用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學校要學生操練TSA, 並非教育局單一做成的問題 ...
樓主: hkpapa852
go

學校要學生操練TSA, 並非教育局單一做成的問題   [複製鏈接]

MASAYA 發表於 15-11-3 16:55
教局冇實權,咁學校驚邊個驚到要死操?
因為教育局只可以殺佢, 唔可以罰佢, 係人都驚死的。

老實講,而家班家長搵教育局做野,唔只係TSA,呢個只係導火線,根本就係積怨

hkpapa852  當問題唔係聚集係一點, 好易被人打散, 最後恐怕也只會徒勞無功  發表於 15-11-3 17:04
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 15-11-3 16:55
教局冇實權,咁學校驚邊個驚到要死操?
咁耐以嚟, 除咗學校收生不足教育局話殺校之外, 我未聽過其它理由

little_yolky  我諗就算學校達標但收生不足都係要死。  發表於 15-11-3 17:55
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-11-3 17:02
當問題唔係聚集係一點, 好易被人打散, 最後恐怕也只會徒勞無功
而家政府做野一招搞掂晒,冷處理
之前見過有張圖好搞笑,話告魯夫 (唔知真定假) 講過有d球員你唔mark佢根本唔知自己要做乜,政府而家就係,任你班市民嘈,政府唔理,跟住冇下一步就慢慢玩完

hkpapa852  要贏人, 先要夠無賴  發表於 15-11-3 17:11
hkpapa852  呢招先高, 無賴/無恥就係無敵!  發表於 15-11-3 17:09
Learning to Read, Reading to Learn.

hkpapa852 發表於 15-11-3 14:05
如果家長收學校要求加操TSA既証交予傳媒和教育局, 佢地係今時今日會唔會幫你一把?
再唔係如果家長齊心(要 ...
其實應唔應該擺課呢?  可能這是到了最後無可奈何的手段,但一擺課,學校聲譽便會蕩然無存,此舉無疑是「烏蠅遛馬尾」,一拍兩散,家長、學生、學校、政府四家一齊輸,抽水者贏哂的局面!

wangahb  我敢講,冇家長霸課喱回事,只有收埋嚟怨、呻,至於出聲,人人都想做花生友啫,你有乜"依郁",就有人攝位   發表於 15-11-6 02:27
wangahb  我敢講,冇家長霸課喱回事,只有收埋嚟怨、呻,至於出聲,人人都想做花生友啫,你有乜"依郁",就有人攝位   發表於 15-11-6 02:27

loveDD 發表於 15-11-3 17:19
其實應唔應該擺課呢?  可能這是到了最後無可奈何的手段,但一擺課,學校聲譽便會蕩然無存,此舉無疑是「烏 ...
政府輸乜?佢放左乜野籌碼上枱?

loveDD 發表於 15-11-3 17:19
其實應唔應該擺課呢?  可能這是到了最後無可奈何的手段,但一擺課,學校聲譽便會蕩然無存,此舉無疑是「烏 ...
所以我話首先透過家教會向學校反映囉!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:MASAYA+發表於+15-11-3+16:55+教局冇

原帖由 hkpapa852 於 15-11-03 發表
咁耐以嚟, 除咗學校收生不足教育局話殺校之外, 我未聽過其它理由

TSA實行咁多年,如果用學術唔達標做理由而殺校,好多所謂「寶校」已消失咗啦。其實只要維持收生率達標,就算TSA唔達標教育局都耐佢唔何,最多咪俾教育局哦兩句,使乜囉學生黎搞呢?!

Soundervolt 發表於 15-11-3 17:31
TSA實行咁多年,如果用學術唔達標做理由而殺校,好多所謂「寶校」已消失咗啦。其實只要維持收生率達標,就 ...
可能逐個殺,未殺盡又話個出生率升返,冇藉口
p.s. 呢個回覆我亂up,可以唔駛理我

Soundervolt 發表於 15-11-3 17:31
TSA實行咁多年,如果用學術唔達標做理由而殺校,好多所謂「寶校」已消失咗啦。其實只要維持收生率達標,就 ...
套用番你既說話,TSA實行咁多年,都只係識要求學生操TSA既學校,本身其實係咪有需要檢討呢?

wangahb  絕對係  發表於 15-11-6 02:29
Soundervolt  又係喎  發表於 15-11-3 17:59

引用:Quote:Soundervolt+發表於+15-11-3+17:31+T

原帖由 hkpapa852 於 15-11-03 發表
套用番你既說話,TSA實行咁多年,都只係識要求學生操TSA既學校,本身其實係咪有需要檢討呢? ...
梗係。首先民間出張「無良小學狂操TSA黑名單,經常更新。

wangahb  講過,啲家長唔肯  發表於 15-11-6 02:29
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-11-03+發表

原帖由 shadeslayer 於 15-11-03 發表
同意

回覆:shadeslayer 的帖子

其實又不能說這些學校無良,這些年辦小學的本身壓力很大,搅不好(冇學生入讀)要殺校。
亞女之前的小學,算是地區名校,當年入讀前人人都說很谷又話做功課做到十一点,又話多留堂。入讀後,亞女功課量不大,多是晚飯前完成,仲讀埋公文三科。TSA对她來說好好玩,至於學校提供TSA的課後補習,我們一向没有参予,學校亦隨意的。反而有参加學校的挍拔尖班。小女很慶幸在大家認為(無良)的小學打好了底,上中學後可多些時間参予課外活動及一些领袖訓練。
唔洗交學費的學校,仲有咁多栽培,很難得!
no pain , no gain!

shadeslayer 發表於 15-11-3 20:44
有啦,不過一早變左質,基本上有功課已經上榜咁濟

MASAYA 發表於 15-11-4 01:03
咪係, 就算個日得4-5樣功課, 只要有一樣係"TSA"練習(個科得呢樣功課咋!)就話學校為TSA去操學生
反而個D每日十樣八樣功課, 只要無"TSA"字眼, 就叫無問題

引用:Quote:shadeslayer+發表於+15-11-3+20:44+

原帖由 MASAYA 於 15-11-04 發表
請問可唔可以俾我睇下呢個「操TSA卷學校」名單呢?

wangahb  家長怕由佢把口開校名,會俾群組內線眼見到+起底,咁佢個小朋友就繼而會遭殃   發表於 15-11-6 02:32
palmchristy  定係根本無乜學校真係去操一個根本個唔值得操的試  發表於 15-11-5 00:32
hkpapa852  根本無人敢開校名.....  發表於 15-11-4 10:10

Soundervolt 發表於 15-11-4 09:59
你去facebook而家講多功課個group,五花八門既名單都有

wangahb  得happy school名單,小學同K都有,但就有黑名單  發表於 15-11-6 02:33

引用:Quote:原帖由+MASAYA+於+15-11-04+發表有啦

原帖由 Soundervolt 於 15-11-04 發表

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-11-04+發

原帖由 evacalbee 於 15-11-04 發表
學校有問題遲放學操卷做paper,家長又唔敢出聲驚秋後算帳,未上小學嗰班根本未知讀的小學操唔操,有理無理 ...
校長都只係打份工,間學校唔係屬於佢嘅,如果教育局攞份TSA report同嗰間學校嘅辦學團體對學校指指點點,遭殃喺會係校長,所以身為校長就千方百計希望要達標!

回覆:Soundervolt 的帖子

臨選舉期,政黨就炒作TSA問題,大家真係咪再中計了!

‹ 上一主題|下一主題