用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培僑書院 覺得怎樣
go

覺得怎樣 [複製鏈接]

大家讀左2個幾月,覺得怎樣?可分享下嗎?

1    0    0    0

回覆:覺得怎樣

幾好,愈來愈鍾意,介紹人去報考培僑

唔死版,剛升上小一唔吹谷,等小朋友慢慢適應,我女愈來愈喜歡返學,忘記了幼稚園同學了

我覺得自己選擇正確

最後你為小朋友揀了SFA還是培僑?

引用:最後你為小朋友揀了SFA還是培僑? +

原帖由 daddykei 於 15-11-10 發表
最後你為小朋友揀了SFA還是培僑?
我朋友個仔讀SFA,叫晒救命,想幫個仔轉校!個仔發晒脾氣,默書,考試太深,令小朋友好大壓力

引用:Quote:原帖由+daddykei+於+15-11-10+發表最

原帖由 jamlee309 於 15-11-11 發表
我朋友個仔讀SFA,叫晒救命,想幫個仔轉校!個仔發晒脾氣,默書,考試太深,令小朋友好大壓力

...
但有人好 enjoy, 要睇吓你係邊種父母

引用:Quote:原帖由+jamlee309+於+15-11-11+發表

原帖由 stockmike 於 15-11-11 發表
但有人好 enjoy, 要睇吓你係邊種父母
enjoy ?我諗唔到有幾enjoy, 嘻嘻!可能小朋友學術好勁!好睇小朋友既!

最重要係找到合適小朋友嘅學校,如果唔係只係一場無止境嘅惡夢

扭計唔返學 六歲女擸鉸剪圖鎅手

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20151111/bkn-20151111083129921-1111_00822_001.html

引用:扭計唔返學 六歲女擸鉸剪圖鎅手 http://h

原帖由 jamlee309 於 15-11-12 發表
扭計唔返學 六歲女擸鉸剪圖鎅手

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20151111/bkn-20151111083129921-1111_ ...
香港教育、真失敗!

我都越來越覺得自己無揀錯,囡囡好鍾意返學,每日都好開心落校車,就算呢兩星期評估都完全唔覺,無壓力。每日功課唔多,唔駛一個鐘做完。 好快又旅行,又outing, 遲下仲有english week, 要表演,又要英文present, 好活動,令返學成為樂趣。

引用:我都越來越覺得自己無揀錯,囡囡好鍾意返學

原帖由 carka 於 15-11-15 發表
我都越來越覺得自己無揀錯,囡囡好鍾意返學,每日都好開心落校車,就算呢兩星期評估都完全唔覺,無壓力。每 ...
我都覺得,評估小朋友同家長都無壓力,非常認同

引用:幾好,愈來愈鍾意,介紹人去報考培僑 唔死

原帖由 jamlee309 於 15-11-10 發表
幾好,愈來愈鍾意,介紹人去報考培僑

唔死版,剛升上小一唔吹谷,等小朋友慢慢適應,我女愈來愈喜歡返學, ...
唔好意思。 我小朋友k2仲未升小 但想係到問下你們。間學校嘅學習環境住要係用什麼語言? 英文如何?

唔好意思係到問。 希望可以分享下。謝謝回覆。

想問下,培僑學習風氣自由,其實品德教育如何呢?

P1-P3都是活動教學嗎?

引用:P1-P3都是活動教學嗎?

原帖由 kvvvcheung 於 15-11-19 發表
P1-P3都是活動教學嗎?
我女小一幾活動教學,成日成班同學仔上台表現,體育堂輪住做leader教同學仔做熱身,絕對唔怕醜

引用:Quote:原帖由+jamlee309+於+15-11-10+發表

原帖由 mandyyeung28 於 15-11-19 發表
唔好意思。 我小朋友k2仲未升小 但想係到問下你們。間學校嘅學習環境住要係用什麼語言? 英文如何?

唔好意 ...
三種語言都有,普英廣東話都有,但我覺得必須打定普通話底子,因學校教得好快

回覆:jamlee309 的帖子

英文語境是否足夠?是否由net教的?

學校net teacher 有數位,教英文科的未必一定是net, 但英文科老師大都係native speaking 嘅回流華人居多,學校認為回流嘅老師穩定性高,不會教一兩年就走,所以培僑老師流失率不高,囝囝這兩年都是唐人老師教英文科,我感覺不錯,因為華人老師比較知道華人需要,調適做得很好,而EPA 是 net teacher,可以玩得更加放

囝囝今年開學到今,已經上台表演了三次給全校同學欣賞,上年小一共上台四次,感覺今年比上年有更多上台機會。上台對他們來說已經變得輕鬆自然和享受。學校每年開學都會定一個主題,全年會圍繞這個主題舉辦很多大大小小的活動,上年係Self-management, 今年係Respect, 囝囝說那些活動都很好玩。感覺他每天上學都很enjoy, 由其英文科,每日好似上playgroup 般好玩,我覺得,從玩中學習係最易入腦,而且入腦後會變成長期記憶。

‹ 上一主題|下一主題