用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華 vs. SFA
go

英華 vs. SFA  

有人煩SPB vs SFA. 咁 英華 vs. SFA 大家又點睇. 英華是否比SPB差? 謝謝。

回覆:ppmmbb 的帖子

回覆:英華 vs. SFA

英華無誤

將SPB vs SFA 果條thread 全部 "SPB" 字體用"YW" 替代都差不多了。

分別最大大概是一間香港島一間西九

⋯⋯⋯⋯

引用:又一野火TOPIC+SPB+vs+SFA+++或+英華+vs.+S

原帖由 koala_choco 於 15-12-06 發表
又一野火TOPIC
SPB vs SFA   或 英華 vs. SFA  
用龍校 vs 沒中學BACK UP 的小學豪無意義 ...
不考慮backup,因入SFA不太擔心升中問題。若單以學術(中英語文能力)、小朋友自我發展(自信、自學能力、解難能力、溝通能力) 及 才能/強項發掘(若有) 作比較,那一所小學較好? 謝謝。

YW 仲未3rd IN 完,IN 完收咗先諗啦!

三間都收,我揀YW。

引用:Quote:原帖由+koala_choco+於+15-12-06+發

本人當年有你同樣問題,最後YW, 全無後悔。YW絶對是一間好的平民學校,孩子大部分也很乖(其實我現在未見過百厭的)。老師有經驗,地方大,學校歸屬感很強。每星期有4日體育堂給他們放電。
缺點:教得太快,家長需要跟學業。和英文不及其他英文小學。

YW是一條龍,只要6年級中、英、數、常合格,操行B以上,就可以直升中學。另外,YW也會考呈分試,但大家會輕鬆D。但英華課程很有系統,如英文,從小一開始,會分Topic教Grammer, Writing, Proofreading, Reading Comprehension 及有外藉老師follow Reading strategy..等,D仔真的要讀得同玩D!YW除在學術上Train個仔,但又同時不强調名次,只有班中頭5名,成績表上才會顯示名次,所以一般同輩的成績競爭較小。小朋友的鬥心多數發揮在於小息自由行時的遊戲競爭、班際活動比賽等課餘活動。所以,YW是傳統教學,但在傳統中,會有好多創意。

六年SFA 之後,成績唔係最 top 的,入唔入到英華書院?

Yanamami  入到~  發表於 15-12-7 07:59

引用:六年SFA+之後,成績唔係最+top+的,入唔入

原帖由 B.B.BaBa 於 15-12-07 發表
六年SFA 之後,成績唔係最 top 的,入唔入到英華書院?
英華書院好似不是Band 1A。
而SFA top果啲好多入到Band 1 A。

有人說SFA畢業,唔太差,差不多間間band 1 都收。

引用:又一野火TOPIC+SPB+vs+SFA+++或+英華+vs.+S

SFA網頁可見每年都有1,2個入英華書院。相反APS就每年都有7,8個入。

睇家長願唔願意付出六年時间去升中……有直升同小六要考中学係两个唔同生態,事关要係能力差别少既同学之间突圍而出,甚至只係保住名次banding,都—定比一條龙学校要付出更多……到高小要去各校简介会、係体艺上比賽攞奬、整理portfolio,同埋去各校面試……都係幾忙㗎~

YW英文不及英文小學,我識的初小生都好好喎!

Ryan_baba  錯POST  發表於 15-12-11 16:53
Ryan_baba  好似係92  發表於 15-12-11 16:53

這個TOPIC,其實結論只得一個, 一間係龍校,另一間學術上要求較高,但六年后又要廝殺多一次.真係無咩再可討論.

但又只會不斷地LOOP