用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁的英文
樓主: yumiee
go

陳守仁的英文 [複製鏈接]

回覆:陳守仁的英文

TSL 的外籍老師多數只教phonics 一科,所以外籍老師唔多,樓主對TSL有幾了解佢自己一定心中有數,因為楊校長曾經解釋過點解唔用咁多外籍老師。同埋口音問題⋯⋯我相信每個小朋友都有自己的口音,學英文是要來運用,不是學口音。每個小朋友既語言天份都不同,有些人係英國浸好多年(讀書或工作)都講不到一口標準的英國口音,妳想每日返幾個鐘學就學到外籍老師的口音嗎?

siden    發表於 15-11-13 14:14

以為native  english對學業/升學上有幫助, 絕對係一種naive既想法
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:以為native++english對學業/升學上有幫助,+

原帖由 hkpapa852 於 15-11-13 發表
以為native  english對學業/升學上有幫助, 絕對係一種naive既想法
唔係幫助,係反過來,英文唔native 係咪障礙?

朋友在外國生活工作過,確有這樣深刻的經歷!

retriever 發表於 15-11-13 13:48

只要你喺外國生活過就會知道, 就算你有幾native, 人地都唔會當你係自己人. 就算你好似MJ咁, 漂白埋自己都冇用

MrBeast  Agree  發表於 15-11-13 14:57
hkpapa852  你快過我講咗我想講既嘢添   發表於 15-11-13 14:04

retriever 發表於 15-11-13 13:48

英文, 其實如果在工作上, 只要溝通到就夠了. 讀書和同人生活, 其實重點唔係要native english, 係要了瞭人地文化, 同人地有話題, 可以溝通.

懂得native english, 但不懂當地文化, 人地都唔會當你係自己人.

而且, 美國都已經有多種不同英語, 黑人, 白人, 印第安籍既口音都好唔同, 又何謂口音"正確", 而且"正確"又如何?

siden    發表於 15-11-13 14:12
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:retriever+發表於+15-11-13+13:48+唔

英文, 其實如果在工作上, 只要溝通到就夠了. 讀書和同人生活, 其實重點唔係要native english, 係要了瞭人地 ...
Same for putonghua in Mainland China.

回覆 hkpapa852 的帖子

我完全同意你所講.

我沒有我朋友深刻的經歷.... 對我來講, 我聽唔出佢有口音問題.

但佢老板話抱歉, 老板都有口音, 但要搵個NATIVE 既 (當地成長, 不論皮膚色)...

可能行業唔同, 我見GOOGLE 新總栽都係印度人, 英語口音彈哂利, 又無問題喎.

我覺得在TSL 很習慣英文是事實, 個個可以學成 英美口音就不太可能, 起碼我個仔未學到, 佢英文OK, 算流利不過冇特別的口音.   我都想佢有英美口音, 叫佢留意BBC, CBB ... TV 個人點說, 不過佢睇到哈哈笑都不去學...   個人如果不是有英美語家庭, 只靠學校可能難D學到英美口音.  

回覆 siden 的帖子

回覆 yumiee 的帖子

小孩現P3, 每次見到他功課, 他校的老師很有心思,編整套中 及 英 教具 就連大人都被吸引著. 陳守仁是一間很好的學校!只是無中學!

引用:以為native++english對學業/升學上有幫助,+

如果追求完美,當然流利而標準的英美音最好不過。

陳守仁並非國際學校,但在香港已有極良好語境,非常非常不錯。

除非生活於一個全native English的語境中,否則真係好難的, 我女兒先學英文,2歲後學中文, 起初D口音會好native, 到入左學校之後, 因為大部份小入友係港式口音, 佢反而明知錯都講One, Two "Free",   "Fank" you (Thank you), 其實就係實際環境影響, 只要人人都係咁,小朋友好自然會跟大部份人去做
當個好爸爸

引用:最重要常以英文在囗邊,自然英文會講得流暢

原帖由 lamwingyee84 於 15-11-12 發表
最重要常以英文在囗邊,自然英文會講得流暢流利,如果好希望有鬼佬口音,就要讀國際學校吧。

...
同意,語言最重要是溝通,若是將來升大學遇到一個澳洲、加拿大或者法、德教授,都要適應不同地區的英語囗音了

‹ 上一主題|下一主題