用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 PN成日病,點算?
go

PN成日病,點算? [複製鏈接]

呀女自從九月正式返n班,每個月病到入院,好倦😰😰😰。佢間學校唔係直升k1, 但由於成日病,有d interview 又miss 左,亦打算同學校提出放一段長時間的病假。
大家有冇類似經驗分享,或給意見,謝謝

6    0    0    0

回覆:PN成日病,點算?

我現在煩惱同一個問題。pn返了學後,鼻成日流鼻涕,成曰咳。有時發燒唔返學。仔現在每個月都看醫生,我今天才從醫院回家,餵仔食藥又痛苦,近期又多interview,仔表現麻麻,少少事大哭。究竟是否繼續讀?

回覆 bbbb2013 的帖子

好明白家長見到小朋友病成甘會好心痛,我小朋友未返學前一啲病都冇,返左學後,間唔中流下鼻水、咳,但冇睇醫生,只係煲啲加強抵抗力,防止咳既湯水比小朋友飲。一般藥房都有啲配好左既湯包,如雪梨川貝豬展湯。另外,學校都有安排打流感疫苗,我個間冇咩小朋友病,學校成日清潔、空氣通風。

我仔仔都係咁,兩個月嚟不停睇醫生,星期五仲入埋院,到依家仲未出得院,已經錯過咗2個interview啦!其中一間仲要係非常心儀㗎!:;pppp:

我囡舊年返pn 8月開學後就隔一兩星期就病一次,雖不至於要入院,但見到佢冇精神都慘!問過兩個醫生,佢地都話現今小朋友咁細就要返學,抵抗力較弱,好難避免,除非唔返學!於是跟校方傾過加強空氣質素,如放空氣清新機(因課室冇窗)及不要讓學生坐在冷氣風口位等;但校方完全冇意欲去改善!結果我十二月收到K1 offer後便退學了!之後,囡囡身體好好多了!現在返K 就算病都好快好!

回覆:bbbb2013 的帖子

我囡返PN 時都兩、三個禮拜病一次。所以每個月一定有一星期係請假。冇辨法。試過新年個月只返佐7日學。以加k1都有病但冇發焼,好快好返。小朋友大d會好d! 加油!

我個人認為有幾點大家都要留意下:

1. 班嘅人數多少
2. 學校有無徹底清潔消毒,姐姐嘅質素都係重點,用心清潔同hea做嘅分別。
3. 有無空氣清新機過濾,雖然唔可以話用咗就無病,但有好過無。
4. 新舊冷氣同清潔嘅問題都好影響空氣質素

相同煩惱,我囡放足一個月病假,今日復課,好緊張!

我會每日都俾魚油丸,同生果佢食!打定底!

回覆:bbbb2013 的帖子

我同你一樣情況。仔仔重野埋我地,成日成家病。所以我地決定退學了.

上兩月睇左4千幾蚊醫生,不過今個月身體好左d

明白各位mama有幾心痛幾疲倦, 既然今個月是interview高峰期, 咪一有少少傷風即不返, 好番都抖多兩日才返

如果要入院, 出院後更要休息多幾天, 咪當豪學費俾學校

易病, 但返學卻令小朋友見識多了, 不怕陌生, 唱下歌仔, 其實有另類開心

其實好正常~!我教囡囡返學帶口罩自我保護~!

引用:其實好正常~!我教囡囡返學帶口罩自我保護~!

原帖由 大小肥豬 於 15-11-09 發表
其實好正常~!我教囡囡返學帶口罩自我保護~!
我囡肯帶口罩,但日曰帶會否過激?

我囡都係咁😩
今日收到第一間k1 offer 都決定退學

我個仔都好似你地d小朋友咁,由開學到現在不停病,攪到佢食藥都食到驚。
我都希望盡快有k1 offer, 可以申請退學。

我個都係兩個月不停病, 好在唔係手足口,猩紅熱, 玫瑰疹. 今日至買了猴早末😫又心痛又肉痛.

引用:Quote:ella_805+發表於+15-11-9+21:53+我囡

原帖由 balj 於 15-11-09 發表
啟思?
Yes, 啟思附幼

‹ 上一主題|下一主題