用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華 vs. SFA
樓主: ppmmbb
go

英華 vs. SFA   [複製鏈接]

hcd 發表於 15-12-10 11:02
我仔去了兩次YW,  完全著迷,  好喜歡YW.  (佢應該係覺得YW好好玩)

不過,  我仔性格好想要"叻",  好喜歡攞 ...
選邊一間, 無一定答案, 因為每個人背景唔一樣. 決定應唔一樣.
但最重要知道自己要乜野, 同埋睇下合唔合適小朋友.

最怕人人話好, 讀左幾年先發覺唔係自己要概野, 或小朋友跟本唔適合係度讀, 辛苦/浪費左個小朋友.

引用:Quote:retriever+發表於+15-12-10+10:11+BT

原帖由 hkpapa852 於 15-12-10 發表
有B1中學既一條龍津貼中小學只得一間:

St Mary中學, 無條件收晒所以由St Mary小學同天神小學既學生
補充全港有18間一條龍津小

回覆 Yanamami 的帖子

Yanamami  又唔係喎~真係有好多讀唔掂都賴死唔走

如果讀唔掂都賴死唔走,只會浪費自己仔囡D時間,應該盡快搵過一間適合自己仔囡既學校好過....阿仔都係緊有直屬中學既學校,都有D讀唔掂都賴死唔走既學生,所以唔好以為津校成日會勸退學生。

回覆 MrBeast 的帖子

Hi MrBeast,

She was not that brilliant at all at SFA.  We are just at average range.  

However, the syllabus at SFA is harder than other schools.  She has no problem to blend in well at SPCS.

I guess SFA brand name is reputable for strong academic to other school's principals.

Cheers...

Soundervolt 發表於 15-12-10 10:53
以St Mary呢啲級數嘅學校所謂無條件收哂小學部及天神學生亦都只係理論上正確,因為我相信讀唔掂嘅學生未必 ...
如希望考入一線中學, 相信在那間小學都好, 都不能好逸惡勞, 但起碼不用因為升中去考一堆音樂, 體藝成就, 證書等拼個你死我活.....

引用:Quote:Soundervolt+發表於+15-12-10+10:53+

原帖由 fguy 於 15-12-10 發表
如希望考入一線中學, 相信在那間小學都好, 都不能好逸惡勞, 但起碼不用因為升中去考一堆音樂, 體藝成就, 證 ...
呢個諗法都好正常。不過如果學生真係唔適合一間學校,再神級嘅學校都對佢地未必有益,就算挾硬讀到中六時面對公開試都要面對現實,倒不如搵一間適合小朋友發展嘅學校好過。

回覆 hcd 的帖子

但何解不覺得SFA不是全面發展?SFA有好多課外活動,亦有資優課程,音樂丶體育丶辯論都有,是否少係學屆得獎,所以覺得唔全面?

回覆 hcd 的帖子

英小, 中小差別真係咁大?

YW 簡介會, 有小朋友輪流用廣英普介紹學校, 我覺得好OK.. 當然唔係NATIVE, 但非常流暢, 當然出來介紹的小朋友一定係揀過既, 但不似精選...

SFA 面試有幾多學生HELPER走來坎去, 除上廣播台上小朋友廣英普算非常流利, 走來做問題既HELPER (沒遇到英語HELPER) 語音當然不NATIVE, 談吐也一般... 但所見HELPER 應該是沒有事先箷選...

個人以為, 說話信心應比語音來得重要...

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-12-10+發表

原帖由 Soundervolt 於 15-12-10 發表
以St Mary呢啲級數嘅學校所謂無條件收哂小學部及天神學生亦都只係理論上正確,因為我相信讀唔掂嘅學生未必 ...
正呀

引用:+本帖最後由+ckcleung+於+15-12-10+11:32+

原帖由 ckcleung 於 15-12-10 發表

回覆 hcd 的帖子

讀書快未必代表只為比賽輸羸,讀得慢亦未必代表享受讀書,亦有可能唔鐘意所以讀得慢。好多人冇參加閱讀比賽都鐘意閱讀又理解內容又讀得好快,咁又點計?如果係咁,法國人就更唔應該將閱讀作為比賽!

ckcleung  咪講左,件事未必係真實囉.當故仔睇,但有點意思.  發表於 15-12-10 13:26

retriever 發表於 15-12-10 12:00
回覆 hcd 的帖子

係一個有趣既問題, 但我會係另一方面諗

由英文津貼小學直升既英文津貼中學既兩大名校, MCS同MSS, 兩者近年都出現同類現像:
- Pre-S1既中文科平均分, 比其它B1中學較差
- DSE整體合格率同入U率都下跌中

估計係因為中文科成績越嚟越多人不達標

所以英小/中小, 真係要諗諗
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

alfredk 發表於 15-12-10 11:49
回覆 hcd 的帖子

但何解不覺得SFA不是全面發展?SFA有好多課外活動,亦有資優課程,音樂丶體育丶辯論都有 ...

"是否少係學屆得獎,所以覺得唔全面?"

關於係咪全面, 想講多個POINT...

有些學校行絕對精英制, 什麼活動比賽都是成績最好果班玩哂, 其他同學全無機會... 認識人有仔女在不同學校就讀, 一間是絕對精英, 另一間各人都有機會表現, 成長後的先信心差別明顯.

回覆 Soundervolt 的帖子

吳得掂局長就得讀得快,鐘意讀,但能力低既佼佼者囉

twotwoshing  靚抽  發表於 15-12-10 12:53

回覆 Soundervolt 的帖子

兩間都係好學校

PPPHOME 發表於 15-12-10 10:51
SFA vs YW

如果阿媽鐘意谷, 響yw既學術都可以好強;

唔好意思, 我對你這句話很有興趣, 可否說明一下!?

謝謝!

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+15-12-09+發表本帖

原帖由 ngkka 於 15-12-10 發表
很多年前,有男孩子入不到SFA,但中學時入到DBS, 現為醫生。所以,小朋友的發展係無限。去唔去SFA,同將來 ...
禾係想8吓原來好多律C/E生當年係SFA考包尾,好勵志吓。入唔到SFA,當然應唔少成為律C/E生,我估

積奇百事 發表於 15-12-10 11:29

但最重要知道自己要乜野, 同埋睇下合唔合適小 ...

其實,  我自己想要乜,  都好清楚.  不過,  我想要的未必係最適合我個仔.  

最無奈係,  永遠都係真正試過才會知道適合與否. (只可"馬後炮")

引用:回覆+MrBeast+的帖子 Hi+MrBeast,She+was+

原帖由 Greatmother 於 15-12-10 發表
回覆 MrBeast 的帖子

Hi MrBeast,
考得入又未必一定係只有academicsㄧ個元素既,我估

引用:Quote:retriever+發表於+15-12-10+12:00+回

原帖由 hkpapa852 於 15-12-10 發表

係一個有趣既問題, 但我會係另一方面諗
可能,都唔係近年既事,係一向如是

‹ 上一主題|下一主題