用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華 vs. SFA
樓主: ppmmbb
go

英華 vs. SFA   [複製鏈接]

請問英華同sfa, 在不科目的教學語言?謝謝

回覆:英華 vs. SFA

想請教各位,請問小兒如果中、英文好,數算Ok,但沒有英咁好,而運動、音樂不什突出的學生會怎樣?都喜歡游水,但不肯練琴,沒考琴試,適合y w 嗎?已有sfa offer

引用:想請教各位,請問小兒如果中、英文好,數算

原帖由 alicesang 於 15-12-09 發表
想請教各位,請問小兒如果中、英文好,數算Ok,但沒有英咁好,而運動、音樂不什突出的學生會怎樣?都喜歡游 ...
每間學校都有中遊份子,再者你仔才五歲現在很難定断佢日後的表現。
我覺得只要他有多方面的興趣,而你亦不想他只局限於學術方面的發展,我相信英華是適合的!

引用:想請教各位,請問小兒如果中、英文好,數算

原帖由 alicesang 於 15-12-09 發表
想請教各位,請問小兒如果中、英文好,數算Ok,但沒有英咁好,而運動、音樂不什突出的學生會怎樣?都喜歡游 ...
咁細個,數學好唔好都唔真…

引用:+本帖最後由+mimi222shi+於+15-12-9+08:13+

原帖由 mimi222shi 於 15-12-09 發表

有能力棄英華的學生, 主要係要想入"聖喇拔"呢類頂尖中學, ...

有無料爆下果D唔少當年係SFA係排包尾既律師醫生俾大家茶餘飯後吓

MrBeast  我都想聽  發表於 15-12-10 05:37

Many years ago, my girl has an offer to do GH and SFA.  We select SFA.  Then, we got into SPCS after studying at SFA for a year.  We have no regret to do so even given us another choice to do so.  SFA is a really good school.  

Note: My girl was not the top few in SFA but still got offer to study at SPCS (Primary section).   

Greatmother 發表於 15-12-9 23:56
Many years ago, my girl has an offer to do GH and SFA.  We select SFA.  Then, we got into SPCS after ...
Just curious. What position (range) was ur girl ?

引用:+本帖最後由+mcl203+於+15-12-9+21:31+編輯

原帖由 mcl203 於 15-12-09 發表
很多年前,有男孩子入不到SFA,但中學時入到DBS, 現為醫生。所以,小朋友的發展係無限。去唔去SFA,同將來去到幾遠,沒有必然的關係!

wing.2bb    發表於 15-12-10 10:15
MrBeast  仲有入唔到dg但考到狀元⋯  發表於 15-12-10 07:07

如十分看重英文/學術, 應該選SFA而棄YW 嗎?

其實, 如果最終有YW offer, 要放棄, 真係有難度, 好似放棄"全面栽培"......

相反, 要放棄SFA, 我又覺得不捨......

ckcleung  其實唔捨得"聖喇拔"啫,人之常情.  發表於 15-12-10 08:47

hcd 發表於 15-12-10 08:42
如十分看重英文/學術, 應該選SFA而棄YW 嗎?

其實, 如果最終有YW offer, 要放棄, 真係有難度, 好似放棄"全 ...
那麼你不如給小朋友自己去選擇啦,這是他的人生!由他選擇無怨無悔!

回覆 hcd 的帖子

any religion preference?

hkpapa852 發表於 15-12-9 13:35
津校既一條龍指引講明, 即使只係去考, 都會被取消資格.

直資既一條龍學校, 當然無咁既規限.

BTW, 什麼是津校既一條? 收哂?

有邊D 係津小昇津中收哂?

如果唔收無奶油唔俾出去考...

AND, 考都會知?!

retriever 發表於 15-12-10 10:11
BTW, 什麼是津校既一條? 收哂?
有B1中學既一條龍津貼中小學只得一間:

St Mary中學, 無條件收晒所以由St Mary小學同天神小學既學生

其餘既都只係B2/B3級數, 詳細既貼一條龍中小學名單可參考:
http://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/applicable-to-primary-secondary/through-train/sch-list.html

至於話連申請都唔可以, 唔係隨口嗡, 係EDB講明, 睇番中一派位既FAQ:
http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/FAQ_SSPA1416Sept_TC.pdf

P.7中關於「一條龍」學校既直升安排.

