用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 一個荒謬的建議(Jenny媽)
樓主: elbar
go

一個荒謬的建議(Jenny媽) [複製鏈接]

回覆 20120808 的帖子

我相信大部份IS學生樂意分享,認識多些香港學校的同齡朋友,對他們也是見識和學習。作用是否很大,要視乎安排上設計,和個別孩子的開放態度和吸收力。,

Jane1983 發表於 15-12-12 23:31
回覆 nintendo 的帖子

我覺得做義工咁中學IS學生,幫小學local學校練吓oral,係可行的。但一齊上堂學習係 ...

我認為要先搞清楚概念和模式。
國際學校義工團隊唔少,國際學校學生走入本土社區社群亦一直有。
不少國際學校學生有做過服務本地小朋友做功課輔導,教成人老人英文亦聽過有。
與學習無關的義工團隊更多,有人會選擇去草根社區派飯,有人選擇探訪老人。
學生做義工,可以選擇服務對象,服務社區,同唔得掂話的 "配對" 唔同。
點解要國際學校承擔或分擔教本地學生的責任?
本地生英文差?唔該政府比多D錢,請多 D 高質素有教 ESL 經驗的 NET。

shadeslayer 發表於 15-12-13 11:04
適當交流也是好事。

甚麼是 "適當" 已經有排討論。
義工我女做唔少,冇時間幫政府執手尾。
我唔識扮大方。
我女就畢業,如果佢畢業前推行,我唔會比佢參加。

annie40 發表於 15-12-13 12:41
回覆 20120808 的帖子

我相信大部份IS學生樂意分享,認識多些香港學校的同齡朋友,對他們也是見識和學習。 ...

其實,主動自發的服務分享一直有。

引用:Quote:annie40+發表於+15-12-13+12:41+回覆

原帖由 nintendo 於 15-12-13 發表
其實,主動自發的服務分享一直有。
同意,義務工作基本就係要由主動自發出發去做,唔會去計算回報係d乜野先去做。

叫得吾得掂,真係吾掂。係,用義工係人情,吾應該係教育政策。

引用:Quote:shadeslayer+發表於+15-12-13+11:04+

甚麼是 "適當" 已經有排討論。
義工我女做唔少,冇時間幫政府執手尾。
我唔識扮大方。
當然要看細節才知合不合理。交換生唔係成日都有咩?由一兩星期起。短?好多數萬元Summer language Camp都係兩星期左右。

女大,又唔係壞事,家長唔比,唔係咁易。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:回覆+nintendo+的帖子 叫得吾得掂,真係吾

原帖由 Jane1983 於 15-12-13 發表

叫得吾得掂,真係吾掂。係,用義工係人情,吾應該係教育政策。 ...
用交換生會唔會好聽D。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 15-12-13 14:52
當然要看細節才知合不合理。交換生唔係成日都有咩?由一兩星期起。短?好多數萬元Summer language Camp都係 ...

吓?乜佢個模式係 "交換生" 型式?

咩叫 " 女大 " , " 家長唔比 "  ?
講到我女好恨,而只我唔比。

嘩,同幾萬蚊 camp 比,真係明益國際學校學生喎,

咁我地係唔係要多謝政府?

想揾笨揾到上心口,仲好似好大恩典,真係當我儍。

引用:+本帖最後由+nintendo+於+15-12-13+15:08+

要設計合理的交換生計劃唔難,但而家乜細節都冇,我點會以為任何人好恨?

不過我不會未看細節先否定。

引用:+本帖最後由+nintendo+於+15-12-13+15:08+

看清楚,我係用幾萬元的language camp 説明二星期也有用,係說明「時間」。

。乜細節都乜,我點將教局的計劃和幾萬元的language camp比較?!

shadeslayer 發表於 15-12-13 15:23
看清楚,我係用幾萬元的language camp 説明二星期也有用,係說明「時間」。

。乜細節都乜,我點將教局的計 ...

係,S 兄一定對,你繼續啦,bye bye。

義工也好,交換生也好,交流學習也好,有人喜歡做,有人不喜歡做,覺得被搵笨的可以唔做,覺得無被人搵笨的可以做,唔介意被人搵笨依然喜歡做的,也可開開心心去做,知得唔多而開開心心想去幫助別人是更好。

聰明是學習,愚蠢也是學習。青春無價,孩子一定有自己的想法,教是不容易,迫也迫不來。

大家是否討論得太早。

引用:Quote:shadeslayer+發表於+15-12-13+15:23+

係,S 兄一定對,你繼續啦,bye bye。
我只係唔想比人誤會。

‹ 上一主題|下一主題