用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖三一和禮賢,會選邊間?
樓主: Jenjo
go

聖三一和禮賢,會選邊間? [複製鏈接]

布希亞 發表於 15-11-16 12:25
點解呢兩個表中學校都有喇沙,而且同一校網又包含其他校網?
你要去研究吓升中派位了. 升中統一派位選校時時, 鄰區部份學校會提供少量學位俾你抽, 不過年年都會有不同, 呢D叫"他區位"
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

簽名被屏蔽

布希亞 發表於 15-11-16 12:54
ok,我想問的是,九龍城區大部份小學學生會留在校網內抽,但深水埗區卻不會,很多會回所居住網抽,這樣兩 ...

我個兩個表已經扣除晒所有直屬/聯繫位, 但未扣除當中既B1學生, 所以係九龍城區既機會, 只會更高 (男仔嚟計).

九龍城區中, 其實不少所謂著明官津一線小學, 咪以為佢地真係好出色, 參考下過去兩屆一D九龍城區內所謂一線官津小學既升中派位同聖三一堂比較:

2012/2014年度升中派位表現:
學校名稱

升一線中學比例

升一線官津比例

升一線直資比例

聖三一堂小學

35.71%

28.57%

7.14%

CSK

37.41%

34.69%

2.72%

紅馬

42.77%

36.75%

6.02%

奉基

40.83%

29.17%

11.67%

千禧

39.67%

37.19%

2.48%

黃宣

39.86%

31.47%

8.39%

2013/2015年度升中派位表現:
學校名稱

升一線中學比例

升一線官津比例

升一線直資比例

聖三一堂小學

53.23%

38.71%

14.52%

CSK

44.22%

41.50%

2.72%

紅馬

32.35%

29.41%

2.94%

奉基

44.86%

39.25%

5.61%

千禧

38.00%

31.00%

7.00%

黃宣

40.13%

29.94%

10.19%

聖三一堂競爭力較低? I don't think so!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

簽名被屏蔽

布希亞 發表於 15-11-16 13:23
你的表是剔除了直屬/聯繫,但我的意思是,九龍城區小學大部份會留在原區校網統一抽(否則搬去九龍塘做乜), ...

禮賢呢65%, 其實沒有實質數據, 只係"估", 但聖三一已有實質數字去支持.

我亦沒有從學校之間既競爭力去評估(點比較呢?), 只係按"升中入到一線學校既機會"去衡量.

而且, 男仔有九龍城中學網唔要去深水埗網升中, 絕對係推自己去地獄既行為.

布希亞    發表於 15-11-16 19:49

簽名被屏蔽

想問下C Hing, 祟真同禮賢點選好?

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

回覆:布希亞 的帖子

引用:大家會點選?

原帖由 Jenjo 於 15-11-13 發表
大家會點選?

簽名被屏蔽

引用:Quote:原帖由+Jenjo+於+15-11-13+發表大家

原帖由 evacalbee 於 15-11-16 發表
數據都係一堆數字, 六年後又唔同光景, 大前提你小朋友係前面嗰班就無問題啦。其實你應該考慮埋課程設計。 ...
禮賢小一起數學要學英文key concept,功課,quiz 等也有英數。

evacalbee    發表於 15-11-17 09:58

布希亞 發表於 15-11-16 19:59
找到一份學校網頁內貼出的報導,指學校升band1有72%,由於是學校自己貼出來,即承認了當中的數據為真
其實2005年以後, 教育局不再讓學校公開學生banding既資料, 小學本身已沒法掌握學生既實際banding, 只能靠估, 所以無可能有一個準確既數字話到俾你知有幾多%.

加上學校每個Banding既%調整, 每到單數年就會出現, 過去既比例亦只可以參考.

最後講一句, 趙sir呢位教育界既桂神, 佢講既嘢....... 聽完就算啦!

簽名被屏蔽

布希亞 發表於 15-11-17 08:35
但幾個現任家長都係咁講哦,依然不可信?
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3177 ...

佢地又憑咩可以知道學生既Banding?

根本無途徑, 都係靠估.

我沒有要貶低禮賢的意思, 只是希望大家不要過份高估任何一間學校既所謂B1比率.

簽名被屏蔽

回覆:聖三一和禮賢,會選邊間?

如果以升中派位呢個作為揀禮賢與否既最重要因素,真係錯哂喇。

不如放過位出黎,俾啲一心一意揀禮賢既家長同小朋友吧?

回覆 sorman 的帖子

Agree!!!

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-11-15+發表

原帖由 mama1601 於 15-11-15 發表
請問可否pm聖三一最新嘅派位情況參考,我仔仔都聖三一同培道選擇中,謝謝

...

*** wrong post, deleted ***

‹ 上一主題|下一主題