「一條龍」學校的小六學生可以選擇直接升讀其連繫中學。如學生申請跨網派位、非參加派位的直接資助計劃中學的中一學位或參加派位中學的自行分配學位,或參加統一派位,他們便不能保留直升連繫中學的權利。

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

SFA vs YW

當年我揀左英華, 老實講, 而家咁既年代, 考到邊間學校真係靠撞彩, 考十幾廿間, 得兩個offer, 我可以話我仔有實力嗎? 我唔敢囉;

間間學校都係上千人報名, 取錄得果150人左右; 響SFA, 是沒有適應期的, 一開學就是要搏, 由第一次考試就要盡力; 相反, 英華話曬4科合格就可以升中, 咁既情況, 阿媽仲可以懶懶閒, 講俾個仔玩一兩年先;

SFA學術強, YW全人發展, 咁樣去將兩間學校定位, 並不完全貼切,
始終, 如果阿媽鐘意谷, 響yw既學術都可以好強;
如果小朋友想要全人發展, SFA既課外活動班都好多選擇, 要外文有外文, 要運動音樂領袖訓練一樣全部有齊;

fguy  Fair comment  發表於 15-12-10 11:24

引用:Quote:retriever+發表於+15-12-10+10:11+BT

原帖由 hkpapa852 於 15-12-10 發表
有B1中學既一條龍津貼中小學只得一間:

St Mary中學, 無條件收晒所以由St Mary小學同天神小學既學生
以St Mary呢啲級數嘅學校所謂無條件收哂小學部及天神學生亦都只係理論上正確,因為我相信讀唔掂嘅學生未必會等到升中先至會離開。所以唔好以為入到一線龍校就可以一勞永逸。

Yanamami  又唔係喎~真係有好多讀唔掂都賴死唔走~  發表於 15-12-10 11:00

回覆:英華 vs. SFA

Soundervolt 發表於 15-12-10 10:53
以St Mary呢啲級數嘅學校所謂無條件收哂小學部及天神學生亦都只係理論上正確,因為我相信讀唔掂嘅學生未必 ...
如果讀唔掂要離開, 都只會係學生既自己選擇.

官津學校, 如果主動要求勸退學生, 或者要求學生留班, 係好大件事, 要寫報告俾EDB, 仲隨時會俾人投訴

ckcleung  勸退可以好多方式既  發表於 15-12-10 11:02
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

kwan_kwan3 發表於 15-12-10 08:47
那麼你不如給小朋友自己去選擇啦,這是他的人生!由他選擇無怨無悔!
我仔去了兩次YW,  完全著迷,  好喜歡YW.  (佢應該係覺得YW好好玩)

不過,  我仔性格好想要"叻",  好喜歡攞第一.

有一次,  我問佢 :  "你真係鍾意YW?"

佢問 : " 有無叻過英華的學校肯收我? "

我答 : "SFA." ( 在此聲明,   我絕對不是貶YW,   我的答案只是從英語  +  學術水平的角度出發!   因為我極看重這兩方面!   我知道如果想小朋友有較全面發展  +  培養自信 / 領導才能等等,   YW應該比SFA優勝)

佢答"咁去SFA啦!"

我不知道, 以上對答算不算有意識引導佢去揀我喜歡的答案.  ( 我覺得自己好狡猾 )

唔知點講,  但如果要放棄YW,  又好似有點不對勁  (  好似剝奪佢愉快學習的機會 ,  但YW係中文小學,   諗到呢點,  我又卻步 ) ...... 總之,  舉棋不定!

當然,  其實都未有YW offer,  或者人地根本唔會要我個仔......

retriever 發表於 15-12-10 09:47
回覆 hcd 的帖子

any religion preference?
無!  反而覺得男校好過男女校!

回覆 hcd 的帖子

這篇文章或許幫到你思考如何選擇

[url=]
[/url]
[url=]
[/url]
[url=]
[/url]
[url=]
[/url]
[url=]
[/url]
[url=]
[/url]
[url=]
[/url]

林志穎帶著兒子參加法國的讀書節,他的成績遙遙領先,卻被法國人要求:「請退出!」
http://ptt01.cc/post_6984

P.S 有說法話,這不是事實,但作為故事睇,都有點意思的. 但為奬而讀書,都唔係壞事既

hcd  謝謝分享!  發表於 15-12-10 13:22
hkpapa852  唔.... 呢個故事令我諗起: 唔知唔得掂個每月30本書係點讀既呢?  發表於 15-12-10 11:36
積奇百事  謝謝分享  發表於 15-12-10 11:34
‹ 上一主題|下一主題