用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 討論: 點解要比較中學既DSE成績同入U率?
樓主: hkpapa852
go

討論: 點解要比較中學既DSE成績同入U率? [複製鏈接]

Yanamami 發表於 15-12-24 11:37
唔…小学時有唔少band1生係家長發功伴讀、補習、上功課班、操卷、雞精出黎,小学既課程無问題,但上到中学 ...

考小學同讀小學要準備既係兩回事,考中學同讀中學一樣係兩回事,我相信小學讀得好自然升到理想中學,注意力放係過程定結果,行既路會好唔同
當然,升大學同讀大學我自然都當係兩回事去睇,但準備功夫就要轉交畀學生自己安排
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 15-12-24 12:18
考小學同讀小學要準備既係兩回事,考中學同讀中學一樣係兩回事,我相信小學讀得好自然升到理想中學,注意 ...
小学讀得好……係小朋友自己讀得好,定靠家長發功讀得好,當中有—的分别~

Yanamami 發表於 15-12-24 12:46
小学讀得好……係小朋友自己讀得好,定靠家長發功讀得好,當中有—的分别~ ...
我既定義係:小學讀得好係小朋友自己學習到,考試好又另一回事
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 15-12-24 12:52
我既定義係:小學讀得好係小朋友自己學習到,考試好又另一回事
小学考試相对straight forward, 学得好,只要小心,考得差既机会比較少。

醒目開學勳章 王國長老

回覆:討論: 點解要比較中學既DSE成績同入U率?

仲有,樓主講左樣我覺得幾緊要,就係對升學就業支援。當年報聯招,學校只派左份表,叫你幾時交,完!之前中四選科亦只係識講你邊科叻揀邊科,完全無同學生分析大學選科,咩叫prerequisite ,出路點,完全無提。望住份學科介紹都唔知佢講咩,收生要求無印象,彷彿買六合彩是但填啦反正都唔慌中,總之慘慘豬。而家到我女,點選科有老師教,有人分享,有全職career counselor 隨時問,選科又自由配搭,每年有uni fair有大學院校黎學校擺booth講talk(本地海外都有),佢地係一早set晒目標隨時有參考資料,成件事都唔同晒

Yanamami  呢d直資会做得好d!  發表於 15-12-24 18:10

YmOra 發表於 15-12-24 11:10
我都有你這個未解的疑問好耐?????

尤其一D宣稱全收B1a學生,最後入U%都只是70%-80%.那麼,20%-30 ...
同樣係B1學生入到B1A學校都一定有人考第一有人考第尾,中四選科,名次前有得揀鍾意既科,考得後就揀唔到,讀唔鍾意既科幾叻仔都事倍功半 (可能誇張左),仲要實際上係呢間學校算係唔夠叻仔個班,讀三年唔鍾意既科DSE考得唔好都合理,唔知有冇學校安排到每個學生都入到自己鍾意既科?

引用:仲有,樓主講左樣我覺得幾緊要,就係對升學

原帖由 Charlotte_mom 於 15-12-24 發表
仲有,樓主講左樣我覺得幾緊要,就係對升學就業支援。當年報聯招,學校只派左份表,叫你幾時交,完!之前中 ...
而家家長不止望入u啦,仲要看邊系。小朋友都被灌輸同樣觀念。幾年前去舊校幫手career fair 間學校讀IB 的,我嗰科預左拍鳥蠅,我估不到連工程師師兄都拍鳥蠅,他説已經無人問好多年了。最多人問的當然是醫科、ibank 和律師啦

October.  家長既美好愿望姐,邊有咁多醫科、ibank 和律師位供應?都係睇餸食飯。(出國讀就另一回事)。   發表於 15-12-24 20:39

回覆:討論: 點解要比較中學既DSE成績同入U率

我覺得唔完全因學校既原因而影響一個學生既正/負增值。除左青春期以外,仲有呢個小朋友去到中學讀得開唔開心,有冇自信,朋輩影響等等。Band 1A叻開既,入到去top school, 發現原來一山還有一山高,越讀越冇自信既真係大把。反之,去到適合自己程度既學校,唔會跌太低,咁就慢慢爬上去架啦!

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+15-12-24+

原帖由 socute 於 15-12-24 發表
而家家長不止望入u啦,仲要看邊系。小朋友都被灌輸同樣觀念。幾年前去舊校幫手career fair 間學校讀IB 的, ...
我仔想做工程師架!佢5歲到而家12歲都仲keep住呢個志願架

MASAYA 發表於 15-12-24 16:24
同樣係B1學生入到B1A學校都一定有人考第一有人考第尾,中四選科,名次前有得揀鍾意既科,考得後就揀唔到, ...

