用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學校要學生操練TSA, 並非教育局單一做成的問題 ...
樓主: hkpapa852
go

學校要學生操練TSA, 並非教育局單一做成的問題   [複製鏈接]

這是因果循環的,當某程度嘅題目做到時, 下年又出深d, 呢d係咪提升/增值左?  有tsa, 學校就會加堂補課操試題, 一間學校有幾多學生有特異功能, 連訓教時間都冇, 未見其利先見其害, 高官咁支持呢個制度, 又唔見d子女去讀

pingi 發表於 15-11-5 11:07
這是因果循環的, 有tsa, 學校就會加堂補課操試題, 一間學校有幾多學生有特異功能, 連訓教時間都冇, 未 ...
我真係好有興趣到底有幾多學校會加堂補課操試題, 亦唔係只有特異功能既小朋友至可以達標, 因為達標唔係100分。

其實書單內有TSA 練習,有操TSA, 有什麼好驚訝呀! 學校唔做呢D,唔通上堂捉波子棋呀?做練習都是學習形式之一。

要操當然全部一齊操, 盡量拉高d分.書單買tsa, 都係街外模擬題目, 加堂操係教育局過往試卷

little_yolky  要加堂操或每天做大量卷,就極不應該了。  發表於 15-11-5 13:08

引用:Quote:pingi+發表於+15-11-5+11:07+這是因

原帖由 little_yolky 於 15-11-05 發表
我真係好有興趣到底有幾多學校會加堂補課操試題, 亦唔係只有特異功能既小朋友至可以達標, 因為達標唔係100 ...
小女學校無特別加堂操

回覆:學校要學生操練TSA, 並非教育局單一做成的問題

如果沒有Ranking ,只是計pass/fail,可能會好一點?

[img align=left]http://tickers.baby-gaga.com/t/dogdogard20070117_7_BBD+is.png[/img]

YolandaTam 發表於 15-11-5 13:04
小女學校無特別加堂操
我哋學校都無加堂操, 仲要只做中文科閱讀理解練習, 唔係班班同一模式, 學校只要求買一本練習, 我班老師就叫同學仔人人買多一本, 唔同出版社可以交換做。最初我覺得奇怪, 睇嚟係老師想集中操閱讀理解而已。

little_yolky 發表於 15-11-5 13:10
我哋學校都無加堂操, 仲要只做中文科閱讀理解練習, 唔係班班同一模式, 學校只要求買一本練習, 我班老師就叫 ...
我地學校拔尖反而有加操堂我都唔知係咪好事...

little_yolky  可唔可以同老師講我哋唔拔架?  發表於 15-11-5 13:28
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 15-11-5 13:24
我地學校拔尖反而有加操堂我都唔知係咪好事...
可能學校既拔尖補底就係操TSA, 轉咗個名, 即刻大家幾受落
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-11-5 17:14
可能學校既拔尖補底就係操TSA, 轉咗個名, 即刻大家幾受落
不嬲都話唔用正式既名冇咁大反應,就好似冇國民教育之名但有國民教育之實
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

happeecc 發表於 15-11-5 13:10
如果沒有Ranking ,只是計pass/fail,可能會好一點?
曾經聽電台有位老師打去講TSA係將學生考完試個數據俾學校,如,那条題目有幾多學生答對,那条題目有幾多學生答錯,做一個統計,給學校來厘定學校既教學成效,好等學校分析完,可將課程上的編排有所改善…

wangahb  家長怕由佢把口開校名,會俾群組內線眼見到+起底,咁佢個小

Xxxxxx

咩學校,家長講事實,做得岀又怕認,推落教局咪得囉。不過家長也不想說學校的不是。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

wangahb  太易就人人都做到老師啦  發表於 9 小時前

所以咪唔係人人都可以做老師囉,老師係專業的啊。我既人生只曾遇到過一位hea老師,都叫算好彩了。

hkpapa852 發表於 15-11-3 14:01
我想問, 香港有幾多間小學每日真係有10樣功課?
至於覺得TSA題目深, 我留意個最近不少反TSA群組, 我覺得係家 ...
呢兩題連我數學無得救既阿女都會識答, 我覺得呢個已經算係直問無tricky了, 唔通呢個係坊間屬於轉彎題目? 唔通阿女學校原來係深既?

little_yolky 發表於 15-11-6 09:53
呢兩題連我數學無得救既阿女都會識答, 我覺得呢個已經算係直問無tricky了, 唔通呢個係坊間屬於轉彎題目? 唔 ...

D人既反應係:

計分就計分啦, 又要再睇表分級, 小朋友邊做得咁多嘢呀!
條題目一時厘米一時米, 太勻鑽, 根本係有心留難

死未!

little_yolky  但係已經畫埋圖俾你咁好喎。  發表於 15-11-6 11:01
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-11-6 10:11
D人既反應係:

計分就計分啦, 又要再睇表分級, 小朋友邊做得咁多嘢呀!

D人會覺得總之自己嘅小朋友唔識就係深.

冇左TSA,谷既學校會唔會停手?
咪一樣谷BANDING。。

呢個PO
如果出BK公海
一定被罵翻..:dadday:

回覆:學校要學生操練TSA, 並非教育局單一做成的問題

我個仔小二,近排數學功課都有關於CM同M。記得有一條問每個盒高50cm, 一共4個盒叠高等於幾多米?結果佢答咗200m
派回練習後見到第一個反應都係……唉呀!我都差d睇漏眼,阿仔下次記住小心d睇題目喎!
當學校訓練學生小心睇題目都不錯啊!

little_yolky 發表於 15-11-5 13:10
我哋學校都無加堂操, 仲要只做中文科閱讀理解練習, 唔係班班同一模式, 學校只要求買一本練習, 我班老師就叫 ...

‹ 上一主題|下一主題