用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學校要學生操練TSA, 並非教育局單一做成的問題 ...
樓主: hkpapa852
go

學校要學生操練TSA, 並非教育局單一做成的問題   [複製鏈接]

引用:Quote:shadeslayer+發表於+15-11-3+10:00+

原帖由 little_yolky 於 15-11-03 發表
是的, 尤其是該區其餘有足夠學額吸納該校學生時。現在已經相當寬鬆了。而且, 你看因為未來數年, 學童人口會 ...
又或者唔好等人救濟,學校自己痛定思痛,用心搞好教育。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

傻太 發表於 15-11-3 12:10
其實我唔反對「考」,但我反對「操」

有個比喻係TSA本來係一個body check,但家下你係操fit左嚟body check ...
係囉,醫院話你body check個結果太差又冇人願意理你就要人道毁滅喎,你一係慢慢調理,一係拿拿聲操fit d

wangahb  而家係醫院同你講你身體太差,邊度唔達標,提醒你要做好啲保住副"偈"喎,你身體唔好仲要狂操?後果自負架   發表於 15-11-6 00:30
Jessy    發表於 15-11-4 00:44
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

shadeslayer 發表於 15-11-3 13:16
又或者唔好等人救濟,學校自己痛定思痛,用心搞好教育。
如果每級得一班、兩班學生, 都無辦法諗到點樣教到小朋友達標, 我真係唔知點講好了。

wangahb  太易就人人都做到老師啦  發表於 15-11-6 00:31
Jessy  唉, 有時學生資質唔好真係唔易教到達標架  發表於 15-11-4 00:46

hkpapa852 發表於 15-11-3 10:38
其實教育局根本無沒因TSA成績而要求"殺校" (只可因收生不足, 即一級連20人都收唔夠).

所以學校TSA成績唔 ...
正所謂十隻手指有長短,講嘅唔單只小朋友質素,大人亦有分負責同唔負責任嘅家長。  就算係負責任,都可能因為某些原因要為自己盤算,最終唔敢輕易去得罪學校。而且作為一個普通家長要去直接面對一班充滿著經驗嘅學校管理層,與之角力,真的不容易呀!  更何況有人質在手,隨時Round 1 已經便被人KO出場!  我唔排除現時出聲反對的人,真的有為反而反,但我認為更多的是取易捨難吧!
出現今時今日的局面,教育局是原兇嗎?  眾說紛紜!  但作為持份者,我會覺得教育局她是有能力改變現狀的。

Doray 發表於 15-11-3 12:43
Kindly read through the news and be considerate from the primary student points of view before comme ...
我想問, 香港有幾多間小學每日真係有10樣功課?
至於覺得TSA題目深, 我留意個最近不少反TSA群組, 我覺得係家長"態度"問題, 多於題目實際既深淺.
好似下圖第3題:

部份家長話單位係厘米變成米, 小二學生唔會識所以屬於"唔合理地深", 會唔會太誇張了?

再者, 係另一個帖妳回覆我話透過家教會向學校反映無用, 我想問, 如果一間學校唔認真處理家教會得到大多數家長動議既要求, 呢間學校係咪值得你繼續俾個小朋友係度讀呢?

而且, 如果連一間學校都改變不了, 妳又憑甚麼覺得教育局會因妳地而改變?

如果家長只係"覺得向學校反映無用", 而唔去做, 其實亦只係逃避責任.
如果學校堅持話"教育局要考核, 所以一定要操", 根本就係籍口, 將自己既責任亦推向教育局.

要求教育局取消/暫停TSA, 只會係一個中長期既抗爭, 真係為小朋友好既近期可以做到既, 應從近學校著手.

siden    發表於 15-11-7 11:45
HaYi  agreed!  發表於 15-11-7 10:10
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

loveDD 發表於 15-11-3 13:53
正所謂十隻手指有長短,講嘅唔單只小朋友質素,大人亦有分負責同唔負責任嘅家長。  就算係負責任,都可能因 ...

如果家長收學校要求加操TSA既証交予傳媒和教育局, 佢地係今時今日會唔會幫你一把?
再唔係如果家長齊心(要有大多數家長至得喎!), 一齊擺課2-3日, 上埋報, 你估學校驚唔驚呢?

