用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 三歲未識講嘢!點訓練?
go

三歲未識講嘢!點訓練? [複製鏈接]

仔仔就三歲了 淨係識叫爸爸 其他係BB語! 有無媽咪分享點去訓練? 有無三歲後先識講嘢的例子?
   2    0    0    0

回覆:newsky 的帖子

有冇帶佢上言語治療呀?

回覆 skytammy 的帖子

未啊!排緊期 應該下個月有得上! 已經上左幾個月密集Training 仍然係BB語!

引用:仔仔就三歲了+淨係識叫爸爸+其他係BB語!+

原帖由 newsky 於 15-11-13 發表
仔仔就三歲了 淨係識叫爸爸 其他係BB語! 有無媽咪分享點去訓練? 有無三歲後先識講嘢的例子? ...
我囝2歳半,仍然bb語,上左6堂言語治療就喊足6堂,作用不大。因為佢連基本的身體語言都未太了解。所以取消唔上住。另外上小組都唔糸好得。
反而上單對單特殊訓練好好多。有時肯合作聽老師指令做野

回覆:faichai2001 的帖子

我仔三歲幾,都未講,已上言語一年但冇成效,我都想知有何方法

好期待仔仔叫我媽媽!我覺得語言最難Train 佢唔肯講真係無辦法  希望有媽咪分享下經驗 一起加油!

未識講嘢係未代表智商低?好擔心大個左會自理唔到!

言語治療除了訓練講,理解別人的說話,明白指令也很重要。分享一下,小兒2歲3個月起接受言語治療,首先學俾嘅指令,口肌訓練,他到3歳才説第一個字,真是字字千金,現在6歳可講簡單句子,明白我講乜。樓主加油!

孩子是要透過與環境和不同的人和事的接觸去學習語言的,並非靠死記、背誦。要成功學習語言,孩子必須先具備學習語言的基石。這包括:
1. 基本的專注力
2. 適當的目光接觸
3. 模倣能力
4. 輪流等候能力
5. 發聲能力
6. 控制口腔肌肉能力
7. 分辨、記憶聲音的能力
如果你的孩子還未有言語,我們就要留意,究竟他掌握了以上的能力沒有,再加以適當的協助!

我侄仔都3歳先講嘢,現讀小學,考前几名。讀幼兒班時老師曾叫佢轉讀特殊學校,但我地無理佢

引用:我侄仔都3歳先講嘢,現讀小學,考前几名。

原帖由 Maria20140423 於 15-11-13 發表
我侄仔都3歳先講嘢,現讀小學,考前几名。讀幼兒班時老師曾叫佢轉讀特殊學校,但我地無理佢

...
你姪仔好叻

回覆:三歲未識講嘢!點訓練?

我仔2歲3 之前只係識爸爸 媽媽 但唔係有意識叫 亦唔肯跟我講野 上個月開始上言語治療 開始肯跟我地講野 而家識得跟住講 開/俾/擺 得單字 見到佢有進步 真係好開心
各位媽媽 一齊加油呀

我仔的口肌控制有問題 所以唔會一下子識講野 淨係學講野我諗都有排學

引用:我仔2歲3+之前只係識爸爸+媽媽+但唔係有意

原帖由 skytammy 於 15-11-13 發表
我仔2歲3 之前只係識爸爸 媽媽 但唔係有意識叫 亦唔肯跟我講野 上個月開始上言語治療 開始肯跟我地講野 而 ...
請問你響邊度上呀?我仔上了幾堂言語治療,又係教車,擺嗰D,我仔又是話口肌弱

回覆:Baby豬1209 的帖子

Smiley

我仔2歲半都未識講野,連BB話都唔多
幫佢報左d學習坐定同基本規矩既課程
嗰度既社工話阿仔坐唔定,好難學到其他野
所以訓練佢坐定先

想問其他媽咪小朋友有冇周圍走?
我仔評估時不停圍住張檯走
俾玩具佢玩,玩完一次要走一圈先再返埋位玩
其實咁算唔算過渡活躍?

周圍走都係自閉症其中一項徵狀 你仔仔評估左未? 我仔仔都係唔肯坐定定 上左幾個月密集訓練好左少少 導師都話要坐定聽指先令學到講嘢  呢個過程太漫長啦! 我都等緊仔仔開金口!加油

引用:仔仔就三歲了+淨係識叫爸爸+其他係BB語!+

原帖由 newsky 於 15-11-13 發表
仔仔就三歲了 淨係識叫爸爸 其他係BB語! 有無媽咪分享點去訓練? 有無三歲後先識講嘢的例子? ...
Same here 我仔好多野講,不過全部 Bb 話 , ST 未咩幫助 ... 諗緊重有咩方法

回覆 Linchu 的帖子

你仔仔幾大?識聽指令嗎?

newsky 你小朋友明唔明普通指令?
例如叫佢掉垃圾,拎毛巾之類
另外認知如何?你拎住本書講入面既內容,例如蘋果,車車,小朋友識指出?
‹ 上一主題|下一主題