用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正、德望K1面試安排有感
樓主: enkevin
go

培正、德望K1面試安排有感 [複製鏈接]

CandyGianna 發表於 15-12-7 09:39
面試個日,我囡太緊張, 係德望賴左尿, 成條襪褲濕晒,
老師好好 , 叫嬸嬸攞條底褲比我囡著, 仲搵埋膠袋比我 ...
我個女響操場等已經好似知咩事咁, 係咁同我講要媽咪陪我去, 仲喊左出黎, 好在之後安慰到佢, 面試過程真係好快, 出黎見佢個樣呆呆地咁

回覆:培正、德望K1面試安排有感

續....

見pc 時又係塞車,好彩入到操場見到條龍仲行緊就即係攝返入去。冇時間留意門口,但感覺人來人往好似去左行花市咁 (因為又凍又個個着晒戰鬥服)。 因時間太趕,冇留意老師/員工態度或整體安排。 上到去玩左10分鐘就叫in. 但阿女個group 只in 淨兩人。俾老師帶走都okay, 幾分鐘後in 完問她做過乜,玩過乜。例牌回應唔知

算! 趕下場免得你心情不爽,抱住邊俾她吃提子包邊行去mk mtr. 去到彩虹出錯出口 (下山方向),冇taxi, 時間所淨冇幾,又係抱住阿女跑去牛池灣街市,個女仲問我做乜跑

去到gh, 排隊上waiting 時阿女已開始唔耐煩,自我大聲唱歌,俾其中一個老師有笑容得問做乜咁開心呀,但要細聲啲 wor.... 上到waiting, 我一見個陣就暗叫不妙.... 結果阿女都係忍唔住走去睇圖畫,俾老師叫返位。我都明一個失控,全場大亂,但其實只要開間房仔有啲小玩具就大部分小朋友都能settle 同進入狀態,個女仲話想去後面間房玩 tim。waiting 計唔計分又係冇人會知,但咁嘅安排係刻意要小朋友冇任何節目下坐定定十幾分鐘,完全體會到gh 的嚴肅或考驗家長的控制能力 / 小朋友自制力。Again 冇話錯定啱,人夾人/學校啫。

入到課室,阿女okay la, 對net 同廣東話老師都有交流...但冇啦啦阿女爛仔咁半邊身擰後同我say hello.... ....同埋認同樓上講填問卷好似考試咁

2間我都有去in, 不過GH 感覺好好多, 地方空曠流程順暢, 等得唔耐, 指示清楚

PC 門口一堆人, 個嬸嬸一時話未夠鐘自己企埋一邊等, 一時又話可以排住等, 排緊嗰陣無啦啦又有2條隊, 走去問又話兩條都排得, 完全唔知想點

回覆:培正、德望K1面試安排有感

同意培正安排較混亂,因條走廊太窄,如同時有等in一堆入去又有in完出嚟,會迫滿人,另in 完嘅老師拖著小朋友出嚟,有家長即時係走廊門口到安撫喊緊嘅小朋友,攪到塞實晒!但so far pc 老師都好好人吖!
GH 好smooth, 好nice,我早in, 完全唔使等,一入去即in。
另協恩,小朋友要自己入去嘅,都係9秒9入課室,但家長係門口一齊等,可以慢慢講bye bye, 又有家長義工唱歌distract小朋友,所以協恩我見唔多人喊。

引用:Quote:原帖由+fruitfulsnoopy+於+15-12-06+

原帖由 anpanman_baby 於 15-12-06 發表
其實如果你interview 前爬下舊post就會知道培正年年interview 都係咁嘅模式,老師以高速拖小朋友入房.我理 ...
嘩,我冇勞氣喎。我都已經講左冇話怪學校,只是表達自己感受。你又知我冇in之前睇。我睇過真係睇唔到咁樣中途跑出。就算我睇到,也要我親身體驗才知咁突然。又再就算我知,我小朋友也不會expect到咁環境。唔通我事前同小朋友講你小心呀,行行下老師會在走廊出現突然拖走你架。
其實點解我反應下自己感受都唔得的。

Springgy 發表於 15-12-7 15:58
續....

見pc 時又係塞車,好彩入到操場見到條龍仲行緊就即係攝返入去。冇時間留意門口,但感覺人來人往好 ...
我同你一樣連趕2場!