就其臨近填統一派位表, 學校唔驚下年收唔夠學生要減班/殺校乎?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

longlokma 發表於 15-11-3 11:09
如果想學校把目光聚焦返校內課程,教局又可否收集各校校內試卷及成績,自行衡量其教與學水平呢?教局本身有 ...
要教育局審核全港小學課程再提建議? 可能係一個值幾十億+幾十年既外判工程.

回覆 hkpapa852 的帖子

我最都有睇過過去三年嘅TSA, 可以講D題唔算深, 只係有少少轉彎.

Q1) 1+2+3+4+5-7=???

Q2) 1-7+2+3+4+5=???

同時係加減數, 有學生見到Q2就可能企左係到. 但其實係個學生對加減數嘅基本概念唔夠, 唔代表Q2條題目深. 但有D人就有理冇理鬧左先, 條題目點可以出現負數先, 一於盲反到底.

wangahb  hkpapa852,我好贊成你喱段說話呀,俾個五我丫~~  發表於 15-11-6 00:37
little_yolky  我個女小二時見到Q2就企响度,今年小三,終於識行了。  發表於 15-11-3 15:58
hkpapa852  哎, 太多人盲反TSA同教育局, 反而過放D強迫小朋友操練既學校, 呢點先令人失望.   發表於 15-11-3 14:53

回覆:hkpapa852 的帖子

傳媒去訪問被評核有關嘅人仕(老師同校長),答案當然乜野有利益衝突嘅政策都係唔受歡迎啦!唔通有人鐘意被人評核監管咩?如果我係做教育前線,我都反對啦,仲使調查?呢類新聞唔夠客觀,十分偏頗......教育局原意透過TSA審核數據反映俾有關學校(可能係俾壓力滯後嘅學校),令有關學校喺唔同條件下自我増值,而唔係好似梁校長咁講要TSA將鮮魚行小學跟百年老店學校之間比較之用。講來講去都係應該用治本方法去搞好體質,如果話驗身令自己好大壓力、令自己要打補針狂食維他命去過關或甚至唔好驗身當身體一定冇事其實真係幾好笑。

siden  Support  發表於 15-11-7 11:45
Ryan_baba  等同問打工仔唔洗做又有糧出好唔好  發表於 15-11-3 15:10
hkpapa852  你咁講, 會被人話係5毛嫁   發表於 15-11-3 14:54

little_yolky 發表於 15-11-3 13:36
如果每級得一班、兩班學生, 都無辦法諗到點樣教到小朋友達標, 我真係唔知點講好了。
...
目前考評局就TSA為SEN學童提供的支援措施只有:
為特殊教育需要學生而設的措施包括:
1. 在學校的要求下,本局會為特殊教育需要學生提供以綠色紙張及單頁印製的試題簿;及
2. 視障學生可選擇點字卷或選用讀屏器作答;如使用讀屏器,考評局會將經加密處理,內含中、英文科內容的 WORD 檔案於評估當日送抵學校。

(http://www.bca.hkeaa.edu.hk/web/ ... hi/Ch3_TSA2014C.pdf)

每個小朋友的發展進度都唔一樣,同一樣的基本能力,一個有讀寫/說話障礙的小朋友就比一般小朋友需要更長的時間去掌握,人地3年級做到的事,佢地需要去到4.5..年級先掌握。而且學校去處理一個SEN的小朋友,好多時除左要應付學科上的問題,亦要花好多時間去訓練佢地的情緒、自信心同溝通的技能。

我唔反對TSA,小朋友亦讀過主流學校,但好慶幸宜家搵到一間雖然要面對收生問題,但冇咁重視TSA、可以照顧到小朋友整體發展的學校。希望大家唔好太輕宜就把「收生少、TSA唔達標」與「間學校有問題、老師唔好」畫上等號。

hkpapa852  我一向只認為收生少, 只因學校唔受家長歡迎. 唔受家長歡迎, 唔一定關學校/老師事, 某程度上係時勢所導致.   發表於 15-11-3 15:09

