用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 老師說這句話是否帶有侮辱性?
樓主: tracy0927
go

老師說這句話是否帶有侮辱性? [複製鏈接]

回覆:老師說這句話是否帶有侮辱性

我覺得真係唔算咩大件事,老師話唔喜歡呀女亦未至於去到侮辱,待人處事,孩子亦要學習如何面對,學校是社會縮影,世界上冇人會絕對係任何人都鍾意,先唔評論老師行為啱唔啱,其實應該教導女女遇到此等事,可學懂大方啲去面對,老師唔喜歡,咪下次留意下,做好自己本份咪○K囉,如果老師並沒刻意刁難孩子,何須家長出頭硬碰。小五/小六生要升中呈分,操行係非常重要,家長如為一時之氣與老師結怨,最終受苦亦是孩子,一旦老師玩針對,劃花了操行,你真係有排煩,就算攪大件事,比你今次爭勝又如何?在眾人眼裡你只會係一個麻煩家長,女女亦只會係不討好嘅孩子。
明白家長會激氣,女女會唔開心,但高小生真係以大事化小為妙,教孩子克服問題,提升逆境智能,對小朋友亦係好好鍛鍊。我兒亦是小六生,從小四起已提醒佢在校要小心言行,要學習忍耐。
[ 忍一時,風平浪靜,退一步,海濶天空 ]
互勉之!

miujoey    發表於 15-11-11 14:04
birdbird    發表於 15-11-8 16:06
siden    發表於 15-11-7 14:00

Babyeddie 發表於 15-11-7 12:34
其實佢講乜你都冇可能阻止,反而應該教仔女如何面對
小事一樁
x 2.....小事一樁 ~~~

引用:Quote:Babyeddie+發表於+15-11-7+12:34+其

原帖由 mcl203 於 15-11-07 發表
x 2.....小事一樁 ~~~
X3....

綜合各位家長的意見, 無非是 "投鼠忌器", 唯有 "臥身嚐膽"

是一個教育的好機會。

如果她不喜歡別人在她背後說壞話,那便告訴她日後要自我提醒,也別在他人背後說其壞話。

若她不喜歡被說粗魯,問她那行為是否真的粗魯。若不同意,教她明白同一件事,不同人有不同的看法。只要自己覺得無問題,既不影響自己又不影響他人,那便隨風忘記吧。

這些事用正面方法處理,小朋友得到的益處可能比想像的還多。

引用:可能個男老師是實習生冇咩經驗,+好少事,+叫

原帖由 HaYi 於 15-11-07 發表
可能個男老師是實習生冇咩經驗, 好少事, 叫阿女學識第時出來做野要成熟D, 背後講人非君子呵, 8婆野, 男女都 ...
啱,應該攞佢尼件做反面教材至真。

不過新老師仍未有意識,有時講野為令自己更容易同青少年溝通,故意咁既字眼和語氣。希望同學生打成一片

樓主,
恕我直言, 你放大o左件事黎睇.
首先, 女兒將件事轉告你知時, 佢的反應已經係有點敏感,
你仲要再放大件事黎同班主全傾,
由一件小事放大o左, 個小朋友以為你咁做係o岩,
覺得自己真係受屈.

你要明白, 個男老師係 後生仔一名, 佢做o左幾耐人?
佢自己待人接物都未必好成熟,
佢有佢失言, 但 呢個 '失言' 又未至於係侮辱小朋友
(所以我覺得你小提大做).
個女自己為著呢d 小失言而唔開心,
咁人生咪好易會好痛苦?

你需要做的, 係輔導你個女,
叫佢睇野睇闊d, 胸襟大d.
家長成日死心眼,
會連帶個細路都容影遇小事就覺得受屈.
小朋友抗逆力係由呢d小事中培養起來.

Use the same example and tell headmaster, I like xxx teacher but don't like tt teacher. In the progress to teach students , need to teach kids to take care of other ppl's feelings. We lack of emphatic skills in Hk society .

引用:+樓主,+恕我直言,+你放大o左件事黎睇.首先,

原帖由 birdbird 於 15-11-08 發表
樓主,
恕我直言, 你放大o左件事黎睇.
首先, 女兒將件事轉告你知時, 佢的反應已經係有點敏感,
其實我同班主任傾的原意係想了解究竟體育老師有無講過哩句話,因為當晚我打電話問過一些同學有無聽到,有人話聽到有人聽唔到,我都希望體育老師無講過嘅,一開始我都唔相信老師會在同學背後講d咁嘅說話,阿女對體育老師好大意見係因為9、10月上體育課時學接力跑犯規一次罰跑操場5個圈,第二次罰跑10個圈,在食完飯45分鐘後跑,好多同學都下腹痛,向體育老師提出但老師都唔接納繼續要跑,11月開始罰跑3個圈加掌上壓,有同學跑步時扭到腳,問老師可唔可以唔跑,老師話:你扭到腳?咁你隻腳有無腫啊?同學話:無腫,但有小小痛,老師話:無腫即係無事啦!繼續跑,阿女回家就嬲到摩拳擦掌,覺得老師不近人情,唔體諒學生,所以我先籍著哩件事一齊向班主任反映,亦希望幫助阿女改變對老師嘅睇法,「侮辱」這2個字係我朋友覺得係咁,我自己就覺得未去到「侮辱」咁大件事,所以我想問下大家的感覺係點,我有開解阿女,我都知道5年班要對住各科老師2年的時間所以先想盡快解決問題,