引用:Quote:原帖由+anpanman_baby+於+15-12-06+

原帖由 fruitfulsnoopy 於 15-12-07 發表
嘩,我冇勞氣喎。我都已經講左冇話怪學校,只是表達自己感受。你又知我冇in之前睇。我睇過真係睇唔到咁樣中 ...
其實我唔係話你呀,希望你唔好誤會,如果我呢幾句說話令到你唔開心,我都同你說聲對不起先。可能我上年interview 之前已經知道老師會快速拖走小朋友,所以係waiting room 我小朋友排隊時,我已同佢講等陣老師會出來拖你入課室玩,玩完出番來就見到媽媽架啦。之後開始行個陣,我同佢講:自己行啦,老師係前面等你,慢慢我已經閃人,由阿仔自己行,所以好順利,而且當時不算混亂,情況同你唔同.點都好,希望你接受我道歉

引用:Quote:原帖由+fruitfulsnoopy+於+15-12-07+

原帖由 anpanman_baby 於 15-12-07 發表
其實我唔係話你呀,希望你唔好誤會,如果我呢幾句說話令到你唔開心,我都同你說聲對不起先。可能我上年inte ...
唔好話道謙咁嚴重
冇嬲呀!
不過我個gp真係全部堆在走廊轉角位,成堆人好亂。小朋友驚真係一d都唔出奇。
其實事前我已brief晒我小朋友,佢仲同我講媽咪唔入得,太大個,間課室會爛架。
但突如奇來的情況,佢反應唔切,但我都佩服佢大喊入,冇喊出,仲答左老師問題。咁少時間咁細過其實佢已經控制情緒好好了,所以我都已經満意了。

回覆:fruitfulsnoopy 的帖子

哈哈,我都覺得佢忽然「搶仔」嗰吓好shock, 行行吓個女唔知去咗邊已經被老師拖走咗,見到阿女o哂嘴幾驚佢喊,好彩我都同到阿女講聲bye bye。

其實忽然搶仔都好突然,但我唔覺得安排有好大問題,因為我仔是怕羞慢熱型,之前有看post已經一早重複同阿仔講要自己入課室玩,反而無預會有老師拖住入,我一見有老師拖我重即刻閃開,就是怕阿仔唔肯say goodbye入班房,所以突然甘樣阿仔都來唔切反應入左課室玩玩具,出來仲笑笑口話有貼紙!但我只是更奇怪老師只用左6分鐘已經in完,點樣決定收生呢?!所以搶仔是鹹魚青菜,各有喜愛,大家不要勞氣,開心share吧!

我上星期六又係in pc。 响Waiting room 玩左一陣就到我個囡,我個囡仲係排第一 ,門口唔知係家長義工定老師好nice同阿囡傾等佢relax,又係傾傾下有個老師突然拖走佢,我想叫佢同佢byebye,門口個家長義工定老師拉開我,之後同我講驚小朋友仲難分離,我都驚佢喊,好彩無喊,因番n班時喊足一個月。

引用:我當時的情況是:個女自己行,突然唔見左!

原帖由 力爭上游 於 15-12-07 發表
我當時的情況是:個女自己行,突然唔見左!! 抬頭望,已經係老師的手上。我唔知老師係幾時將我女掠走的。  ...
:

引用:Quote:原帖由+LLKK+於+15-12-06+發表我都滿

原帖由 ensy 於 15-12-07 發表
我都一樣!無諗過睇下畫都唔得... 學校有冇扣我分就唔知,不過我對學校打咗少少折扣,怕對小朋友太嚴...

...
Yes yes! 我都係咁諗。

引用:Quote:原帖由+ensy+於+15-12-07+發表我都一

原帖由 hedy32 於 15-12-07 發表
我個囡都係「想」行去睇畫, 靜靜地慢慢行左幾步, 老師即刻用好「嚴厲」既語氣講: 唔可以離開座位, 坐低 ...
嘩,咁真係嚴厲喎。in咗兩間修女學校,開明白為何人地話教會學校嚴。

引用:續.... 見pc+時又係塞車,好彩入到操場見

原帖由 Springgy 於 15-12-07 發表
續....

見pc 時又係塞車,好彩入到操場見到條龍仲行緊就即係攝返入去。冇時間留意門口,但感覺人來人往好 ...
真係好後悔Gh無帶書去等住睇。

引用:Quote:fruitfulsnoopy+發表於+15-12-6+23:0

原帖由 balj 於 15-12-06 發表
禾就覺得咁樣見2歲人仔都是有d問題,仲要房過房,點解要咁,又嘥時間,又令小朋友更加驚。面試方法真係反映 ...
Can't agree more. 所以就算培正好近我屋企,我冇幫個仔報過

其實我係鍾意學校嚴, 而且我B係比較文靜所以報咗D出名係嚴嘅學校。但係佢慢熱, in GH果時淨係望住老師,同拎水果, 但就應該無答問題...我諗幾乖都無咩分加了....

引用:其實我係鍾意學校嚴,+而且我B係比較文靜所

原帖由 Korira 於 15-12-08 發表
其實我係鍾意學校嚴, 而且我B係比較文靜所以報咗D出名係嚴嘅學校。但係佢慢熱, in GH果時淨係望住老師,同拎 ...
我女都靜,因此我prefer比較活動嘅學校,希望佢可以outgoing少少... 太嚴我怕嚇親佢,令佢越來越怕事

‹ 上一主題|下一主題