用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 三歲未識講嘢!點訓練?
樓主: newsky
go

三歲未識講嘢!點訓練? [複製鏈接]

回覆 whalebone 的帖子

幾時發現仔仔有問題?訓練左幾耐?

引用:我仔四歲半,+淨係識講幾句野....+如果唔係

原帖由 whalebone 於 15-11-20 發表
我仔四歲半, 淨係識講幾句野.... 如果唔係有要求係唔會講半粒字...我都好無奈 ...
我個都係,五歲幾,由三歳幾到五歲都無
大進步,唔知幾時才有突破,唉…

回覆 lulumelody 的帖子

讀緊S位嗎?

回覆 newsky 的帖子

二歲帶去評估, said delay 1 year, I brought him to private speech therapy, but it didnt really help much, bcos he doesn't really speak, not cooperate, just like english, but english is not very ok too, just a bit better than chinese, and my husband said he is normal, then we stop training, and wait for 2 years, Gov offers 早期訓練, once a month in TKO hospital, 30 mins only ...... better than nothing ... and now we found out he might have 自閉 symptom too ...

其實我女都有delay, 歲半帶去評估, 3歲政府先評估佢係整體發展遲綬, 我好早同佢係private (協康,) sp, catch up ok, 所以用左兩年k2 都停左,K3先真係排到政府資助o既協康服務,價錢真係10幾倍既分別... 用佐1年,而家小一,懷疑佢自閉, 專注力弱同讀寫障礙 ..........

加油!睇你仔仔情況不算差!至少識講嘢!我仔仔仲係BB語 我都好灰!

回覆 newsky 的帖子

我已經唔敢諗佢地o既將來.......

想起佢連媽媽都未識叫 就眼紅紅!四個月前知道仔仔有問題 甘啱就快生第二胎 嗰段時間最難捱! 有陰影怕第二個會一樣!而家細仔兩個月大  我一個湊兩個心力交瘁  希望細仔正正常常 大仔有進步!一起加油

引用:回覆+whalebone+的帖子 想起佢連媽媽都未

原帖由 newsky 於 15-11-20 發表

想起佢連媽媽都未識叫 就眼紅紅!四個月前知道仔仔有問題 甘啱就快生第二胎 嗰段時 ...
加油!我仔成兩歲半先肯開金口,要停止佢玩iPad,多d帶佢去公園,比佢玩吹波波,吹囗琴,訓練佢口肌。

回覆:三歲未識講嘢!點訓練?

我囡21個月 近呢2個星期先開始講多咗野,見到人會揮手同飛吻,指令會做的,但依然有好多bb話,唔知點加強訓練😣😣好怕會有自閉傾向

引用:周圍走都係自閉症其中一項徵狀+你仔仔評估

原帖由 newsky 於 15-11-14 發表
周圍走都係自閉症其中一項徵狀 你仔仔評估左未? 我仔仔都係唔肯坐定定 上左幾個月密集訓練好左少少 導師都 ...
點解自閉便坐唔定?感統問題?

引用:仔仔就三歲了+淨係識叫爸爸+其他係BB語!+

原帖由 newsky 於 15-11-13 發表
仔仔就三歲了 淨係識叫爸爸 其他係BB語! 有無媽咪分享點去訓練? 有無三歲後先識講嘢的例子? ...
識叫爸爸也是識講嘢⋯

‹ 上一主題|下一主題