用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 討論: 點解要比較中學既DSE成績同入U率?
樓主: hkpapa852
go

討論: 點解要比較中學既DSE成績同入U率? [複製鏈接]

Charlotte_mom 發表於 15-12-24 13:27

仲有,樓主講左樣我覺得幾緊要,就係對升學就業支援。當年報聯招,學校只派左份表,叫你幾時交,完!之前中 ...

唔,版主都講漏左少少咀。。。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+15-12-24+13:2

原帖由 奥脫福 於 15-12-29 發表
唔,版主都講漏左少少咀。。。
車,又唔係「當年中三淘汰試」,怕咩?

Charlotte_mom 發表於 15-12-29 13:03
車,又唔係「當年中三淘汰試」,怕咩?
只果係當年"升中試"先激
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

瑩瑩老豆 發表於 15-12-29 01:15
我反而不睇重"DSE成績"同"入U率". 原因係借用基金的聲明"以往的(
學術)表現並不能視為將來表現的指標". 而 ...
部份中學會公佈HKAT (Pre-S1) scores, 可以用來估計S1收生的banding. 當然到S6的過程中有學生離校, 有學生留班, 有學生插班, 都會影響增值與否的估算.

dillon 發表於 15-12-29 13:39
部份中學會公佈HKAT (Pre-S1) scores, 可以用來估計S1收生的banding. 當然到S6的過程中有學生離校, 有學生 ...
無錯, HKAT (Pre-S1)既資料其實都有用, 好似會發現到原來一D由英小升上中學部既學生, 中文水平都係同中小有差距
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

daisy17772 發表於 15-12-28 23:17
Friend of my family told us her daughter studies at MSS.  A lot of them who are not good enough with ...
這是近數年香港的流行選擇,不過,我相信開始有範文後,中文應該可以較易掌握

引用:Quote:natnatbaby+發表於+15-12-29+10:05+

原帖由 hkpapa852 於 15-12-29 發表
中學階段, 只靠學校/老師其實谷唔到幾多, 成績都係同學自己爭取返嚟, 學校/老師只係輔助.

一間學校如果多 ...
True. 學習氣氛可以是和諧互相扶持故然最好,也有是同學間 競爭大,操練不停,壓力大,就算入到u,心理也不太健康,很容易有情緒病,要食住藥返學。所以我覺得小朋友的性格,,學校教育方法式仍是選校的首要考慮。

回覆:討論: 點解要比較中學既DSE成績同入U率

thanks

引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-12-21+13:19+我

原帖由 瑩瑩老豆 於 15-12-29 發表
我反而不睇重"DSE成績"同"入U率". 原因係借用基金的聲明"以往的(
學術)表現並不能視為將來表現的指標". 而 ...
同意,我揀中學都唔會只睇dse成績,成績標青有時可能係做靚盆數,入唔入倒大學真係好多因素可以影響。

‹ 上一主題|下一主題