用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 協恩面試備紙巾 應付家長落淚
go

協恩面試備紙巾 應付家長落淚   [複製鏈接]

■協恩中學校長李鎮洪(右)指家長縱容女兒變小公主,會在面試失分。

土瓜灣直資英中女校協恩中學正接受報讀下學年中一,校長李鎮洪總結4年來的面試經驗,兩類家長最易令女兒失分,一是搶答原本應由女兒回答問題,二是縱容女兒變小公主,他及副校一見到會暗中打交叉,該女童多數校門止步。協恩面試時枱面不可或缺,竟是一盒紙巾,因常有家長被女兒一句說話感動落淚。

協恩中一有180個學額,其中96個公開招生,餘下留給直屬協恩小學學生。李鎮洪近年到不同小學介紹學校,昨午到調景嶺港澳信義會明道小學講解,有30多名學生及家長出席。

鋼琴不計音樂技能

該校下月21日中午12時截止報名,下月1日及7日合共舉辦3場入學講座。去年有約1,500名學生報名,李指每名學生可提交最多8頁自我介紹檔案,但由於鋼琴太普及,故不計作音樂技能。

李表示,所有學生將獲安排參與首輪面試,接受教師考核,300名面試及成績優異學生可進入第2輪面試,與家長一同面見校長及副校長。李拒透露試題,「好多時係問學生經歷」。他指遇到學生不曉作答,會盡量引導她或轉話題,父母開口是大忌。間中會遇到「小公主」來面試,「可以睇到佢哋乜都唔使做、乜都唔使揹!我哋唔想呢類學生,面試時會記低」。

面試也有動容時刻,「(家長)兩個一齊喊起上嚟」。他指「喊位」往往是問及女童如何幫忙照顧屋企,或學校活動的體會。遇到這情況,李校長一面稱讚考生,一面遞上紙巾,故面試時總會放一盒紙巾在枱上。

本學年中一學費全年3.2萬元,較上學年增6.7%。校方撥出最多三成學費作獎助學金,本學年中一有44名學生獲得減免,約佔全級24%。

王家爸爸  有趣   發表於 15-10-28 13:55
   16    0    0    0

面試靠背誦 升中生唔識答問題

協恩中學昨到小學介紹新學年收生要求,下學年有96個學位供校外生競爭。

踏入11月,直資中學陸續招生。傳統女校協恩中學每年吸引約1,500名校外生競爭近百學位,要突圍而出,校長李鎮洪強調,面試宜表現自如,忌背誦答案;他曾見學生流暢地自我介紹,但對答卻不濟;另有學生答題時竟望向家長求救。

協恩中學四年前轉為直資學校,李鎮洪近年到不同小學舉行收生簡介會,打破直資學校不收基層學生的觀念。他昨到港澳信義會明道小學介紹新學年收生要求。李指,校方不會干預學生過往參與的興趣班,反而鼓勵他們嘗試新活動;校方亦會安排新生參與入學前的銜接班,加快熟悉新環境。

協恩校長:表現自如可突圍

他指下學年學額維持180個,其中96個供校外生競逐;往年約1,500名校外生競爭96個學額;他提醒,面試在乎對答表現真誠及自如,會分兩輪進行,校方在千人中篩選300人進入次輪面試。

面試除看重兩文三語能力,亦要求他們講出過去參與活動的經驗及反思。李指,過去有學生被問到活動經歷,立刻望向家長要求代答;又有學生自我介紹時流暢,但其後對答反差甚大,提醒勿背答案。另學校規定個人履歷只限八頁紙,家長及學生親自製作可顯誠意。

ponolunok    發表於 15-10-31 18:11

johnnywalker 發表於 15-10-28 14:20
「喊位」往往是問及女童如何幫忙照顧屋企,或學校活動的體會

咁都喊? ...
有點莫明奇妙!  

goodmama2003 發表於 15-10-28 15:35
原來又一年過去了!這是喊點。
Excellent marketing skill

like_travel 發表於 15-10-28 18:08
Excellent marketing skill

有點,這學校很高調,不喜歡。
唯有Tempo,柔韌啱啱好,點都傍住你!

