用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華 vs. SFA
樓主: ppmmbb
go

英華 vs. SFA   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+Snoopyboy+於+15-12-10+發表

原帖由 lusanna 於 15-12-10 發表
我唔多見佢地去補習,可能有都唔講,但起碼不成風!我仔就從没補習!

...
明白,謝謝回覆

引用:回覆+lusanna+的帖子 "佢地每人都要做學生

原帖由 retriever 於 15-12-10 發表
回覆 lusanna 的帖子

"佢地每人都要做學生大使去接待來賓,來賓說英文他們便要說英文,而且是無得自選,不 ...
以我仔班做例子,班主任會問有哪些小朋友想參加「校際朗誦節」,如有小朋友舉手,就會挑選呢D小朋友再加學校挑選的小朋友一齊培訓。所以,小朋友要主動爭取機會。校際完結後,會有班際朗誦比賽,英文老師同班仔講,如果玩過校際的,今次應該留番個機會给沒有參加校際的同學了,所以玩班際朗誦的會是另一班人。當然,集誦、唱歌都是學校挑選的。但YW有個好處,就是班仔如果想參加,可以向老師主動爭取機會,老師會很欣賞他們的。

retriever  tkyou, it sounds like if the boys really want to, they will be given a chance  發表於 15-12-10 15:55

引用:回覆+lusanna+的帖子 "佢地每人都要做學生

"佢地每人都要做學生大使去接待來賓,來賓說英文他們便要說英文,而且是無得自選,不 ...
不按成績,人人有份,無得逃避!
但可自薦做多几次。

比赛方面,個人的,自由參加。
团隊的,必須入了团先,而入团需有一定能力,但机會很多,不是這便是那,有時太多要取捨!
而入了团會有訓練,有些要收費有些不用。
有D則從興趣班中挑選出來入校隊。所以如果你對那一方面有興趣就最好入興趣班先。

retriever    發表於 15-12-10 16:07

謝謝!

你仔是否已昇YWC?

有版友提醒書院跟小學好唔同, 傳統好多...

你有否感受到教學的不同?

fireenginebb  我都好想知  發表於 15-12-10 16:33

retriever 發表於 15-12-10 15:32
當然唔會EXPLICITLY 講會谷, 不過有D 傳統學校, 會在簡介會講佢地中英數常具體點教, 而SNOOPY 校長基本上 ...
我覺得依個係賣野技巧問題. 賣野一定會講自己概特點, 有乜野人無我有概. 先會吸引到作出比較. 加上時間有限, 無乜可能將所有野都講出O黎.
另外傳統學校如果無乜特別概野, 咪只好講返自己本身學科概野囉. 如果連依D都唔講, 仲有乜可以講呢?

一個小學生, 最基本就係讀書, 而亦係最最要. 我相信每個家長都會係咁諗. 而英華俾我概訊息係除左讀書之外, 小朋友仲要好玩得. 因為有好多野要玩. 如果家長感覺英華只有玩而唔洗讀書概話, 可能會出現好大概錯配. 英華入到第二輪概小朋友(我只知今年係咁, 以前有無就唔知), 每人都有幾隻 CD, 會有更多講返小朋友係學校實際情況. 俾家長去更加了解學校.

回覆:英華 vs. SFA

YW第二輪面試時會派幾隻DVD,老師/書記叫家長可以四隻(四個年度)全部攞走,所有DVD就係好詳細介紹學術上每科點教、特點。另外、非學術都有詳細介紹,我只看了一隻,1hr左右,我自己非常buy,其他3隻碟,要等知道收咗先看,怕小兒最後入唔到會更失望。

回覆 alicesang 的帖子

"要等知道收咗先看,怕小兒最後入唔到會更失望。

呢句係好多人既心聲...

引用:YW第二輪面試時會派幾隻DVD,老師/書記叫家

原帖由 alicesang 於 15-12-10 發表
YW第二輪面試時會派幾隻DVD,老師/書記叫家長可以四隻(四個年度)全部攞走,所有DVD就係好詳細介紹學術上每 ...
其實入了second round 機會已經不少,不計嗰d選擇不去second in 的,加油

回覆 retriever 的帖子

我反而俾呀仔睇晒,佢睇得好開心好投入。
到見林校長時佢真的很努力,很認真,仲問咗林校長關於碟嘅內容。

咁林校長又問番佢碟嘅問題,呀仔即刻答到,見到林校長嘅笑容,我知我哋得咗喇!

不過呢個係幾年前in嘅!

aka722    發表於 15-12-10 17:51

引用:回覆+lusanna+的帖子 謝謝!你仔是否已昇YW

謝謝!
Yes, 仔已升上中學。

中學科目多了很多,老師年紀比小學的大很多,所以嚴肅多了。

中学的紀律嚴D。

活動依然不少,但比較學術性的,如有關科學,數學……

音樂、運動的訓練無小學的谷,可以說自由出入!
YWC 好主重学生自主,所以很多活動都由社、學會、師兄來籌備,老師的參與性較少。
所以有時你會發現一些大型活動,如音樂會,不及小學的!因為這些都是學生自己攪的,而訓練亦比"業餘"(我媽經常說小學的音樂訓練很專業!)
他們亦很注重承傳、兄弟情,有些訓練甚至由已畢業的師兄免費提供!很令人感動!

