用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華 vs. SFA
樓主: ppmmbb
go

英華 vs. SFA   [複製鏈接]

alfredk 發表於 15-12-10 11:49
回覆 hcd 的帖子

但何解不覺得SFA不是全面發展?SFA有好多課外活動,亦有資優課程,音樂丶體育丶辯論都有 ...
或者應該講, SFA最首要發展的, 是學術.

我估入面的學生,  要先搞掂學術,  學術上了軌道,  當然可以投放時間,  心血在課外活動上.

如果學術跟不上,  也沒有閒情去課外活動吧(要急急腳力追,  如果追極都追唔到,  就要轉校!)

剛在 EDB 網看資料,  SFA 每年 3測3考,  其實都唔會有太多時間去玩吧!? 測/考完無幾耐,  下一次又來了......

我好似見唔到有其他小學(知名度高的)的考測次數比SFA 多!

fguy  雖然唔關樓主事, DGJS係4測2考, 其實效果一樣, 都係要溫6次書  發表於 15-12-10 13:49

回覆 hcd 的帖子

英華每一科都有排名次, 每一份卷都有排名次, 另外仲有總名次;例如果科攞99分, 一般阿媽已經幾滿意啦, 就算係嚴謹既阿媽,
相信都會勉強俾小朋友過關, 但係......
一睇名次, 第10;

咁排第一要幾分?(當然係滿分)
排第10之前, 到底仲有幾多個小朋友?(可以好多平手, 可能有20個攞滿分)

又例如, 有邊科唔覺意跌落8字頭,
一睇名次, 名次係同分數一樣, 8x;
即刻抹汗啦!

響學校發放既資訊, 完完全全令鐘意谷小朋友既媽咪著迷,
陷入如何可以排前D既迷思;
咁既迷思, 就會令阿媽精益求精, 成為一個完美主義者;

我再問一個問題, 大家覺得SFA VS YW, 響邊間學校考第一難D(易D)?
對於我, 兩間都難囉;

響呢兩間學校, 考前10名, 邊間難D/易D?
對於我, 兩間都咁難;
考前10名, sfa vs yw邊間學校既前10名叻D?
我覺得兩間都咁叻囉;

想谷, 兩間都可以好谷;
所以, 完全係因為升中有back up而揀英華;
唔會因為想谷走左去sfa

絕對同意sfa想學乜都有, 佢淨係無升中遮;
sfa既獨特之處係: 逆境求生既精神
每個小朋友都本住呢種精神去讀書,
絕對加倍認真啦!

hcd  謝謝你詳細的回覆!   發表於 15-12-11 12:50

hkpapa852 發表於 15-12-10 12:20
英小, 中小差別真係咁大?

係一個有趣既問題, 但我會係另一方面諗
其實SPCS同DGS可能都有呢個問題, 所以校方要提供IGCSE課程讓中文較遜的同學多條出路, 轉制DSE, 3322後這點更值得注意

回覆:hcd 的帖子

係所以SFA 並不是人人喜歡崇學術谷的學校。最重要的是你想小朋友走那一路缐

retriever 發表於 15-12-10 12:00
回覆 hcd 的帖子

英小, 中小差別真係咁大?
重要.

我家在中文方面,  可以對啊仔有好好的 back up, 但英文則做不到.

仔讀英文幼稚園,  全日對外籍老師,  有時在家裡會自己好自然講英文,  這個肯定跟他常處於英文語境有關.

上次見TSL 校長,  他說阿仔中文攞滿分.  但沒有說他英文好.

其實,  我覺得家校要互相補足,  家裡中文強,  選校要偏重英文.

反之亦然.

引用:回覆+hcd+的帖子 英華每一科都有排名次,+

原帖由 PPPHOME 於 15-12-10 發表
回覆 hcd 的帖子

英華每一科都有排名次, 每一份卷都有排名次, 另外仲有總名次;例如果科攞99分, 一般阿媽已 ...
有聽聞過英Yw 不會排名次,除非全級一至五名?
請更正如有錯,謝謝

ckcleung  聰明,排第六或以后,無得跳船插神校  發表於 15-12-10 14:16

回覆 Snoopyboy 的帖子

不是,每一科及總成績都有排名,第一去到尾都有。
評估總成績有排名,考試成績有排名,總成績都有排名!
補充:只有家長account可以睇排名!

回覆 PPPHOME 的帖子

你講既情況, 同SNOOPY 校長SELL 既野, 印象完全唔同...

SNOOPY 校長講到D 媽咪迷哂, 包括D 唔諗著谷, 想快樂學習既媽媽..

好理解D 仔, 又好多野玩, 好鼓動到D 仔好奇好學... 真係好似返學開心過去迪迪尼...

知道幾多爸爸唔係咁BUY 佢, 簡單來講, 唔係好信...

爸爸通常比較現實(在地) D...

