用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學校要學生操練TSA, 並非教育局單一做成的問題 ...
go

學校要學生操練TSA, 並非教育局單一做成的問題   [複製鏈接]

又出埋呢篇可能俾人圍插既文......

TSA導致不少學生要學生操練既問題, 引發大眾關注, 主流關注的問題如下:
1. TSA 遠超學生基本能力,不操不識
2. TSA 操練壓力嚴重超標
3. TSA 習作操練增加,小一有惡化趨勢
4. 教育局以TSA成績評核學校, 甚至用作殺校用途

所以不少家長要求取消小三TSA, 甚至所有TSA, 矛頭亦指向教育局.

但問題真的只在於教育局嗎? 制定 TSA 呢個考核既教育局, 導致今天既大眾聲討, 固然係元兇, 但要求學生操練既學校, 絕對係幫兇.

Q) 可能你會話, 咁教育局要考核佢, 咁佢都要操嫁?
A) 對! 但點解有不少學校都只要求學做練習, 甚至完唔駛做, 但又有D學校要學生加操?

Q) TSA成績唔理想, 教育局會殺校啊!
A) 會不會殺校, 其實主要取決於學校是否收生不足. 如果學校本身受歡迎, 那管TSA成績如何, 派位後都大把人去叩門啦! 根本唔會收生不足. 即然唔會收生不足, 教育局可以用咩籍口殺校? 佢最多只能定期叫人去哦學校, 改善吓TSA成績啦, 仲可以點? 老屈學校定係去唱衰間學校? 教育局D公務員先無你咁得閑.

Q) 名校本身要求高, 梗係唔駛操啦!
A) 如果名校本身課程要求已經可以令到學生唔駛去操TSA, 咁點解其它學校不能仿效呢方面去"修定課程", 而要去操呢? 如果課程修定咗, 學校只需專注恒常課程便可保証學生有足夠能力去應付TSA而不需要額外操練, 唔係更好咩? 為TSA去操學生, 但校內又要考另一項課程, 唔通對學生會更好?

Q) TSA 題目咁難, 根本唔係學生基本能力可以應付嫁!
A) TSA 題目, 其實根本沒有"傳聞"中咁艱深, 以數學為例, 題目只係需要學生懂得將多於一項已學會既技巧一齊使用, 便可解決問題, 話題目艱深既人, 請問你們真的看過/做過 TSA 題目嗎?

學校修訂課程, 或將 TSA 加入作恒常課程, 其實對學校, 學生和家長都有好處. 當日常課程, 測考, 呈分試等都混合了 TSA 元素, 學生習慣了又點會應付不來? 而且日後既Pre-S1, 亦係以類似TSA 既型式去考 (只會更深), 在恒常課程加入 TSA 元素, 可讓學生更易於應付 Pre-S1. 而且既然變了恒常課程一部份, 跟本不存在需要"額外操練"既理由了吧!

要求教育局取消TSA, 或暫停TSA, 可能有一時成效 (減少學校要求既TSA操練), 但未必係短期可達成既目標.

而且, 對於習慣於要求學生以操練形式去應付公開試的學校, 如果沒有了TSA, 佢地亦會改為操練其它項目, 解決不了小朋友面對"操練"的問題. 作為家長, 除了要求元兇去正視問題, 為何不協力加強監督幫兇?

家長積極參加家教會, 再透過家教會, 團結家長, 便有機會施壓令幫兇(學校)不再要求學生作不必要既操練 (或一齊抵制).

只著眼教育局是否取消TSA, 是解決不了學校要學生操練既問題, 亦只會錯過拯救自己孩子既最有效方法.

siden    發表於 15-11-7 11:41
wangahb  第一句已經欣賞你啦   發表於 15-11-5 23:54
   1    0    2    0
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