回覆 TEMPO123 的帖子

如果咁都要喊! 仲有大把時日要喊! 6年中學咁多event要喊! 大學四年學士要喊! 日日幫手做家務咪日日都要喊?

其實幾難喊出黎,學校活動體驗係過程,小學生未必有太大感受,如何在李校長讚美之後喊出來? 校長又能否個個面試生都讚? 好像有點誇張。如果是習總/奧巴馬讚我的孩子,咁我就喊到(啡啡声)
幫手照顧屋企,個個都有個殘障家長/單親 背境咩?平常分擔家務,天經地義呀!
以喜樂的心迎接每一天

johnnywalker 發表於 15-10-28 14:20
「喊位」往往是問及女童如何幫忙照顧屋企,或學校活動的體會
咁都喊? ...
為乜喊?

個衰女,成日都唔幫手,越講越激心。

little_yolky  呢個咪喊位囉  發表於 15-10-29 16:35
www    發表於 15-10-29 13:56

醒目開學勳章

回覆:協恩面試備紙巾 應付家長落淚

喊位就冇,反而笑死。
記得上年面試,當時副校長用英文問囡囡:平時邊個同你溫習,囡囡話佢自己溫,冇其他人幫忙。
跟住副校長話以為媽咪幫佢,然後囡囡話我英文唔好,唔會幫佢溫。副校長重複一次:你話媽咪英文唔好?囡囡十分堅定答佢:係!
搞到我同老公都都爆笑,實在太直接了。

little_yolky    發表於 15-10-29 16:36

回覆:小木偶媽咪 的帖子

咁收咗?

回覆:協恩面試備紙巾 應付家長落淚

原意是好,但學生多放學上補習社,家中maid,個個都健康,真難答,還要家長配合喊位學生吾喊,家長要喊吓 ,很懐念未轉時免費,現交學費,自已接受不到

上年要求鬥心, 莫非今年要求"感動"?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

從不幫手做家務,激心到喊!
比左幾十萬買琴學琴到最後唔計音樂技能 dup心到喊!

little_yolky    發表於 15-10-29 16:37

1500人爭96位咪好渺茫 ? 我想問下呢間學校係咪好好架?
朋友建議我試下申請, 頭先上網唸住報簡介會, 但已經 full 晒 !

Yanamami  禁遲報,梗係full啦……  發表於 15-10-29 12:30

brother4 發表於 15-10-28 22:52
原意是好,但學生多放學上補習社,家中maid,個個都健康,真難答,還要家長配合喊位學生吾喊,家長要喊吓,很懐念未轉時免費,現交學費,自已接受不到  ...
家長喊,可能因為想起以前係免學費,宜家要交學費。。。

布希亞  想免費返去原本間中學囉,來呢度搞乜呀  發表於 15-12-3 23:20

回覆 elbar 的帖子

" 家長開口是大忌 " ?? 為何要家長去SECOND IN??? 想睇人喊?? 公開比人知又是為什麼? 想叫D 媽咪用定防水的化妝品? 或者唔好劃眼線??   鋼琴叻好普通, 唔計? 又想迫D 人學D 地鐵唔搭得的樂器??  過2年又說英文好好普通, 用法文, 德文......盒紙比D 吹水唔抹咀的人用....叫佢留返比自己用

janetleung    發表於 15-12-4 12:46
oho1    發表於 15-11-4 15:18
like_travel    發表於 15-10-29 13:08

校長:你有乜音樂技能呢?

學生:我由細到大好辛苦咁日日練鋼琴,好開心終於考到鋼琴八級。

校長:對唔住,由於鋼琴太普及,所以鋼琴唔算,音樂技能當零分!

(家長心諗:吓!用咗咁多錢同時間,結果音樂技能只得到零分,真係晴天霹靂!)(家長兩個一齊喊起上嚟。)

校長:唔緊要,我地預備左放一大盒紙巾。(校長遞上紙巾給家長)

janetleung    發表於 15-12-4 12:47
oho1  X 2!  發表於 15-11-4 15:19
MrBeast    發表於 15-10-29 13:18
‹ 上一主題|下一主題