醒目開學勳章 貢獻勳章

我覺得嚟兩間學校考頭十名應該差唔多難,兩間都有叻人

但平均學術/banding到P6,我估SFA可能會略高,始終男校同男女校比,男女校band 1生比率應該略高

恐龍家

引用:Quote:kwan_kwan3+發表於+15-12-10+08:47+

原帖由 hcd 於 15-12-10 發表
我仔去了兩次YW,  完全著迷,  好喜歡YW.  (佢應該係覺得YW好好玩)

不過,  我仔性格好想要"叻",  好喜歡攞 ...
我睇你好重視英文,我都系。
我仔幼稚園是讀國際班的,但我都揀了YW.

有一點我想特別指出YW的英文一D都唔差。
佢地的英文老師(不論net 與否)在校內必需只講英文(中文老師只講普通話),所以學生一般的口語都不錯。我地家長最喜歡教英文的做班主任,因為這樣嗰班學生便有很多机會講英文。包括運動會、旅行也要以英文溝通……(普通話亦然)

佢地每人都要做學生大使去接待來賓,來賓說英文他們便要說英文,而且是無得自選,不是你英文好便派你去。
不過他們一般都很有自信去完成任務!所以學校亦不介意"亂配"!

學校很鼓勵閱讀,D仔又很喜歡,所以語文基礎都不錯。

佢地樂團外出比賽,以英文與人溝通沒有問題,有時临時要上台說話,在沒有準備下亦能勝任!

我不知其他學校情況,只在提供YW 語文實況供你參考!

回覆 hoivy 的帖子

講真,小一小二會好緊張,跟住會同個仔講,唔好再咁hea喇!

其實我又覺得唔錯,你會睇到大家嘅成績,我指大家平均嘅分數。

如數學攞90分,可能排得唔會好前,但你滿意個分數就OK la!

又如中文攞85分,睇落唔滿意,但原來已經可以10名內。

你會睇到小朋友係邊科較弱,係果科努力啲,都係一件好事!

回覆:英華 vs. SFA

唔睇學術就呃人,好多間小學1st in已經考學術野啦

回覆 lusanna 的帖子

係呀!我好鐘意呢點,班主任係邊科就講返自己嘅言語。
我呀仔幾年都係中文科做班主任,佢投訴同學呀,問問題呀全用普通話。

由於佢比較鐘意投訴呢樣,投訴果樣,所以佢啲普通話依家好流利!

引用:回覆+lusanna+的帖子 係呀!我好鐘意呢點

原帖由 monsterparentss 於 15-12-10 發表

係呀!我好鐘意呢點,班主任係邊科就講返自己嘅言語。
咁PTH 不用出外補了?

retriever 發表於 15-12-10 14:29
回覆 PPPHOME 的帖子

你講既情況, 同SNOOPY 校長SELL 既野, 印象完全唔同...
我好似未聽過 SNOOPY 校長講過唔谷學術喎. 唔好當人地唔講就唔會谷先得架. 我淨係感覺到係英華讀, 除左要讀得, 仲要玩得就真. 跟本就無得 HEA.
要 DSE 成績好, 就要付出一定代價.  邊有唔洗點讀書, 但又個個成績好架. 如果真係咁諗未面太天真了.

利申:我小朋友今年考小一

引用:Quote:原帖由+monsterparentss+於+15-12-10

原帖由 Snoopyboy 於 15-12-10 發表
我唔多見佢地去補習,可能有都唔講,但起碼不成風!我仔就從没補習!

hcd  請問你的小朋友讀幾年班?  發表於 15-12-11 13:21

Snoopyboy 發表於 15-12-10 14:56

請問點解PTH 重要到花錢出外補?

"佢地每人都要做學生大使去接待來賓,來賓說英文他們便要說英文,而且是無得自選,不是你英文好便派你去。"

除左學生大使, 可否講下YW 點樣選人代表班比賽或者代表學校出外作賽?

係咪主要按成績好的一班孩子用挑選, 還是另有程序?

積奇百事 發表於 15-12-10 15:09
我好似未聽過 SNOOPY 校長講過唔谷學術喎. 唔好當人地唔講就唔會谷先得架. 我淨係感覺到係英華讀, 除左要讀 ...

當然唔會EXPLICITLY 講會谷, 不過有D 傳統學校, 會在簡介會講佢地中英數常具體點教, 而SNOOPY 校長基本上講佢地既多元活動, 夢工場等等, 其他好少提...... 究竟呢D 係主菜, 定係飯後甜品??

簡介會後媽媽們跟男仔們真係迷哂....  好多仔以為入英華可以做飛機師咁....

結果也聽到唔少仔話入唔到YW 次輪甚至三輪, 好失望, 咸哂....

認識既爸爸對YW 跟媽媽差異較大, 有爸爸直情唔報...
‹ 上一主題|下一主題