我仔已進入青春期,不喜歡我過問他的事,所以對於中學我知的不多!

both ywps and sfa are very good schools without any shadow of doubt.

in fact, the choice is whether you want a school with a guaranteed place from a decent band 1 EMI school or a school will give you a higher chance to enter a top elite secondary school.

for most people, ywps is a more sensible choice. however, if you live in a good school net like 41, it may not be a bad thing to try your luck at "lucky draw" with a good private school like sfa as a back up.

sfa will give you a higher chance to enter a band 1a school doesn't mean it is better than ywps. this is mainly due to the limitation of choice for ywps students as a result of the thru train arrangement between the primary school and its college. in fact, i don't think any ywps parents will give up the thru train arrangement to participate  in the SSPA. as a result, perhaps only the top 10% of ywps can get a place from spcc or dbs. sfa students, however, can apply both DSS schools and participate in SSPA. therefore, about 1/3 of its students can enter a band 1a school.

it is a happy problem if you can choose between ywps and sfa.

小曳人    發表於 15-12-11 08:56

真係獲益良多!

superlove081 發表於 15-12-10 14:46
唔睇學術就呃人,好多間小學1st in已經考學術野啦
無錯,今年好多新派直資一嚟就考學術,感覺上仲梗要過傳統甚至神校,之後嗰輪就考講嘢,真係考全人

monsterparentss 發表於 15-12-10 14:28
回覆 Snoopyboy 的帖子

補充:只有家長account可以睇排名!
即是 : 成績表上不會列印出每科排名?  家長用account 在學校網頁上log in, 可以查看兒子每科的排名??

請問我的理解是否正確?

monsterparentss  成績表只有分數,無排名。其他完全正確!  發表於 15-12-11 14:14

lusanna 發表於 15-12-10 14:41
我睇你好重視英文,我都系。
我仔幼稚園是讀國際班的,但我都揀了YW.

謝謝您的回覆!

的確, 我兩次去YW, 都觀察到不少YW學生在看書, 但全部人都在看英文書! (當時我覺得有點奇怪,  點解完全無人睇中文書!?)

我知道YW學生的英文程度絕對不賴(根據視學報告所言).

只是,  可能我要求太高吧!   (總覺得其他科目用英文教,  可以學更多. )

這個跟我的經歷有關  :  識人在 A-level 年代,  奮力讀書,  考獲1A1B佳績,  但肥英文...... 最終當然沒有好的升學出路. 我見到真係好 "心 up".

現在DSE 年代,  看看Jupas 各院校收生,   普遍將英文科的分數乘大好多.   點計,  都係英文叻會有較高的錄取機會.

所以我極度重視英文.  

(當然,  我也明白中文攞不到3級也 game over!)

lusanna 發表於 15-12-10 16:00
不按成績,人人有份,無得逃避!
但可自薦做多几次。
呢點, 我在聽林校長的介紹時有好深印象,  有一幅相影了一個男孩的落寞背影, 配上三個字 : 隱形人!

我深深感受到她不希望在YW 有這種學生存在,  她希望每個學生也有機會展示才華, 備受關顧/肯定的.  當時我覺得好感動,  有些少眼溼溼!

所以, 如果為了有好強的學術訓練而放棄YW,  我又覺得好似唔多妥...... (是我太貪心吧! )

回覆:hcd 的帖子

學校俾機會各學生,唔係只俾精英,這點很重要。

多學生自己睇英文書…

因為英文書真係易睇好多,如果從小習慣,特別因為懂拼音…

反而中文認字不易,孩子自己讀中文書較英文難!

回覆 hcd 的帖子

唔算最差, 我的同學, 真人真的事, A-LEVEL年代, 仲未有AS-LEVEL既中文, AL Pure Math, AL Applied Math and AL Physics 全部拿A, 但英文F.......最後只有BU 讀MATH DEGREE....
我相信如果英文只要拿D, HKU OR CUHK 的MEDICINE 已經收了....所以英文是很重要.......

回覆:英華 vs. SFA

我自己係去一代的考試機械,大學和做工時,深深感受到自己的不足。所以,我覺得全人發展俾小朋友學多d soft skills and presentation skills 好D. 我認識的英華小朋友,常識都考得好深。

醒目開學勳章 貢獻勳章

iedummy 發表於 15-12-11 14:25
回覆 hcd 的帖子

唔算最差, 我的同學, 真人真的事, A-LEVEL年代, 仲未有AS-LEVEL既中文, AL Pure Math, AL ...
英文D就入到medical school?!仲以為要好d添....

我好同情你嗰位同學,嗰個年代... 有d人DDEE都入到HKU,原因係英文D頭!
所以...當年入HKU無乜大不了,講到底,只係英文好少少,識揀科,所以入到

恐龍家
‹ 上一主題|下一主題