引用:Quote:longlokma+發表於+15-11-3+11:09+如

原帖由 hkpapa852 於 15-11-03 發表
要教育局審核全港小學課程再提建議? 可能係一個值幾十億+幾十年既外判工程.
...
我不是這意思,而是若真的要取消统一考试而又要評估各校是否水平達标,教局可否直接按年收集不同學校的試卷及學生考試成績,從而審视該校水平是否達标?因為目的只是衡量各校是否達至教局的教學标準而非比較各校水準排名,故即使各校试卷深淺不一也沒关係吧~  不过講返轉頭,其實我都覺得冇必要取消TSA

I do not blindly object the TSA, I have already emphasized that assessment of school performance is needed but TSA should not be the only way, especially for P3 students.  Just someone jumps to the conclusion that withdrawal of TSA must be not equal to resolving all the problems, why bother change.  However, EDB has the primary responsibility to resolve the problems associated with TSA brought-in, no matter through Policy change, new assessment method or monitoring the school in drilling.

hkpapa852 發表於 15-11-3 14:05
如果家長收學校要求加操TSA既証交予傳媒和教育局, 佢地係今時今日會唔會幫你一把?
再唔係如果家長齊心(要 ...

其實我諗到頭到爆埋, 都唔明點解D家長咁順灘, 早返遲放喎, 大佬, 要搵食架, 平時坐校車, 點接送呀, 仲要逢一三五, 咁二四坐唔坐校車好? 坐兩日都係要俾足全程錢喎, 唔好話叫工人姐姐接送呀, 仲有個細佬妹要睇住, 工人唔得閑架。就算禮拜六都好, 喂喂, 我搵到個補習天王, 唔通為咗幫你操成績, 唔去上補習天王呀, 轉唔到時間架, 補唔到習呈分考唔到級10名內, 邊個負責先。

唔好同我講唔返當遲到扣操行分呀, 我出律師信告你架。

到底係唔係依家D家長太好恰呢?

longlokma 發表於 15-11-3 15:04
我不是這意思,而是若真的要取消统一考试而又要評估各校是否水平達标,教局可否直接按年收集不同學校的試卷 ...
TSA係每間學校抽樣, 又有model answer, 你叫班教X局懶精搜集全港每校每年每級份試卷做分析, 係咪要咗佢哋條老命。

Doray 發表於 15-11-3 16:00
I do not blindly object the TSA, I have already emphasized that assessment of school performance is  ...
又打個比喻:

一個城市D有法例訂得唔好, 有人係灰色地帶犯規, 咁唔係應該要制止呢D係灰色地帶犯規既人嗎?
只係一味叫政府定番好D法例, 但又話著眼點唔應該係係灰色地帶犯規既人, 咁做真係啱?

定番好法例就真的一了百了?
但幾時先定好?
未定好前係咪繼續容許人係灰色地帶繼續犯規?

你呢個比喻用得真好!

Yes ,"灰色地帶繼續犯規" 呢個係tax evasion 同tax planning 分別!.
道德上你可以譴責佢,但解決問題是要從源頭做起!

Doray 發表於 15-11-3 16:15

如果一日未落實新例, 犯規既只係得到譴責, 咁更加唔需要怕犯規了

Doray  That's the situation now.  發表於 15-11-3 16:39

hkpapa852 發表於 15-11-3 16:08
又打個比喻:

一個城市D有法例訂得唔好, 有人係灰色地帶犯規, 咁唔係應該要制止呢D係灰色地帶犯規既人嗎?
有立法冇執法咁搵邊個?

Soundervolt  教育局只可出守則指引,立法即係又要上立法局通過  發表於 15-11-3 16:57
hkpapa852  Good question, 教育局係咪真係有權去 執法 呢? 如果有權, 點解只出指引而唔係守則?   發表於 15-11-3 16:49
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆 Doray 的帖子

Doray That's the situation now.

即係話, 妳覺得教育局一日唔定新評估機制, 妳地認為那些要求學生操練TSA既學校係正常, 只需讉責佢地, 但無需要求佢地停止?

hkpapa852 發表於 15-11-3 16:32
Good question, 教育局係咪真係有權去 執法 呢? 如果有權, 點解只出指引而唔係守則?
教局冇實權,咁學校驚邊個驚到要死操?

little_yolky  辦學團體。  發表於 15-11-6 09:41
‹ 上一主題|下一主題