用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華 vs. SFA
樓主: ppmmbb
go

英華 vs. SFA   [複製鏈接]

回覆 retriever 的帖子

It is published in its website:

http://www.dbs.edu.hk/index.php?section=administration&sub=schooldevelopment

hkpapa852  Thx! 請問上年有冇上年個份?  發表於 15-12-9 09:44

我諗可能真係有人有晒兩個offer而take SFA既,不過未出現。如果英華有插班位,愛跳船既SFA家長會輕易放過嗎?

MrBeast  我識個就放sfa, tsl 去yw.  比着我都會咁揀  發表於 15-12-9 09:32

Would probably apply for if there are vacancies at ywps but it is not the first choice of most SFA parents.

teambuilder 發表於 15-12-9 09:22
我諗可能真係有人有晒兩個offer而take SFA既,不過未出現。如果英華有插班位,愛跳船既SFA家長會輕易放過嗎 ...

其實真係唔奇!

覺得大家MISS 左個POINT, 唔一定係6年後搏BAND 1A..

人都指出, 揸SFA 去搏抽獎, 如果坐著好區, 搏唔到讀SFA 跟隊讀都約係BAND 1 結果...

SFA 插走, 相信多去名津...

YW同SFA根本唔同教學方式既小學,目標都唔同。選擇入讀既目的都好唔同。都係個句,為你小孩選一個適合既學校才是最重要

以前我也有同樣的問題,不過當時我冇APPLY 英華, 每個人的背後都有自己的想法,首先冇APPLY 英華主要是中文小學,常識也是行中文(當時), 有時會想比錢就想跟其他津小有分別,起馬常識會用英文教,所以選了SFA作後備,如果選了英華就冇得玩大抽獎了,但係大抽獎後仍可以考慮讀吾讀SFA! 可能是小朋友同SFA有緣份, 雖然抽得好,但小朋友仍對SFA念念不忘,在SFA讀書 真的十分忙碌,做父母的也十分忙,小一至小六永遠為了功課而忙碌,我的第二位小朋友也入了SFA,現在默書反而冇以前第一位小朋友那麼多,平均一星期一科(中文/英文 ,有seen 有unseen dictation), 想晚上早些訓的話,小息/班主任堂隨時有一堆人在做功課的,所以學習氣氛都吾差,所以有些人話好少功課也有些人話好多功課的分別,雖然多野做,但D小朋友一樣喜歡上學,我覺得佢的課程安排的好好,不沈悶,
有人會怕煩會選一條龍的學校,也有人話龍校唔好,因為有龍校的小學生最終會給中學部收番,所以小學成績做得好與唔好,一樣會照單全收,沒有龍校的小學就要依賴自己學校的努力,所以有些為了保障自己實力的龍校中學也不會全部吸納小學部的人數,所以最终要家長自己去衡量

醒目開學勳章 貢獻勳章

teambuilder 發表於 15-12-9 09:22
如果英華有插班位,愛跳船既SFA家長會輕易放過嗎 ...

我識兩個人有YW 小二offer但無讀

因為佢地同時有另外兩間男校offer

簡單d講,有得揀,又未必會揀YW,有機會抽嘅~ 攞住SFA去抽都幾好呀~
當然,如果你無份抽嘅,就多數人會揀YW啦!

不過,响YW跳船都唔難,所以講插班,兩間都OK!

恐龍家

回覆:kwan_kwan3 的帖子

同意呀,選校真係要按自己情況去揀。我打算小朋友中學就去外國讀書,所以有冇龍對我黎講真係唔重要,反而我會更著重學術基礎打得穩不穩固。

小兒讀SFA小三,我覺得學校課程做得好,中文科學校會另教課外篇章,都係精心挑選,小兒中文係呢一年間進步好快,英文數學更加唔駛講。

英華無疑都係一間非常出色的學校,成績有目共睹。

最重要都係睇餸吃飯,自己的情況自己最清楚。

ACE2126 發表於 15-12-9 11:58
那麼有直屬中學的,能不能騎牛搵馬呢?

直屬中學運作係大抽獎時先出現, 即使入硬但如果自行成功, 一樣係會將自行選既學位派俾你. 咁樣可以叫騎牛搵馬(起碼可以等埋自行結果).

不過, 真正既直屬中學, 只限於中學係津校, 中學係直資/私立既話, 其實收生條件係學校自訂, 無得計.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

"津貼既一條龍小學, 選咗直升後就連考直資中學都唔可以, 否則會被當作放棄直升 (考私立中學不受限制, 但印象中, 香港非國際學校既私立中學, 好似得CKY同國際基督教音樂中學)"

係咪考到直資成功並註冊才會取消? 淨去考, 點會知?!

BTW, 私中仲有GH, DG 都應該係...

回覆 ppmmbb 的帖子

點解SFA升中不會有問題?如升邊間沒所謂,咁就不用讀SFA。如有所謂,SFA也不能guarantee你想去邊間就入邊間喎…當然,如keep住名列前茅就不同說法…

回覆 sheffield 的帖子

所以讀SFA最佳策略係, P1-P5,邊年考第一至前十名,即搵名校有埋直屬中學個D去申請插班.
P1考到前十名,即插,費事P2考唔番前十

sheffield  是!不要諗到升中…校網麻麻d…  發表於 15-12-9 16:11

retriever 發表於 15-12-9 12:27

"津貼既一條龍小學, 選咗直升後就連考直資中學都唔可以, 否則會被當作放棄直升 (考 ...
DG同GH中學部係直資,St Paul Convent一樣
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:回覆+hkpapa852+的帖子 係咪考到直資成功

原帖由 retriever 於 15-12-09 發表

當你小朋友就讀一條龍津校,到升中時學校就會告訴你,如果你要接受一條中學學位的條件吧!

retriever 發表於 15-12-9 12:54

津校既一條龍指引講明, 即使只係去考, 都會被取消資格.

直資既一條龍學校, 當然無咁既規限.

sheffield 發表於 15-12-9 12:35
回覆 ppmmbb 的帖子

點解SFA升中不會有問題?如升邊間沒所謂,咁就不用讀SFA。如有所謂,SFA也不能guarant ...

我話「不太擔心」,唔係唔理。

sheffield  不要太樂觀…保守估計好dd…  發表於 15-12-9 16:09
hkpapa852  條件係個小朋友要跟得到先可以不太擔心  發表於 15-12-9 13:51

回覆:英華 vs. SFA

有中學back-up 的小學,生態真的唔同!
舒服很多!
什麼TSA, 升中都不用太着力去經營!
至於yw, 升中除了直升,很多出色的學是被拗走的!這些學生好大部分是樂團首席,或在運動上很強的!
以我觀察,几乎沒有樂團首席留升中學!
而運動方面更是吃香,去年有同學DBS 以六年scholarship 誘使入讀(這不是傳聞,是我仔好友),但最终他去了LS!

YW著重的不只是學術,音樂和運動反而更"谷"!
他們真的用了很多時間及心机在這些方面。
所以他們的樂團和運動團隊在公開,甚至國際比賽成績非常突出!引来很多名中學的垂青!
這對於學生來說未嘗不是另一出路!

此外,YW出色的學生很多,他們不只學業好,很多同時音樂及運動均很好!
真正是玩得讀得!
學校亦有很多活動比佢地玩,我仔讀得非常開心。在他來說没有壓力!
這我相信對於小學生來說是很重要的!

‹ 上一主題|下一主題