回覆:tracy0927 的帖子

咁似乎你本身都對呢個老師有d意見。咁加入建議您分開處理。一單還一單

回覆:老師說這句話是否帶有侮辱性?

比我唔會再攪大啦!始終蝕底係自己!開解囡囡最重要,凡事不要太執著,自問無愧於心便好了!將來上中學,大學或出來社會做事,大把呢D事情發生,要教囡囡怎樣面對及處理

回覆:老師說這句話是否帶有侮辱性

我也覺得老師這句說話不屬侮辱性, 但不合適, 老師在学生心中地位不同, 和其他同學講我唔鍾意你不同, 日後樓主女兒對着老師难免心中唔舒服, 会唔会又話我唔啱。 老師應直接跟同學講問題所在, 同樣我有問題亦會直接同老師溝通, 一經班主班事情会变得復什, 若他無講或唔係咁講, 变成怪獸家長投訴, 有講又可能要找下台階。

回覆:poonseelai 的帖子

我搵班主任就係想俾台階個體育老師,唔想直接問體育老師:有同學話你在我女背後講……,你有無講過啊?點知個班主任處事能力實在太差,竟然叫2位女同學同體育老師當面對質,嚇到另一位女同學在走廊就哭了,我女就忍住無哭,所以我都覺得搵班主任係做錯左,唉!真係好煩,不過阿女已經無乜嘢了,星期二會再上體育課睇下到時會點啦!

引用:我搵班主任就係想俾台階個體育老師,唔想直

原帖由 tracy0927 於 15-11-08 發表
我搵班主任就係想俾台階個體育老師,唔想直接問體育老師:有同學話你在我女背後講……,你有無講過啊?點知 ...
老實說,老師雖然說話不太合適,你的處理手法也不見得合適(找第三者不好,但你覺得自己手法無錯)……大事化小吧、忠言逆耳……

回覆:786 的帖子

我在哩度問都係想學下應該點樣處理,我之前都寫左因為我女讀到第五年從無發生咁樣嘅事,我都會經一事長一智,jm無須用到忠言逆耳嘅

回覆:老師說這句話是否帶有侮辱性?

我並不同意因為怕得罪老師而禁言,因為如果老師真是不對,可以示範比女看如何解決件事。但亦不同意樓主做法,搵班主任代言。因為呢d死位,唔通班主任會同你講係同事唔識做人,佢自己都差不多grade,所以冇可能責備對方,簡單來說,你應該打比pe老師問佢其實女兒是否有可以改善地方,因為女兒聽到同學杼轉述,怕聽錯,但知道老師唔多歡迎自己上堂的方式,有d傷心,動之以情,希望可以改善.其實不用質問老師的。這樣老師亦收到你訊息

引用:我在哩度問都係想學下應該點樣處理,我之前

原帖由 tracy0927 於 15-11-08 發表
我在哩度問都係想學下應該點樣處理,我之前都寫左因為我女讀到第五年從無發生咁樣嘅事,我都會經一事長一智 ...
我相信有類似经驗家長未必多, 有亦可能只啞忍, 但我不認同因為怕影響个女而唔出声, 所以聯络老師前我会先想想自己希望想有什麼效果, 我自己會最想弄清楚件事, 因為自己同个女都不在場, 或者可同老師講个女有d唔開心, 好似有些事做得不好不知应點做。就算老師不認多口, 起碼俾他知道他這樣做会影響学生, 家長亦會關注。可以的話用email問老師, 讓他也有時間想想点回應。

引用:Quote:原帖由+tracy0927+於+15-11-08+發表

原帖由 poonseelai 於 15-11-08 發表
我相信有類似经驗家長未必多, 有亦可能只啞忍, 但我不認同因為怕影響个女而唔出声, 所以聯络老師前我会先想 ...
呢種遊戲我幫人玩過一次,一級一級上,最後坐係校長室傾足一個鐘,結果算係慘勝。結果唔重要,但過程係要花好多時間同心機,如果冇咁多私人時間同佢戰鬥,純為啖氣,要三思。

回覆:sunnygirl 的帖子

養小孩自己去解決!

回覆:skkeung 的帖子

根本就是小事一樁,但被擴大了

‹ 上一主題|下一主題