用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁的英文
樓主: yumiee
go

陳守仁的英文 [複製鏈接]

回覆:陳守仁的英文

贊成!有囗音唔係問題,Chinglish 先死火。利申:冇留過學,強項係聽東南亞及西歐囗音。

回覆:momama 的帖子

阿囝小六, 英文全级頭幾名, 小一開始一直係Worksheet 教, 勝在貼近時事。 唔覺佢的同學 chinglish, 反而成日執我發音錯。
学校net老師唔算多,但連中文老師的英文都好好.

執乜?

有乜好執?

唔同國家嘅人有唔同英文口音正常不過。

有冇見愛爾蘭人澳洲人印度人法國人新加坡人努力去執正英文口音?有冇外國人堅持要有純正普通話囗音?能説得流利足夠有餘。

語言是用來溝通只要通順流𣈱grammar正確,如樓上話齋,英語口音同學習、溝通、修養、成長有乜關係?

究竟在香港生活但looking for 純正英語口音,是優越感還是自卑感作祟?

jokan  好同意  發表於 15-11-13 17:06

其實呢~~~我唔覺得樓主既問題有乜問題......好普通o者~點解反應禁大?我女學校喺普教中,都有家長問我中文老師喺咪HK人,PTH正唔正......英文堂係咪NET教,禁HK人教,英文正唔正......問下o者,佢都無表示過d乜,又無批評過d乜......

bobbob    發表於 15-11-12 14:16

TSL 真係不多見金頭鬉NET, ABC之類的老師不少,好多学生是Native English, 口音欧美,

引用:其實呢~~~我唔覺得樓主既問題有乜問題.....

原帖由 Yanamami 於 15-11-11 發表
其實呢~~~我唔覺得樓主既問題有乜問題......好普通o者~點解反應禁大?我女學校喺普教中,都有家長問我中文 ...
不只怪樓主。希望樓主不要誤會。

我諗大家JM反應大是因為EK常有人追求老師口音純正免得影響小孩,大家覺得無謂吹毛求疵已久。

引用:其實呢~~~我唔覺得樓主既問題有乜問題.....

原帖由 Yanamami 於 15-11-11 發表
其實呢~~~我唔覺得樓主既問題有乜問題......好普通o者~點解反應禁大?我女學校喺普教中,都有家長問我中文 ...
係囉,我理解係樓主想請教用家,想了解吓學校英文好的原因

兩間傳統英中....SPCS + MSS 一共收左19個女生
自行評吓D英文水評 ~~~

最重要常以英文在囗邊,自然英文會講得流暢流利,如果好希望有鬼佬口音,就要讀國際學校吧。

幾時會有OPEN DAY?

hkpapa852  估計係下年4月左右  發表於 15-11-12 13:41

口音唔大問題,最怕錯音或錯音調. 好似小朋友學菲姐英文一定要執.

回覆 idylung 的帖子

明年4月23日

口音呢家野, 你話冇所謂又得, 你話好有所謂亦得 !

香港出產的世衛總幹事, 又或者本土的食物及環境局局長, 佢地英文口音心照。但只要有能力, 口音並不太阻礙溝通或影響仕途

但又如果將 "好多事" 講成 "厚多士", 大家應記憶猶新。

總括坭講, 有口音不阻你成為能人雅仕, 如果talk到好似 natvie speaker 咁, 當然very good及有利而冇一害啦。

YouTube陳守仁Campus TV 啲片, 感覺學生英文口音可算係百花齊放, 英美加澳港樣樣齊, 大部份都相當流暢, 對應到半國際學校嘅feel。

引用:其實講到英文,講到口音,或者有幾流利。想

原帖由 Jane1983 於 15-11-11 發表
其實講到英文,講到口音,或者有幾流利。想起我小朋友讀K時,在舊居玩開的一班朋友仔。果陣班細路大約5、6 ...
我睇過有師兄分享話語言要用12 至 13才會勞記,6 歲前的語言唔用可以好快忘記。

引用:Quote:原帖由+Jane1983+於+15-11-11+發表其

原帖由 stockmike 於 15-11-13 發表
我睇過有師兄分享話語言要用12 至 13才會勞記,6 歲前的語言唔用可以好快忘記。

...
Agree. 好多時揀幼稚園揀語境好嘅,其實小朋友如果上咗傳統中小的話,好快就冇咗spoken 嘅優勢。

個人對口音唔需要太執著。不同地方有不同口音好正常…

反而唔同意有版友批評樓主!

論壇應是對事不對人!!!!

回覆 stockmike 的帖子

應該係,眼見好幾個例子,真係吾keep就無。
‹ 上一主題|下一主題