用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正、德望K1面試安排有感
go

培正、德望K1面試安排有感 [複製鏈接]

兩校面試安排均有效率。但作為面試者的體驗,覺得德望人性化多很多。

PC要家長及子女走三層樓梯,小朋友剛剛坐下定神不久,在枱上觸摸兩件玩具不夠兩秒,被通知要到另一房間見老師,瞬間一老師拖兩個小朋友到另一間房進行面試,哭者眾。

GH也考小朋友獨立上課聽講的能力,排隊上等候區流暢,在大禮堂等待,不消數分鐘便被召喚到課室,家長坐在三、四米後,小朋友心情較定,老師也請個別家長坐近一點想哭不安的小朋友,陪伴左右。

面試的小朋友只有兩歲多,設計面試流程是否應多考慮小朋友的需要,減少他們的不安感。面試安排是展現學校、幼兒教育工作者智慧的好機會。我個人覺得GH優秀得多。

7    0    0    0

回覆:培正、德望K1面試安排有感

有同感,德望in得好開心,好似上playgroup咁,小朋友好有反應。in培正我小朋友雖然無喊,但表現呆呆,淨係識話唔好玩。

回覆:enkevin 的帖子

認同,一間幼稚園就算多唔多人報,最後收唔收,都要留個好印象比大家。

德望由交表到面試,都見到上下員工充滿笑容,值得一贊既幼稚園!

candyandjody 發表於 15-12-6 18:42
認同,一間幼稚園就算多唔多人報,最後收唔收,都要留個好印象比大家。

德望由交表到面試,都見到上下員工 ...
我兩間都有去,十分認同大家講既野。

昨天我們早到培正面試。在門口見到上場十二時遲了幾分鐘到學校的人,那天培正門口大塞車,但門口那位女職員竟黑面對他們說面試已開始唔比佢地上去面試。我帶小朋友見過很多間幼稚園都沒有一間會這樣的。只見那些家長帶著小朋友苦著臉離開。PC真的很strict

引用:認同,一間幼稚園就算多唔多人報,最後收唔

原帖由 candyandjody 於 15-12-06 發表

德望由交表到面試,都見到上下員工 ...
同意!所有我們當天遇見的教職員都非常有善,笑容真誠親切

引用:昨天我們早到培正面試。在門口見到上場十二

原帖由 bbliang 於 15-12-06 發表
昨天我們早到培正面試。在門口見到上場十二時遲了幾分鐘到學校的人,那天培正門口大塞車,但門口那位女職員竟 ...
咁我算好彩,上星期in遲左三分鐘都俾入(因為趕兩場又塞車),我都知培正向來嚴格,的士塞車我早左落,着住高踭鞋抱住阿女狂奔成條斜路,諗起都驚險

引用:兩校面試安排均有效率。但作為面試者的體驗

原帖由 enkevin 於 15-12-06 發表
兩校面試安排均有效率。但作為面試者的體驗,覺得德望人性化多很多。

PC要家長及子女走三層樓梯,小朋友剛 ...
兩間辦學不同,培正幼,辦學多年,係一間非常傳統學校,而德望幼,辦學不是多年,佢地會尋求新事物,不同人有不同喜好

同意,德望很人性化,很理想的幼稚園。

回覆:utshoward 的帖子

忘了說,GH還在停車場設臨時帳篷,為等待中的另一位家長擋風擋雨。

我都滿意GH安排,但我交表和今日,都無見到教職員笑容滿面哦!和一些happy school的老師有很大對比!在等時我同個女去睇壁報板啲畫,反而有老師嚟叫我坐返埋位,仲睇實我坐返去,令我感受到教會學校的嚴格。

培正當時我都打過突。係由一間房轉角去另一間,行行下,未到課室,突然一堆人出現(我用一堆人,係因為當時好亂,幾個老師,行行下前面小朋友家長停晒,總之堆晒係轉角位)。之後一個老師突然走出,拖走二個,我自己都突一突,小朋友感覺有人搶走佢,所以大喊。如果老師當時俾我同小朋友講二句,你跟老師入去,媽咪係到等你,小朋友會安心d。
總之好似突然有班人衝出黎捉小朋友咁。
當然有人講大人應該一早俾心理準備佢。其實我已經俾晒心理準備佢,但突然bye bye都冇得講,我仔唔得囉
不過我不是不滿,接受這種interview方法就要面對。只是想講下個feeling囉

引用:培正當時我都打過突。係由一間房轉角去另一

原帖由 fruitfulsnoopy 於 15-12-06 發表
培正當時我都打過突。係由一間房轉角去另一間,行行下,未到課室,突然一堆人出現(我用一堆人,係因為當時 ...
我個仔就係呢下爆喊

引用:Quote:原帖由+fruitfulsnoopy+於+15-12-06+

原帖由 guguned13 於 15-12-06 發表
我個仔就係呢下爆喊
我仔都係,爆喊,但出黎冇喊,還說答了老師問題

原帖由 fruitfulsnoopy 於 15-12-06 發表
培正當時我都打過突。係由一間房轉角去另一間,行行下,未到課室,突然一堆人出現(我用一堆人,係因為當時 ...
你形容得好好,諗返覺得好搞笑,我都覺得突然間有老師閃出黎拖走左我女,真係byebye都講唔切。就算spk單獨入房in, 都係課室門口先分手,可以講句byebye媽媽係門口等你,小朋友便安心跟老師入去。

其實如果你interview 前爬下舊post就會知道培正年年interview 都係咁嘅模式,老師以高速拖小朋友入房.我理解每位媽媽可以對面試安排不滿。不過如果你係interview 前花d時間睇下舊post, 知道佢地面試流程係咁,可以選擇唔去,無謂勞氣呀麻

呢間pc一條龍唔優冇人讀罷出高資態架,遟到小小塞車又唔俾入,交表又指定時間,又排又寄又遅出offer,如果多幾間一條龍就彩佢有味啦!重要中文教學,難為香港的媽媽

回覆:anpanman_baby 的帖子

話家長無睇education kingdom posts而唔知流程,去到面試受苦、勞氣是自己攞黎。言下之意,學校無責任,是家長自作自受。此等人非常適合在香港生活,該問題有否理據,不談,錯全在提出問題的人。TSA沒有問題,問題是家長過份緊張、過份吹谷。思路如出一轍。

‹ 上一主題|下一主題