用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華 vs. SFA
樓主: ppmmbb
go

英華 vs. SFA   [複製鏈接]

回覆 hoivy 的帖子

i guess this can happen in any school in HK, not just SFA.

hoivy 發表於 15-12-8 18:59
佢可能指注意小朋友會否壓力爆煲,輕則對讀書興趣盡失,沉迷網絡世界,重則做傻事。 ...
咁可能反映某校家長成日咁諗,我自己就未遇過咁想唔通既家長/學生,真係好彩!

回覆 KikiDaddy 的帖子

i even could not find the link to dbs annual report in their web site

could u show me the link?

tkyou!

回覆 retriever 的帖子

Here it is:

http://www.dbs.edu.hk/administration/DBS%20Annual%20Report%202014-2015.pdf

回覆:英華 vs. SFA

英華啦!考中學有咩好玩啫。

引用:有無人可以分享SFA同YW的功課量,默書測驗

原帖由 ACE2126 於 15-12-09 發表
有無人可以分享SFA同YW的功課量,默書測驗密度?
YW
1.  P.1 功課每日應30-60mins 內可完成,沒有抄寫類型功課。
2.  時間表內默書是每星期都有中、英默堂,但有時不是每星期都默。
3.  沒有教淺考深,測驗考試內容和上堂教的一樣。
4.  學校有好多不同活動,引發小朋友學習興趣。

ACE2126  頗輕鬆  發表於 15-12-9 11:45

有能力棄英華的學生, 主要係要想入"聖喇拔"呢類頂尖中學, 所以, 要睇學生/家長能力(多數考到多間小學)

朋友中有醫生/律師們兒子真的棄英華, 入SFA, 但人地目標係咩, 好清楚.(以往已聽唔少例子在SFA捱足六年考尾, 最後能成為醫生/律師)

升中主要睇成績, 如無中學的6年要付出努力, 但將來有機會選擇全港頂尖中學(睇家長受唔受得起風險/打好學術底值唔值)

如果想無壓力-(講真英華讀唔會無壓力), 唔想煩...或擔心"谷唔起", 會"車毀人亡"咁選擇已好清楚

ACE2126 發表於 15-12-9 02:16
有無人可以分享SFA同YW的功課量,默書測驗密度?

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3182688&extra=page%3D1

ACE2126  thanks :)  發表於 15-12-9 11:36

回覆:KikiDaddy 的帖子

你指昇中階段,自行不可選他校嗎?

叩門又如何?

引用:+本帖最後由+mimi222shi+於+15-12-7+09:57+

原帖由 mimi222shi 於 15-12-07 發表

無中學的小學, 學生的成績和課外活動發展, 正常會更進取  ...
請問你說放榜,係指什麼放榜?

大抽獎放榜?

照計有英華offer, 無機會抽獎。。。

回覆:KikiDaddy 的帖子

真謝謝你!

請問有無其他年份?

為何網頁內找不到? 內部參考?

retriever 發表於 15-12-9 08:36
請問你說放榜,係指什麼放榜?

K3, 除了抽獎外, 可以叩門.

好多人中學想入"聖喇拔"之類的頂尖中學, 家長要諗, 英華間中學係咪首選?

仲有, 家長身教好重要, 千萬唔好教子女谷唔起就咩"壓力爆煲"(我唔信小學生自己會咁諗, 除非家長係咁迫...), 凡事盡自己能力便可.

我地做家長正面啲, 小朋友才會健康成長.

孩子有多少課外活動, 根本唔使靠學校俾, 家長可自行安排課外活動(最怕係一放學就趕住周圍補習呢類怪獸家長)

ACE2126  好奇;聖喇拔,聖指聖若瑟,還是聖保羅?  發表於 15-12-9 11:50

引用:+本帖最後由+mimi222shi+於+15-12-9+08:51+

原帖由 mimi222shi 於 15-12-09 發表
身教真重要,唔應該自己一定要所謂Band 1A之餘,就亂踩其他學校甚至所謂Band 1C考頭幾名都係主科唔合格。

回覆 retriever 的帖子

不少家長都認為選咗間一條龍既學校, 升中有Backup, 其實呢個諗法係錯既.

一條龍既直資學校同津貼學校, 其實係升中時已經限制咗你既選擇.

津貼既一條龍小學, 選咗直升後就連考直資中學都唔可以, 否則會被當作放棄直升 (考私立中學不受限制, 但印象中, 香港非國際學校既私立中學, 好似得CKY同國際基督教音樂中學).

直資既一條龍小學, 小六時要簽直升協議, 然後學校就會將你個名交俾EDB, 咁就等於放棄升中既自行同大抽獎, 只可以考其它直資/私立中學. 當然, 你可以唔簽, 咁即係一定升唔番上間一條龍中學, 如果係咁, 咁當初點解要揀佢呢?

(當然有小部份例外情況, 可參考呢個帖:有呈分/沒有呈分學生升中的分別, 以及一條龍學校既類型)

現實係, 大多數既一條龍學校, 只係有升中保障, 不能當作backup.

retriever  tkyou very much for your clarification!  發表於 15-12-9 09:50
snow228    發表於 15-12-9 09:17
MrBeast  等左你呢個po 好耐  發表於 15-12-9 09:15
KikiDaddy  clear explanation.   發表於 15-12-9 09:12
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

beagoodman 發表於 15-12-9 08:57
身教真重要,唔應該自己一定要所謂Band 1A之餘,就亂踩其他學校甚至所謂Band 1C考頭幾名都係主科唔合格。

...

我希望家長能多了解心儀學校, 唔好只係睇個名就話好(加上從來無公開過校名), 同埋要符合學生能力.

要教孩子訂下目標, 盡自己能力去做, 得/失非最重要, 最重要係學習過程, 千萬唔好"迫"都好似啲金句咁誇張!

ckcleung  你講野都好茅盾吓哦  發表於 15-12-9 09:09

mimi222shi 發表於 15-12-9 08:44
家長身教好重要, 千萬唔好教子女谷唔起就咩"壓力爆煲"(我唔信小學生自己會咁諗, 除非家長係咁迫...)
道行高會懂如何引導孩子正面面對壓力,低的就察覺唔到先兆爆煲,想有快樂童年唔去谷其實都冇乜問題呢

回覆:mimi222shi 的帖子

小朋友壓力好大部份來自家長, 如果小學無中學back up,  而家長亦只對band 1A 中學看上眼, 其餘學校完全不值一提,那麼可以想像六年的小學生活只可以不停地谷, 除非小朋友天資非常聰穎, 亦六年內非常合作,亦永不失手, 否則小朋友真係會承受極大壓力, 呢個情況下小朋友壓力爆煲係真係有極會發生。

MrBeast  而家長的壓力就來自peer group 或自己unfinished biz  發表於 15-12-9 09:36

打好學術底就係過程, 最終考唔考到目標中學係結果(訂下目標100分, 唔通真的次次100分?), 過程中盡力很足夠, 好清楚.

如果間中學咁"勁", 相信無人會開帖問咁無聊掛1?

已答完開帖人的疑問, 不會再對此帖再作出回應.

‹ 上一主題|下一主題