我都認同影響學生的因數實在好多好多,選到不喜歡科目...假B1學生...朋輩影响...遇到好老師...等等很多很多.不過,這些所有亦會發生在B1b/B1c/B2a/B2b/B2c/B3a/B3b/B3c中學,他們也會發生選到不喜歡科目...假B1b/B1c/B2a/B2b/B2c學生...朋輩影响...遇到好老師...等等.既然周邊問題同等機會發生於所有學校.那麼,唯一唔同嘅就是老師的質素嗎?提升學生的能力嗎?能為學生適心選擇入U之升學輔導嗎?這幾方面或許更多都能做得好,相信一定可以大大提升學生的入U%呢!

YmOra 發表於 15-12-24 23:22
我都認同影響學生的因數實在好多好多,選到不喜歡科目...假B1學生...朋輩影响...遇到好老師...等等很多很多 ...

我諗紧如果band1校收band1生都不能有100%入U率是負增值的話~禁照計入得八大既都係全港的top15%精英学生,但都有人畢唔到業或被开除或drop out, 禁大学又算唔算負增值~
老師質素都好重要……我諗中四揀科方法、学校係咪進取定靠食DSE前老本……都有d影响~

YmOra   咁要睇焦點是聚焦於單一個體學生身上呀?!還是聚焦於整個辦學機構身上呢?!   發表於 15-12-26 09:20
王家爸爸  分析統計時要去除個别特殊案例  發表於 15-12-25 12:39

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:YmOra+發表於+15-12-24+11:10+我都有

原帖由 MASAYA 於 15-12-24 發表
同樣係B1學生入到B1A學校都一定有人考第一有人考第尾,中四選科,名次前有得揀鍾意既科,考得後就揀唔到, ...
我女學校係任揀。當然前提係夠人開班,唔夠十個人就唔開。如果未開過又夠人開班,學校會計下資源,ok都會開新科(聽過有學校更勁,5人已開班,亦有聽過自己學校唔開,俾學生去隔離學校上果科)。當然,無經驗去辦新科,其實亦要搏下成效

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+15-12-24+23:48+

原帖由 Yanamami 於 15-12-24 發表
由於自己都是數據派,所以我一直唔 Buy 所謂 EDB 及民間的增值指標,太多假設及主觀因素。近年EDB都好少提 增值指標,因為目標已達成任務,不用為DSS學校抬橋!

選中學及大學都有不同,除了 Quantitative ,還要考慮 Qualitative。不能全盤以數字作依據!數字如何演繹,可以南轅北轍。

中學我會用數字作基本篩選,最後細節反而在 Qualitative 方面,是一門藝術,而非純粹數據,數據在搏奕時(入那一間大學,那一科)又變得十分重要。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:hkpapa852 的帖子

升學輔導,生涯規劃都好重要,但學校老師好難做得好!

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 15-12-25 10:57
由於自己都是數據派,所以我一直唔 Buy 所謂 EDB 及民間的增值指標,太多假設及主觀因素。近年EDB都好少提  ...
搏奕係升中時掌握都十分重要,包括 直資, 自行選校派位排位 技巧

Charlotte_mom 發表於 15-12-25 03:17
我女學校係任揀。當然前提係夠人開班,唔夠十個人就唔開。如果未開過又夠人開班,學校會計下資源,ok都會開 ...
正喎, 其實選科方面有冇得做到統計, 升中選睇中四選科係好重要一環, 不過要自己逐間睇

ANChan59 發表於 15-12-25 10:57
由於自己都是數據派,所以我一直唔 Buy 所謂 EDB 及民間的增值指標,太多假設及主觀因素。近年EDB都好少提  ...
同意大範圍篩選用數據睇, 所以先有所謂band1學校, 最後先係個十幾間裡面選, 如果唔係全港幾百間學校點揀

引用:Quote:ANChan59+發表於+15-12-25+10:57+由

原帖由 elbar 於 15-12-25 發表
搏奕係升中時掌握都十分重要,包括 直資, 自行選校 和 派位排位 技巧  ...
都有少部份嘅,我有限經驗,大學較繁複及更多變數!

引用:Quote:ANChan59+發表於+15-12-25+10:57+由

原帖由 MASAYA 於 15-12-25 發表
同意大範圍篩選用數據睇, 所以先有所謂band1學校, 最後先係個十幾間裡面選, 如果唔係全港幾百間學校點揀 ...
中學不是太難選擇,木門對木門,竹門對竹門,不錯配,不強求,就好易辦!

王家爸爸  這點我非常同意  發表於 15-12-25 12:35

ANChan59 發表於 15-12-25 11:28
中學不是太難選擇,木門對木門,竹門對竹門,不錯配,不強求,就好易辦!

...
EK 都有少數 家長 不是這樣想

王家爸爸  可能不只小數   發表於 15-12-25 12:34
Yanamami  只会苦了孩子  發表於 15-12-25 11:37
‹ 上一主題|下一主題