用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 小朋友母語係廣東話,入國際學校
go

小朋友母語係廣東話,入國際學校 [複製鏈接]

我小朋友在家係用廣東話溝通,爸爸每晚只有講故事時先用英語,
現在仔仔返緊N班,學校全英同國語教學,來緊我地k1報既都係國際學校(ESD,ICS等) 為目標,

小朋友會吾會跟吾上? 有啲担心.....我係咪要同佢係屋企全英會好啲!

7    0    0    0

我同你情況一樣
我個女英文仲差, 而且返緊N班主要係廣東話, 其次先係英文
但我無諗住屋企同佢全英

我都係一樣, 有家CANTONESE, 返學全英+PTH, 小朋友而家K2, 完全無問題, 佢地一返學就識轉CHANNEL.

回覆:小朋友母語係廣東話,入國際學校

首先ics 對英文要求很高,對母語不是英語的家庭,要pass interview 有點難。

Pn 已經返了兩個月,你小朋友回家有沒有說英語?你和他英語交談,他明白嗎,可以說英文句子嗎?如果小朋友語文能力強,入到國際學校是可以適應的. 我只擔心考不入,從來無擔心過跟不上。

過得到面試,收左,就唔使擔心。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:首先ics+對英文要求很高,對母語不是英語的

原帖由 貝珠 於 15-10-26 發表
首先ics 對英文要求很高,對母語不是英語的家庭,要pass interview 有點難。

Pn 已經返了兩個月,你小朋友 ...
考得入通常跟得上,小朋友日聽夜聽很快pick up

回覆樓主:

Deleted

回覆:Activehealth 的帖子

同意。讀IS唔努力一樣冇運行。當你發現人地水平抛離你九丈遠的時候已經太遲,注定一路食塵過終點。

其實咁多年來,香港人的小朋友讀IS,都係講廣東話的家庭。之不過而家世勢吾同左,好多父母都係留學,英文好d,會同小朋友講英文。

我們甚少跟小朋友講英文,因為香港人英文始終有accent

lamwwjd 發表於 15-10-26 21:51
我們甚少跟小朋友講英文,因為香港人英文始終有accent

Irish, Welsh 同Scottish 講英文都有accent, 唔係BBC English.
咁佢地屋企唔通唔講英文?

王家爸爸    發表於 15-10-27 11:50

多謝大家既意見, 我仔其實仲好細2y3m, 根本上佢所有英文指拎都明白,只係仲未太識連性整句句子出,二,三個字出都Ok !

返學校問過老師,佢話佢上英文堂都冇問題,完全明白老師講咩!

引用:我小朋友在家係用廣東話溝通,爸爸每晚只有

原帖由 巴斯媽媽 於 15-10-26 發表
我小朋友在家係用廣東話溝通,爸爸每晚只有講故事時先用英語,
現在仔仔返緊N班,學校全英同國語教學,來緊 ...
我啲小朋友冇問題,平時就菲姐姐湊,但我地放工返嚟就講返廣東話。
兩隻怪獸平時玩就用英文溝通,我都唔知點解會咁。
平時臨瞓都講故事,中英都有。

回覆 巴斯媽媽 的帖子

中國人或香港人進讀國際學校,在家講廣東話,絶不影響學習。反而文化培養和對西方教育的投入,大大影響日後的發展和機遇。大家可以從孩子的project, 書籍,老師看事物的態度,學習國際學校的思維方式,從而協助孩子成為廣濶天地的國際人。

課餘可以安排孩子多點和外籍孩子一起玩,從而感受西方人的價值觀和生活品味等

....

我小朋友的學校是鼓勵家長在家用自己母語,毋需強迫自己去同小朋友英語對話。當然提供另一個純英語的環境(例如學校)給小朋友學習英語,是對考國際學校的小朋友來說是相當重要的。

其實我都只係擔心佢跟吾上, 或者因為我係家真係好少聽到佢講英文,所以有這疑問!

我吾知道佢仲細啊?定係點? 其實我問過學校班主任,佢話一般廣東話家庭小朋友要到下學期開始,佢地就會肯主動開口講英文。

我自己有時要佢講英文,佢發音比我更標準,我諗都係學校吸收返來!

回覆 巴斯媽媽 的帖子

考得入,英文吾會跟吾到,這個你不用擔心。
讀左之後,你會好慶幸你之前一直同佢講廣東話,這是佢以後仍然keep到廣東話,對中文吾討厭的最大原因。

bennyeva  well said   發表於 15-10-30 17:34

引用:其實我都只係擔心佢跟吾上,+或者因為我係家

原帖由 巴斯媽媽 於 15-10-27 發表
其實我都只係擔心佢跟吾上, 或者因為我係家真係好少聽到佢講英文,所以有這疑問!

我吾知道佢仲細啊?定係點 ...
唔緊要啊!
我細嗰個n班時,返學完全一粒聲都唔出,老師以為有語言障礙。k1鎳少少,但講得勁細聲。現在k2啦!俾老師投訴返太多嘢講!
在家中同哥哥玩,兩個會用英文溝通,但有投訴時,於即用中文向我說哥哥的不是。

其實坦白說較好的國際學校面試時已要求小朋友要有好的英語能力,所以我覺得應擔心能否考入多於考到而能不能跟上。

‹ 上一主題|下一主題