用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖三一和禮賢,會選邊間?
go

聖三一和禮賢,會選邊間?

大家會點選?

禮賢 for sure

回覆 HK2009 的帖子

因為升中成績較好?

little_yolky  整體學術差太遠了吧!  發表於 15-11-13 17:56

咁明顯都有得問?

little_yolky  係囉。  發表於 15-11-13 17:56

回覆:Jenjo 的帖子

如果聖三一和培道又點睇呢?

剛有會員提供聖三一堂今年升中派位,有~50%升讀一線中學(上年都有3x%),唔似大家想像咁差。

今既情況,男既應選聖三一,女就兩間都可以
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:剛有會員提供聖三一堂今年升中派位,有~50%

原帖由 hkpapa852 於 15-11-15 發表
剛有會員提供聖三一堂今年升中派位,有~50%升讀一線中學(上年都有3x%),唔似大家想像咁差。

今既情況, ...
請問聖三一呢幾年比以前係咪谷左好多?

.

簽名被屏蔽

回覆:布希亞 的帖子

我諗佢係覆我聖三一和培道

簽名被屏蔽

引用:剛有會員提供聖三一堂今年升中派位,有~50%

原帖由 hkpapa852 於 15-11-15 發表

今既情況, ...
請問可否pm聖三一最新嘅派位情況參考,我仔仔都聖三一同培道選擇中,謝謝

V-wah 發表於 15-11-15 16:05
我諗佢係覆我聖三一和培道

唔係, 我係講緊禮賢同聖三一.

點解男仔揀聖三一? 以下統計資料參考自2015年升中派位數據

讀禮賢, 升中網係深水埗網, 男仔係統一派位可選既一線中學學額為239, 分佈如下:
中學名稱中學網性別統一派位非保留學額
中華基督教會銘賢書院
KL2男女74
長沙灣天主教英文中學
KL263
香島中學
KL2男女10
香港四邑商工總會黃棣珊紀念中學KL2男女51
瑪利諾神父教會學校
KL2男女10
中華基督教會銘基書院KL1男女2
聖芳濟書院
KL12
華仁書院(九龍)
KL12
何明華會督銀禧中學KL3男女2
旅港開平商會中學
KL3男女5
喇沙書院
KL32
荃灣官立中學
NT1男女2
香港九龍塘基督教中華宣道會鄭榮之中學
NT7男女2
聖母無玷聖心書院
NT7男女2
五旬節林漢光中學
NT7男女2
沙田官立中學NT7男女2

讀聖三一, 升中網係九龍城網, 男仔係統一派位可選既一線中學學額為544, 分佈如下:
中學名稱中學網性別統一派位非保留學額
喇沙書院
KL317
華英中學
KL3男女71
迦密中學
KL3男女74
香港培正中學
KL3男女19
旅港開平商會中學
KL3男女87
東華三院黃笏南中學
KL3男女90
民生書院
KL3男女15
基督教女青年會丘佐榮中學
KL3男女76
何明華會督銀禧中學KL3男女83
華仁書院(九龍)
KL12
聖芳濟書院
KL12
伊利沙伯中學
KL1男女2
香島中學
KL2男女4
聖公會曾肇添中學
NT7男女2

深水埗區2015年有3118人升中, 即B1學生有3118/3=1039, 男仔可選一線中學學額239個, 比例為: 239/1039=~23%
九龍城區2015年有4130人升中, 即B1學生有4130/3=1377, 男仔可選一線中學學額544個, 比例為: 544/1377=~39.5%

扣除目前升中人數偏低既因素, 假設日後禮賢B1比例60%, 聖三一B1比例40%, 兩者男生抽到一線學校學位機會:
禮賢: 23% x 60% = 13.8%
聖三一: 47.5% x 40% = 15.8%

而且, 深水埗網有多間從無公開過成績既所謂B1中學, 同埋一D已在一線邊緣既英中, 但九龍城區無咁多 (有CSK, 九真同培道, 不過我一向無計)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

可否POST 聖三一昇中數據條LINK...

留意禮賢6X% BAND ONE, 係所謂昇入既中學既BANDING, 唔係學生BANDING...

好似佢地入迦密中學, 應係自行入, 唔係抽入...

retriever 發表於 15-11-16 09:12

我講過了, 扣除目前升中人數偏低既因素...

而且, 6X% B1, 其實沒有實質証據, 只係某D非官方網站講, 加上禮賢上年亦只曾講過有65%學生升讀第一組別學校 (其實學校根本無組別).

所以今時今日學校既所謂升B1率, 或多或少係會偏高.

聖三一堂今年派位可以睇下呢度:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3082464&pid=41893848&fromuid=1389083

回覆:聖三一和禮賢,會選邊間

回覆:聖三一和禮賢,會選邊間

錯,是2014

回覆:hkpapa852 的帖子

如女仔培道和禮賢點揀好?

hkpapa852  禮賢  發表於 15-11-16 11:28

retriever 發表於 15-11-16 09:12

有一D情況你可能無考慮, 其實除咗直資中學, 所有官津中學, 都可能係派番嚟, 有以下呢兩個可能:

1. 統一甲部
2. 學生其實唔係用小學網抽中學, 係用住址網 (呢樣好多人都忽略咗), 尤其係讀直資/私立小學既學生, 住係唔同校網既機會大好多

retriever    發表於 15-11-16 11:58

簽名被屏蔽