用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 蕭明女校
樓主: mabelc
go

蕭明女校 [複製鏈接]

引用:Quote:dobbybabie+發表於+16-1-6+14:47+咁

原帖由 wonglily 於 16-01-06 發表
其實我都有個好有趣嘅問題想知,有無雙仁學生自行1填林護,自行2填皇仁或填喇沙呢D全統名校而被收咗呢。 ...
如果勁學生响自行一已經比林護收左!

peggy  有聯系既學校, 自行時通常收校外生  發表於 16-1-10 15:35
wonglily  我諗未必,有聯系嘅學校有時先收街外尖子先。  發表於 16-1-6 19:41
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

引用:Quote:dobbybabie+發表於+16-1-6+14:47+咁

原帖由 wonglily 於 16-01-06 發表
其實我都有個好有趣嘅問題想知,有無雙仁學生自行1填林護,自行2填皇仁或填喇沙呢D全統名校而被收咗呢。 ...
真是唔知,但知有自行一皇仁/喇沙,自行二林護既俾自行一收咗。

醒目開學勳章 王國長老

dobbybabie 發表於 16-1-6 14:47
咁你小朋友學校家長應是仁紀或仁立了,林護有聯系位抽,正常非林護唔嫁既同學祗選—間好正路。如唔是雙仁既 ...
我朋友講老師叫佢一定要填埋自二, 唔好剩填自一揀林護, 唔排除因為咁有少數學生派位後要返轉頭去林護叩門.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

dobbybabie 發表於 16-1-6 17:34
真是唔知,但知有自行一皇仁/喇沙,自行二林護既俾自行一收咗。
所以我說你若果填自行2,就一定唔好後悔比自行2收咗,或者你有機會被大抽獎抽中的機會而後悔。

醒目開學勳章 王國長老

wonglily 發表於 16-1-6 19:50
所以我說你若果填自行2,就一定唔好後悔比自行2收咗,或者你有機會被大抽獎抽中的機會而後悔。 ...
所以我囡小學都封定後路, 派到自行或甲乙一既學生係唔會寫推薦信, 主因就係自行兩間一定係家長鍾意架喇, 甲乙一都係, 入到仲要叩門, 留返機會畀派得差少少既學生喇.

升中講座時既實例, 有學生入左自二既中學, 原來家長只鍾情自一, 當然去叩門喇, 最終自一唔收, 所以負責既老師都講到明, 真係非君不嫁時唔好填自二, 免得入左自二時要翻叩自一.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆 miriam 的帖子

其實我都有咁諗過...個人真係想個女入蕭明...所以已早早打算自行一同甲乙一都係蕭明...
甲乙二都一定填保祿...只是考慮保祿排唔排自二...
不過...最後...保祿我都排左自二...事但一間我都高興...

其實如果好似我咁排...到出左結果係唔係都唔知係邊個階段收左...

收你嘅學校唔講你唔會知。

ktdanielli 發表於 15-12-28 10:29
讀得女校就遇左會同男仔接觸機會小左,所以要在校外補救番。在聖堂識到一個女仔,她是在保祿畢業,現在以經做 ...
可能而家家庭生得少,如果屋企得姊妹,冇兄弟,再讀女校,就真有可能出現你講既情況,影響社交,甚至將來拍拖

我都係讀傳統女校,同男仔相處冇問題,唔會怕羞,仲係鍾意同男仔傾多D,因為冇女仔比較煩,又長氣小器,皆因我中學時參加唔少課外活動,屋企又有兄弟。

bymummy 發表於 15-12-28 14:46
想請教亞囡是九龍城區小學band 1C, 自行選蕭明或保禄會有機會嗎?
KLN CITY會睇高一線,所以誇區過來有JETSO,值得試

bymummy 發表於 15-12-29 10:27
因為家住青衣呢,想囡囡返學近d
同屋企地址抽,如肯定係B1,入硬

gracelam 發表於 16-1-6 17:31
如果勁學生响自行一已經比林護收左!
唔會,以往仁立仁紀頭5名都冇係自行時被LW收

moonngbaby 發表於 16-1-10 00:44

其實我都有咁諗過...個人真係想個女入蕭明...所以已早早打算自行一同甲乙一都係蕭明.. ...
如果你女女肯定係B1,又好鍾意SM,唔建議你自2填PP。因為自1未必會即收你女女,反而到乙1你填SM,係一定收硬,過去咁多年乙1填SM係入晒,乙2揀既都仲有50%有位入到,所以B1女只要乙1填SM係入硬,你自2已選PP,如果自1SM唔收你,咁自2就會比PP收左。雖然PP都唔差,但唔需要係自行時咁保險,因為乙2填PP都未遲
‹ 上一主題|下一主題