用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 有D乜野雜費?
go

有D乜野雜費? [複製鏈接]

成日都有人話York 好貴同好好多hidden cost. 請問除左學費,仲有D乜野費用一定要俾/買?有D乜可以唔買/俾?
我只知道茶點可以自己帶

6    0    0    0

引用:成日都有人話York+好貴同好好多hidden+cost

原帖由 lemoncar 於 15-11-11 發表
成日都有人話York 好貴同好好多hidden cost. 請問除左學費,仲有D乜野費用一定要俾/買?有D乜可以唔買/俾? ...
我讀pn的
茶點約400一個月
校服冬夏季各千幾到2千幾,視乎你買幾多
書簿一年800
雜費上學期1700, 包括書包日用品party用品生日會閱讀計劃等等,下學期聽說比會少d
就這樣了

引用:Quote:原帖由+lemoncar+於+15-11-11+發表成

原帖由 maomaofafa 於 15-11-11 發表
我讀pn的
茶點約400一個月
全部可逐樣選要或不要

引用:成日都有人話York+好貴同好好多hidden+cost

原帖由 lemoncar 於 15-11-11 發表
成日都有人話York 好貴同好好多hidden cost. 請問除左學費,仲有D乜野費用一定要俾/買?有D乜可以唔買/俾? ...
所有野都係逐樣揀
我見有同學冇買冬季校服
書都只係買幾本

引用:Quote:原帖由+lemoncar+於+15-11-11+發表成

我讀pn的
茶點約400一個月
雜費裏面都有breakdown? 通常邊D可以唔買?

lemoncar 發表於 15-11-11 23:19
雜費裏面都有breakdown? 通常邊D可以唔買?
係啊,成個excel表咁breakdown可逐樣簡要唔要。樣樣都可以唔要。不過你唔要就要自備(例如日用品)。無人會迫你買,你自己sum up完交form同票去office就OK。

引用:Quote:lemoncar+發表於+15-11-11+23:19+雜

係啊,成個excel表咁breakdown可逐樣簡要唔要。樣樣都可以唔要。不過你唔要就要自備(例如日用品)。無人會 ...
謝謝!請問有無果張checklist 望下?報左pn未in. 自己好想小朋友讀York,但先生concern $$因為我係ftm, 得佢一個揾錢!
所以想了解多D使費,可唔可以afford 得到。
佢聽完個introducing briefing 話$6000x12. 已經好猶豫!尤其交12個月,佢話應該唔會返足12個月。同埋佢D fd(非用家)又話York 搶$,所以我要攞多D數據同佢bargain!

lemoncar 發表於 15-11-12 07:45
謝謝!請問有無果張checklist 望下?報左pn未in. 自己好想小朋友讀York,但先生concern $$因為我係ftm, 得 ...

茶點,書包和日用品

上學期雜費表

全年書簿費

校服訂購

希望幫到你。雜費表因為我是插班的,所以有些之前的活動項目就不用交了。另外,因為上學期有些東西已經買了,下學期就不用再買,所以會便宜一點。

引用:+本帖最後由+maomaofafa+於+15-11-12+13:12

原帖由 maomaofafa 於 15-11-12 發表
感激!好詳細呀!雜費個breakdown 真係分得好仔細,連鉛筆都有!我突然好欣賞佢既做法!其他只係一個大數!

引用:+本帖最後由+maomaofafa+於+15-11-12+13:12

原帖由 maomaofafa 於 15-11-12 發表
我見到有D係file, plastic bag for school notice/ sketch book 果D,有無印埋學校名?因為呢D屋企都有,如果印埋學校名/logo, 但唔買。我怕小朋友會唔開心!
哈哈!interview 都未in, 講到好似準備開學咁!

lemoncar 發表於 15-11-12 23:13
我見到有D係file, plastic bag for school notice/ sketch book 果D,有無印埋學校名?因為呢D屋企都有,如 ...
file, plastic bag, sketch book 有york logo

swongswong 發表於 15-11-13 00:17
file, plastic bag, sketch book 有york logo
學生證套,餐盒和毛巾盒也有

我想問下, 佢寫住OPTIONAL, 例如CRAYONS, APRON, 但冇買, 小朋友上堂用咩? 係咪可以在學期開始自己準備晒呢D俾定老師, 佢上堂時用?

myhappybb 發表於 15-11-16 15:46
我想問下, 佢寫住OPTIONAL, 例如CRAYONS, APRON, 但冇買, 小朋友上堂用咩? 係咪可以在學期開始自己準備晒呢 ...
可以自己準備

lemoncar 發表於 15-11-11 18:14
係好多雜費但絕對唔會HIDDEN
家長仍然有SAY 決定

‹ 上一主題|下一主題