term and Individual Families Culture and Leisure Strategy Steering Concern Group Committee Convener

20120808 發表於 15-12-27 18:40
我替你說:  兩害相權取其輕, 輕德而重制, 有制無德又何妨?
不患無德, 只患制崩. 去德而敗制, 便成….. ...

你真有能力替我說話嗎?你連「德」都未攪清楚喎!

返去睇睇呢度先啦,睇下你點樣誤導別人。
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3201094&extra=page%3D1&page=6

脅敗德以敗學制,雙敗也,同歸於盡,可有漁人從其得利?

引用:脅敗德以敗學制,雙敗也,同歸於盡,可有漁

原帖由 20120808 於 15-12-28 發表
脅敗德以敗學制,雙敗也,同歸於盡,可有漁人從其得利?
對極,今天香港教育亂象,也是各方敗德之所致。我曾説過,社會進步,要依靠社會上每人堅守崗位,做良心的事和專業的事,便好了。

政策不完美,學校為私心把壓力轉移到學生,至專業良知不顧,家長為迫政府就犯,發動罷考亂考hea考。

孩子學到了為求目的,不擇手段。下次孩子吃飯慢,父母相迫,孩子索性罷吃,亂吃,hea吃!

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

讀書唔温習,考試唔操練,咁重唔係叫做hea!考試不用理會結果,點樣有誘因去叫所有同學付出相同的認真去考試。

shadeslayer說,今天香港教育亂象,也是各方敗德之所致。我認為,今天香港教育亂象,壞腦也是原因之一。

誰說考試就要操練呢?我以前讀書,老師都會突然叫同學收好課本,然後在黑板上抄好題目,測起驗來。那些考不上本地大學需着草他方的,那個不是輕鬆赴考,而拿到好成績的?我幫孩子考幾個試,除了樂理,那個有温過。目的正是要在不温習的情况下測吓幾多斤两。

每個試都有其目的,DSE的目的,是為選出合適學生升學,而TSA這類試的目的,是想測出學生的水準在那。拚命操練赴考,反而令TSA測不準,這正是缺德敗行之行為。依家反而将缺德敗行合理化,而去攻击TSA。

教育局不知說過多少次,希望學校不用額外準備赴考。依家有反對TSA家長提出和教育局一模一樣嘅嘢-----不用額外準備赴考,却標籤自己為抗爭英雄,如果不是壞腦,就是阿Q入型入格。

當然,不用額外準備赴考,不是指不用認真考,這和hea考大大不同。hea考是教壞细佬嘅敗德行為。

annie40    發表於 15-12-28 17:11
‹ 上一主題|下一主題