用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 協恩面試備紙巾 應付家長落淚
樓主: elbar
go

協恩面試備紙巾 應付家長落淚   [複製鏈接]

goodmama2003 發表於 15-10-31 20:28
我記得呵. 不就是有hy家長說英華女不好. 只有協恩好嗎 ?
還有好多間都有問題, 總之說只有佢hy最正喇.
其實你應該講清楚啲,那位HY家長話英華女那方面不好?我記得佢話英華女校所謂"不好"的地方,---係暫借深水埗區一校舍上課---只是地區問題,唔係學校本身不好!正如若有人話我屋企不好,同話我屋企位於深水埗不好,意思就爭好遠啦!佢都有話英華女校係好學校丫!佢有話HY好,但唔係"只有"HY好!唔多覺佢話"好多間"都有問題,亦冇說HY最正喎!

我雖然唔識嗰位HY家長,但係都唔想唔清楚那個討論嘅家長,憑單方面嘅幾句説話而誤會佢囉!

回覆:nice915 的帖子

傳統名校很注重家庭地位,尤其是教會學校,面試都會要求家長一起,一方面互相了解,另一方面都體現出家長對子女教育的態度。上年可能有學生同家長在面試時分享某些經驗時感動落淚,所以校長特意提出紙巾一定有用意,也許預示著今年的主題就係「感恩」。校長希望有更多的基層學生入,本身就係好意願,而且基層學生往往都表現的非常出色。所以聰明的家長應該從中去發現信息,而唔係去挑剔。名校從來不缺好學生,你唔去會有很多人暗自高興。每年千幾人報名就證明了他的實力,名校唔係人人都有能力入的。唔付出唔努力又要去好學校,難!

回覆 yinyuemao 的帖子

只要肯付$50報名費, 便可以有面試機會, 當然吸引千幾人去報名啦! 好過去上面試班

睇完呢個帖,覺得可能fans唔鐘意點評,我跟女兒也有second in, 2次去都有到過廁所,污糟呢啲,公平啲講句,校舍咁多年,聽說廁所已執過,都仍然,才剛轉直資,未有資金不奇怪。

反而,校長係咁問爆我女,答完政治問題,又問民生解決方案,繼而再問學校逸事,全部答完咬住唔放,當時我的確想喊,近30分鐘會面,感覺我女被炸乾,許多無寧兩可的問題跟本無法滿足面試官,家長會喊,真係喊

Santana 發表於 15-11-1 21:18
睇完呢個帖,覺得可能fans唔鐘意點評,我跟女兒也有second in, 2次去都有到過廁所,污糟呢啲,公平啲講句, ...

有同感! 問題連珠,好有壓迫感。又說妳小學很好成績,但入到我校,有可能包尾。有冇心理準備包尾先? 過程似被bully, 家長聽到心火盛!

最後有offer但冇去讀。

hktraffic 發表於 15-11-1 23:33
有同感! 問題連珠,好有壓迫感。又說妳小學很好成績,但入到我校,有可能包尾。有冇心理準備包尾先? 過程似被bully, 家長聽到心火盛!
最後有offer但冇去讀。 ...
「妳小學很好成績,但入到我校,有可能包尾。有冇心理準備包尾先?」

回覆:www 的帖子

小學有英華(男校)
中學有協恩

校長言論出位,但以這兩間嘅級數,還有需要嗎?...還在思考中...

goodmama2003 發表於 15-11-1 18:45
佢(帳戶)已經「浩氣長存」了!這個故事已結束,不提了!

你早都知佢(帳戶)已經被封,但你要話HY就提,我只係修正一下就話"這個故事已結束,不提了!"
咁係咪你所講嘅 "有佢講無人講"呀?!...懂了!

平民名校, 不再平凡. 四年的市場推廣策略成功製做很多noise

goodmama2003 發表於 15-11-2 10:52
佢帳戶不在,佢講過所有東西已空白,你想查證她甚麼?我不好鬥的,不想提,可以麼?
...

你不好鬥,我也不好鬥; 不是你先提,我也不會提; 你若不回我,我也不回你.

like_travel 發表於 15-10-29 13:23
女拔面試見校長, 家長也一同入房仔面試呀, 一樣感受到, 原來我囡咁TALK 得, presentation / communication skill 唔錯!  ...
正式面試期間只有校長和學生兩人,家長不在場。

引用:回覆+yinyuemao+的帖子 只要肯付$50報名費

原帖由 QQma^^ 於 15-11-01 發表
回覆 yinyuemao 的帖子

只要肯付$50報名費, 便可以有面試機會, 當然吸引千幾人去報名啦! 好過去上面試班:h ...
呢樣真呀,我識好幾個b2成績都去報,目的是比50蚊去羅面試經驗抵呀

成過千人報名, first in 得一日見,見得哂嗎? 大家知唔知會選多少second in 呢?

peggy  今年300個second in  發表於 15-12-4 13:11
jackjackwin  記得校長話有三至四百個SECOND-IN  發表於 15-12-4 09:50

www 發表於 15-12-3 01:05
正式面試期間只有校長和學生兩人,家長不在場。

我在場呀~劉太講幾句後,先叫女兒請我地出去。 家長留下約有1-2分鐘
我覺得呢2分鐘都算係正式面試(其中一節)啦~
‹ 上一主題|下一主題