用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 爭取取消小三TSA群組聲言會發起罷考
go

爭取取消小三TSA群組聲言會發起罷考

http://news.now.com/home/local/player?newsId=162585
5小時前

【now新聞台】有團體要求教育局聖誕前宣布暫緩來年小三TSA,檢討委員會指現階段不宜這樣做。爭取取消小三TSA群組批評,檢討委員會於他們定出的限期前不宣布暫緩來年小三TSA是漠視家長訴求,聲言會發起罷考。

一個很有深意的示範.  不知道將來會不會發生這樣的事:

由於受個別團體啟發, 有學生組織發起, 要求學校不要在假期後考試, 要求暫緩考試. 校方指不宜這樣做。學生組織批評, 學校在聖誕假期前不宣布暫緩假期後考試, 是漠視學生要求, 聲言會發起罷考.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

palmchristy 發表於 15-12-23 22:58

由於受個別團體啟發, 有學生組織發起, 要求學校不要 ...
如果覺得無需考試其實真係唔洗去考都可以架。香港考試既目的都係用黎排名次。

其實我都想知到時有幾多個家長會真正罷考…

只要有同學hea考,整個評核已失去原有的意義!今天,大家都認清了對升中沒關係,又不用操練的考試,出師無名,又沒有誘因,從根本上,TSA只是垂死爭扎!

龍井 發表於 15-12-24 00:46
如果覺得無需考試其實真係唔洗去考都可以架。香港考試既目的都係用黎排名次。
...

你小朋友學校的考試目的只係用黎排名次嗎? 咁會好辛苦喎, 小朋友都會好大壓力.
我經驗幾間學校在初小階段都無排名次, 小朋友壓力無咁大, 怪獸家長都無空間谷.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

palmchristy 發表於 15-12-24 15:14
你小朋友學校的考試目的只係用黎排名次嗎? 咁會好辛苦喎, 小朋友都會好大壓力.
我經驗幾間學校在初小階段 ...
香港考試係用黎排名次咋,初小唔排升到小五,小六呈分咪一樣係講個名次。

palmchristy 發表於 15-12-24 15:14
我經驗幾間學校在初小階段 ...

你估真係唔排名次?學校啲考試資料一入電腦,全部野就一目了然,除了總成績的名次,還包括出席率,各科的名次、總平均分、每科平均分等等。通常小四開始精英班的分班未就係跟據同學的成績來分囉。
我認識啲學校好多班內和全級頭三名的名次還是會公佈的,考前列的同學和家長都一樣有壓力,因為大家都想能擠身頭三位置。要想做怪獸家長的,都一樣有空間谷。

引用:一個很有深意的示範.++不知道將來會不會發

原帖由 palmchristy 於 15-12-23 發表

由於受個別團體啟發, 有學生組織發起, 要求學校不要 ...
小朋友將會學到什麼?

MrBeast  言出必行?  發表於 15-12-25 12:45

回覆:爭取取消小三TSA群組聲言會發起罷考

是失去理智的行為,或別有用心的舉動。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

goodenough 發表於 15-12-24 01:22
只要有同學hea考,整個評核已失去原有的意義!今天,大家都認清了對升中沒關係,又不用操練的考試,出師無 ...
其實HEA考好似都幾好,應該好接近TSA本來個目標

引用:Quote:goodenough+發表於+15-12-24+01:22+

原帖由 dell-bk 於 15-12-26 發表
其實HEA考好似都幾好,應該好接近TSA本來個目標
:佔中時,夠有人提議。唔交稅,遲交稅,碎銀交稅,分幾張支票交稅....唔好傻喇。
HEA考TSA。
有边個家長夠膽跟個小朋友講HEA。
小朋友問,要唔要HEA默書,HEA溫習,HEA做功課,HEA食飯,HEA沖涼。
要HEAㄧ次,定HEA幾多次,
定係HEAㄧ世?
想起,提議個位"家長"。
好應該比個獎佢。

二十多年未見船民了。今天,電視新聞又再見緬甸有難民坐船出海逃難。

教育以[德]為首,以學生[敗德]作為達到目的的手段者,無恥之徒。理應:

左記一巴掌,右記一巴掌,
血染唇角,唾血人前。
長遠及個別家庭文化及康樂策略督導關注組委員會召集人
Long-term and Individual Families Culture and Leisure Strategy Steering Concern Group Committee Convener

從來只聽過努力讀書,認真學習,盡力而為,而家鼓吹hea考罷考…
真係時代變,為咗爭取取消TSA或其他目的,可以反智可以不理智…

是教局話tsa可hea 考的

MrBeast 發表於 15-12-26 11:35
教育局意思是不須經過操練而考TsA…

而家是有人鼓吹亂做TsA…

引用:是教局話tsa可hea+考的+

原帖由 MrBeast 於 15-12-26 發表
係真唔係!?咁搞嘢!

如果真嘅,一天光晒,齊齊hea考

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:原帖由+MrBeast+於+15-12-26+發表是

原帖由 ANChan59 於 15-12-26 發表
係真唔係!?咁搞嘢!

如果真嘅,一天光晒,齊齊hea考
讀書唔温習,考試唔操練,咁重唔係叫做hea!考試不用理會結果,點樣有誘因去叫所有同學付出相同的認真去考試。大家的目的都唔一樣,結果的徧差可以很大。如果用這些結果去制定政策,是否太過兒戲!除非,教局又係講一套就做另外一套啦。

回覆:goodenough 的帖子

現實社會很多嘢不滿意, 小朋友不滿上司, 父母, 朋友! 他們一定從母母身上學到只有自已才是道理!

Stillgood2 發表於 15-12-26 01:29
:佔中時,夠有人提議。唔交稅,遲交稅,碎銀交稅,分幾張支票交稅....唔好傻喇。
HEA考TSA。
有边個家長夠 ...
其實 HEA 考即係點做呢﹖唔同人可以有唔同定義:
可以係直接叫仔女入去亂填
可以叫仔女唔好去操,就咁考
又或者同仔女講你鍾意入去考就考,唔考就唔考,你再己同學校解釋
又或者同仔女講你鍾意入去考就考,唔考就唔考,我會幫你同學校拆掂佢

睇你想子女從中學到咩…