用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華 vs. SFA
樓主: ppmmbb
go

英華 vs. SFA   [複製鏈接]

無中學的小學, 學生的成績和課外活動發展, 正常會更進取

英華小學間龍校, 非BAND 1A, 非名人輩出(只有梁錦松), 入三大率又唔係勁...

有人揀龍, 但事實也有人揀無龍(放走幾間非BAND 1A中學的龍好常見)英華放榜後同開學前都會call waiting

最重要, 睇學生能力, 家長要求, 相信叻學生唔會需要以入英華為目標.

Band 1 A / B / C, 不但成績有分別, 校內學生的讀書風氣也很大分別.

當年, 放棄左啲有龍小學( 之前問左好多朋友), 知道有些1C中學的學生頭幾名也有主科唔及格, 尤其是龍校/聯繫位上的, 成績一般也能上中學.

之前找小學資料, 知道英華老師走唔少, 如果間學校好, 點解老師要走?

直資受資助唔係要跟政府規定咩?想知課程點快?

如果你有一些朋友教書,你又肯問,相信會知道揀學校唔係淨係睇學校名,當然要睇埋小朋友能力同家長期望。

Ryan_baba 發表於 15-12-7 17:58
揀SFA就預左小一開始已經開行Turbo全力衝, 如果谷唔起, 隨時車毀人亡. 但揀YW就可以慢慢睇定黎讀, 有天份又 ...

"如果谷唔起, 隨時車毀人亡" 讀唔好書就形容到咁, 呢啲先係經典金句!

老實講, 讀書盡左力就OK, 唔使咁誇張.

yuenkw    發表於 15-12-8 18:43

hoivy 發表於 15-12-8 18:59
佢可能指注意小朋友會否壓力爆煲,輕則對讀書興趣盡失,沉迷網絡世界,重則做傻事。 ...
咁可能反映某校家長成日咁諗,我自己就未遇過咁想唔通既家長/學生,真係好彩!

有能力棄英華的學生, 主要係要想入"聖喇拔"呢類頂尖中學, 所以, 要睇學生/家長能力(多數考到多間小學)

朋友中有醫生/律師們兒子真的棄英華, 入SFA, 但人地目標係咩, 好清楚.(以往已聽唔少例子在SFA捱足六年考尾, 最後能成為醫生/律師)

升中主要睇成績, 如無中學的6年要付出努力, 但將來有機會選擇全港頂尖中學(睇家長受唔受得起風險/打好學術底值唔值)

如果想無壓力-(講真英華讀唔會無壓力), 唔想煩...或擔心"谷唔起", 會"車毀人亡"咁選擇已好清楚

retriever 發表於 15-12-9 08:36
請問你說放榜,係指什麼放榜?

K3, 除了抽獎外, 可以叩門.

好多人中學想入"聖喇拔"之類的頂尖中學, 家長要諗, 英華間中學係咪首選?

仲有, 家長身教好重要, 千萬唔好教子女谷唔起就咩"壓力爆煲"(我唔信小學生自己會咁諗, 除非家長係咁迫...), 凡事盡自己能力便可.

我地做家長正面啲, 小朋友才會健康成長.

孩子有多少課外活動, 根本唔使靠學校俾, 家長可自行安排課外活動(最怕係一放學就趕住周圍補習呢類怪獸家長)

ACE2126  好奇;聖喇拔,聖指聖若瑟,還是聖保羅?  發表於 15-12-9 11:50

beagoodman 發表於 15-12-9 08:57
身教真重要,唔應該自己一定要所謂Band 1A之餘,就亂踩其他學校甚至所謂Band 1C考頭幾名都係主科唔合格。

...

我希望家長能多了解心儀學校, 唔好只係睇個名就話好(加上從來無公開過校名), 同埋要符合學生能力.

要教孩子訂下目標, 盡自己能力去做, 得/失非最重要, 最重要係學習過程, 千萬唔好"迫"都好似啲金句咁誇張!

ckcleung  你講野都好茅盾吓哦  發表於 15-12-9 09:09

打好學術底就係過程, 最終考唔考到目標中學係結果(訂下目標100分, 唔通真的次次100分?), 過程中盡力很足夠, 好清楚.

如果間中學咁"勁", 相信無人會開帖問咁無聊掛1?

已答完開帖人的疑問, 不會再對此帖再作出回應.

‹ 上一主題|下一主題