用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 PN成日病,點算?
樓主: bbbb2013
go

PN成日病,點算? [複製鏈接]

mapp2009 發表於 15-11-9 10:57
明白各位mama有幾心痛幾疲倦, 既然今個月是interview高峰期, 咪一有少少傷風即不返, 好番都抖多兩日才返

...
完全讚同!佢地在校園學到嘅嘢未必在家能夠比到佢,其實佢地係鍾意返學的,最多係病咗唔返同休息夠先再返學。

livewithhope 發表於 15-11-9 21:45
我囡肯帶口罩,但日曰帶會否過激?

頭1,2日老師有問係咪唔舒服~!我同老師講:只係自我保護同怕小朋友互傳~!老師反而讚成~! 其實唔會過敏~!
我仔仔K1-K3帶足3年口罩~!帶帶下會習慣~!

你寧願帶口罩辛苦定唔舒服辛苦~!

引用:+本帖最後由+大小肥豬+於+15-11-10+10:11+

原帖由 大小肥豬 於 15-11-10 發表
我怕一唔帶就好易病咋,太乾淨

回覆:PN成日病,點算?

我囡都係返PN開始成日流鼻水同咳,有時發燒,食藥食到驚,仲要返下午班,訓得小,都唔知點算

回覆:gigiwu1982 的帖子

如果有少少病起的徵狀就馬上留在屋企休息,唔好勉強返學,咁會快啲好。而如果長期多病,咁就要同學校講番,會唔會有很多唔舒服的同學勉強返學,令到交叉感染,學校可能需要加強一些措施!如果大家一起自律,應該減少好多唔舒服的機會。

其實我都想一有其他k1 offer, 就決定唔讀pn. 但so far只去過一間幼稚園面試,而且間幼稚園係多人去果d,黎緊為咗小朋友唔去咁多人嘅地方,都只係㨂兩三間去in. 我諗我要同pn嘅班主任商量下,睇下點樣安排。希望原校收番佢k1啦。

大家可以適下给vitamins. 叫兒科醫生開藥, 會有幫助的.

引用:大家可以適下给vitamins.+叫兒科醫生開藥,+

原帖由 achieverone 於 15-11-11 發表
大家可以適下给vitamins. 叫兒科醫生開藥, 會有幫助的.
真的會病少d?

我比阿仔飲蜜糖水,聽人講manuka蜜糖能改善免疫力

kittymilo 發表於 15-11-9 02:18
我個人認為有幾點大家都要留意下:

1. 班嘅人數多少
仲有一點觀察下同學家長衞生意識
多唔多響小朋友有病但無燒時仍然夾硬送返學

我對仔女無讀N

好大程度係因為易病
咁細個免疫系統未健全
一病就會容易有嚴重病徵
加上好多課室開冷氣全密閉
咁細個衞生意識係近乎零
好易細菌病毒大雜燴
問親同學同事都話讀N一個月病1~3次係家常便飯

我女之前果年讀n讀到今年3月退學,因成日病,開始時番下午,勁唔夠訓超慘。之後下學期轉番早上但又唔中意新果個老師,所以早quit左。當然當時巳經係有晒k1 offer

引用:Quote:kittymilo+發表於+15-11-9+02:18+我

原帖由 hippogod 於 15-11-11 發表
仲有一點觀察下同學家長衞生意識
多唔多響小朋友有病但無燒時仍然夾硬送返學
...
我見住個小朋友流緊黃鼻涕,個爸爸都唔理,我話你個小朋友流緊鼻涕喎,先同佢抹,仲話係今早起身先有......,試問如果個個都係咁又無載口罩,大家都中晒。

hippogod  一個就足夠惹晒全班人! 再多幾個受感染機率幾何增長!  發表於 15-11-17 10:57

我個小朋友都咳咗成個月呀! 睇醫生D$$ 仲貴過學費.....

上年N班時個個月阿仔都病,依家K1只有天氣轉時有少少鼻水及間中打乞池,今年放暑假時讓阿仔用可接受到的凍/少少暖的水沖涼(用花灑),唔知關唔關事呢?定上年N 班已"吸"晒d病毒,抵抗力提高了?

我女主要係冷親流鼻水,或咳,27個月大,未試過發燒。一歲開始每日一粒益身菌,我唔知關唔關事。有說腸道健康好,整體的健康便好。

要加多句touch wood 先

引用:我女主要係冷親流鼻水,或咳,27個月大,未

原帖由 貝珠 於 15-11-12 發表
我女主要係冷親流鼻水,或咳,27個月大,未試過發燒。一歲開始每日一粒益身菌,我唔知關唔關事。有說腸道健 ...
請問係乜野益生菌,係邊到買呀?

hippogod  N咁多種,啱佢未必啱你,要夾人的...各大超市藥房都有...小心唔好買錯大人用   發表於 15-11-17 10:59

我仔仔9月開始番N班, 9月只番得14日學, 10月更只番得10日學, 個個星期都要睇醫生, 成日咳同流鼻水...但係有人話頭2個月會成日病, 之後會慢慢好, touchwood, 佢今個月只係請左一日病假...不過我亦有開始比佢食司各脫同善古寧, 唔知有無關係呢? 我巳收到k1 OFFER, 但係我都稔住比佢繼續讀N班, 因為見到佢既轉變真係好令人安慰.... 各位家長, 可以留意下小朋友成日病除左係因為番學外, 會唔會係屋企環境, 例如多塵等令小朋友易咳.... 點都好, 小朋友病最心痛既都係父母, 但願每個B都身體健康!

回覆:happy_anson 的帖子

我果個又係番咗n之後就不停病,流鼻水,咳,好煩~~ 食藥食到我都怕! 個咳仲好似好難好,唔知可以點

‹ 上一主題|下一主題