用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 教育局名次
go

教育局名次

想問報直資私校時都要填strn no., 学校說要呈上教育局查名次。我有点唔明,都未呈2,3……何來有排名呀?

MCLIAN  很多DSS出收生結果時已有呈2。  發表於 15-12-3 09:13

醒目開學勳章 冬日勳章 王國長老

以我理解, STRN即係HKID (我見成績表貼住個label係咁)
俾咗呢個ID教局, 教局會全做全港排名
呢個排名, 小學 & 學生都唔知嘅, 只會俾自行報嗰間學校做REF

YDLFATHER    發表於 16-2-7 11:18

直資申請至面見至取錄程序,進行歷時間間中學不同,未知呈一呈二之次第又不會防礙其進度,次第評分可留待稍後才加上,所以一般都會在3-4月才收到直資取錄信,極少數如女拔會於12月就知結果.

YDLFATHER    發表於 16-2-7 11:19

小倩 發表於 15-12-2 21:32
以我理解, STRN即係HKID (我見成績表貼住個label係咁)
俾咗呢個ID教局, 教局會全做全港排名
呢個排名, 小學 ...
好似話自行間學校都唔係知道個學生真正排名, 只係相對排名, 即係學校有600人報, 教育局就將呢600人排先後俾返學校而已。

YDLFATHER    發表於 16-2-7 11:18

引用:Quote:小倩+發表於+15-12-2+21:32+以我理解

原帖由 little_yolky 於 15-12-04 發表
好似話自行間學校都唔係知道個學生真正排名, 只係相對排名, 即係學校有600人報, 教育局就將呢600人排先後俾 ...
當然,有600個申請,將600個申請排名一次,交回學校,學校便有足夠容觀數據評估學生學習的能力。

YDLFATHER    發表於 16-2-7 11:17

咁教局次第一般來講幾時會出到比中學呢?

引用:咁教局次第一般來講幾時會出到比中學呢?

原帖由 Greenred 於 16-01-19 發表
咁教局次第一般來講幾時會出到比中學呢?
據我朋友講,三月中旬便會知道。

Greenred  thx  發表於 16-1-20 00:31