完全同意而且坊間的TSA exercise 係比實戰深。容易引起家長誤會TSA真實程度。

1. TSA遠超學生基本能力,不操不識:其實唔多對。正常小朋友應該輕易答到。
2. TSA操練壓力嚴重超標:問題係點解需要操練,學校老師患有殺校恐懼症?
3. TSA習作操練增加,小一有惡化趨勢:同2
4. 教育局以TSA成績評核學校,甚至用作殺校用途:低增值被殺校,唔好比佢哋繼續害人,好合理。

siden    發表於 15-11-7 11:41
HaYi  agree !  發表於 15-11-7 10:04

cmir 發表於 15-11-3 09:13

完全同意而且坊間的TSA exercise 係比實戰深。容易引起家長誤會TSA真實程度。
我覺得D出版社個D叫"高階/進階/精煉"既練習, 仲深過TSA就真

siden    發表於 15-11-7 11:44
sheffield  是!  發表於 15-11-6 10:20
wangahb  agree lar  發表於 15-11-6 00:03
王家爸爸  Agree  發表於 15-11-3 09:22
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

王家爸爸 發表於 15-11-3 09:16
1. TSA遠超學生基本能力,不操不識:其實唔多對。正常小朋友應該輕易答到。
2. TSA操練壓力嚴重超標:問題 ...
低增值被殺校,唔好比佢哋繼續害人,好合理。

其實如果低增值都係多人揀時, 想殺都殺唔到架!

王家爸爸  公開TSA成績(其實只需要公開小三與小六TSA成績既變化),反而可以令假名校曝光。   發表於 15-11-3 09:28
王家爸爸  啲人會揀低增值學校,係因為資訊透明度不足。  發表於 15-11-3 09:27

取消小三TSA其實反而對弱校不利,令佢哋無機會返身,而名校可以繼續有光環效應。
原因係,通過比較小三同小六既TSA成績,教育局可以知道每間學校既增值能力(學生成績的平均變化)。如果資料公開,家長可能發現有啲,原本不知名既學校有高增值能力,大家會去報讀,令到有心做好既弱校可以慢慢通過增值能力而變成名校。

wangahb    發表於 15-11-6 00:04

cmir 發表於 15-11-3 09:13

同意,我有睇過教育考評局網上TSA歷屆題目,真係唔算深,比坊間的TSA練習還淺…

引用:Quote:王家爸爸+發表於+15-11-3+09:16+1.+T

原帖由 hkpapa852 於 15-11-03 發表
低增值被殺校,唔好比佢哋繼續害人,好合理。

其實如果低增值都係多人揀時, 想殺都殺唔到架!
其實我有興趣知道,平均TSA高分是否=高增值學校。教育局可能有相關數據,如果肯公佈,會好有趣!

little_yolky  小六TSA比當年小三TSA提昇,咪高增值囉,因為係同一班人。  發表於 15-11-3 10:57
王家爸爸  平均TSA高分是否,唔等於高增值學校  發表於 15-11-3 09:38
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

王家爸爸 發表於 15-11-3 09:16
2. TSA操練壓力嚴重超標:問題 ...

收生少就叫「低增值」?收生少就係害人?

有D學校,接收好多所謂「高增值」學校唔肯提供支援的SEN、少數族裔學生,所以會用較慢的教學方法去配合呢D小朋友,唔期望佢地好叻,只希望佢地至少可以掌握到基本的學習技能。

明白一般家長見到間學校升中派位冇咁好,課程又淺,自然唔喜歡呢D學校,但唔該唔好隨便去話人地收生少係抵死。因為人地只係承擔緊一D主流學校唔願意承擔的責任。

cheungsiumei 發表於 15-11-3 09:33

有D學校,接收好多所謂「高增值」學校唔肯提供支援的SEN、少數 ...
點解你感覺SEN同少數族裔學生一定唔可以進步?

cheungsiumei 發表於 15-11-3 09:33

有D學校,接收好多所謂「高增值」學校唔肯提供支援的SEN、少數 ...
「低增值」即係越教越差,收返來既學生好,但係出去既成績差,點解唔係害人?

little_yolky  0增值已經很大鑊了  發表於 15-11-3 10:59
hkpapa852  係咪應該叫 --- 負增值  啱D?  發表於 15-11-3 09:39

ANChan59 發表於 15-11-3 09:29
其實我有興趣知道,平均TSA高分是否=高增值學校。教育局可能有相關數據,如果肯公佈,會好有趣!

...
高增值學校係收返來既學生差,小三TSA有進步,小六TSA有更大既進步。呢個先係教育既本意。

王家爸爸 發表於 15-11-3 09:35
點解你感覺SEN同少數族裔學生一定唔可以進步?
我沒有表示"SEN同少數族裔學生一定唔可以進步"。我反而係話宜家好多收生差的學校,係比緊適切的支援呢D小朋友,令佢地有合適的環境去進步。而呢D收生差的學校唔等於你之前講的「低增值」、「害人」同應該執左佢。

王家爸爸  我諗你誤解「增值」既意思。  發表於 15-11-3 09:42

王家爸爸 發表於 15-11-3 09:40
高增值學校係收返來既學生差,小三TSA有進步,小六TSA有更大既進步。呢個先係教育既本意。 ...
不過唔知維持到幾耐?當畢業生成績好,自然吸引進取既家長,咁抽到入學前已準備充足既戰鬥格家長機會大增,到小三同小六仲係咪維持到高增長?同某國話每年7%增長一樣,維持到幾耐?某程度黎講本身收生質素冇咁好反而較易高增值

HaYi  that is true, 但抽番來咩人都有, 所以正常高增值可能是反映事實.  發表於 15-11-7 10:07
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

"4. 教育局以TSA成績評核學校,甚至用作殺校用途:低增值被殺校,唔好比佢哋繼續害人,好合理。"

如果我你誤解左你所指的「增值」既意思,咁你都係誤解左"以住EDB用TSA成績評核學校,甚至用作殺校理由",因為EDB的理由係呢D學校TSA唔達標(可能上升中,但仍未達標),而唔係你所指的"低增值" (越來越差)

引用:Quote:cheungsiumei+發表於+15-11-3+09:33+

原帖由 王家爸爸 於 15-11-03 發表
「低增值」即係越教越差,收返來既學生好,但係出去既成績差,點解唔係害人? ...
你點知班小一學生成績好,都未開始!

如果間學校唔操練學生,只按課程教授,又如果TSA平均成績低於全港平均,是否要殺校?!

我都同意 cheungsiumei , 部份真係有心的學校收若干數量 SEN 學生,是否因一個數據而被殺!

HaYi  SEN  TSA 不是分開數據?  發表於 15-11-7 10:07
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

MASAYA 發表於 15-11-3 09:45
不過唔知維持到幾耐?當畢業生成績好,自然吸引進取既家長,咁抽到入學前已準備充足既戰鬥格家長機會大增, ...
其實學校受唔受歡迎, 同學校會否令學生增值唔一定有關. 尤其係中學

教育局殺校指標一向都係比較枯淺, 只會以受唔受歡迎嚟決定 (唔受歡迎自然收生不足, 咁就殺啦!)

而且又真係有幾多家長, 會認真研究學校是否有為學生增值?

hkpapa852 發表於 15-11-3 09:50
其實學校受唔受歡迎, 同學校會否令學生增值唔一定有關. 尤其係中學

教育局殺校指標一向都係比較枯淺, 只會 ...
咁我個回應都只係建基0係王家爸爸個留言之上既0者...
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 15-11-3 09:45
不過唔知維持到幾耐?當畢業生成績好,自然吸引進取既家長,咁抽到入學前已準備充足既戰鬥格家長機會大增, ...
7%GDP增長維持得幾耐其實唔係重點,重點係7%GDP增長對社會既經濟貢獻(例如滅貧)。

同一道理,高增值學校維持得幾耐其實唔係重點,重點係佢哋可能係起步點低既學校(收到好多差啲既學生),但係可以通過用心做好,對社會有貢獻(例如將原本讀唔到書既學生教好,令佢哋鍾意讀書)。

回覆:MASAYA 的帖子

我有相同想法,成績越好,改善空間越細!

如果我真係要選擇二三綫學校,我才會參考所謂增值指標及校風!一綫學校我會看全人發展,而非單純學術指標,或者基本能力指標。

王家爸爸  這個當然  發表於 15-11-3 10:08
bakusensei  Well said!  發表於 15-11-3 09:59
‹ 上一主題|下一主題