用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 祟真出左offer
樓主: Bear2004
go

祟真出左offer [複製鏈接]

回覆:ok3 的帖子

真係好奇怪,好心揾幾個星期六日一次過攪掂面試好過啦,成5:00先in,in到7:00,切件式,老師又辛苦,校長都講好幾次talk !又唔公平!自己玩自己!on 居
今年聖母,啟思都係in完出offer 又再in

回覆:祟真出左offer

學校由幼稚園到小學年年都係咁安排。家長如果不滿可以不參加遊戲,但不應該隨便說學校不公平

引用:學校由幼稚園到小學年年都係咁安排。家長如

原帖由 CherChar 於 15-10-25 發表
學校由幼稚園到小學年年都係咁安排。家長如果不滿可以不參加遊戲,但不應該隨便說學校不公平

...
學校幼稚園同小學,年年都係咁,無變過,如果感覺唔開心,可以選擇唔考。每間學校有唔同的教學理念,崇真係以小朋友為中心,係一間好學校。

其實在每間學校報名之前我會先了解報名程序和見幾多次,mark calendar。而家出offer了,家長才知道嗎?

回覆:lingan 的帖子

好似聖母咁,佢網上只覺interview日子,但無講過當日唔來出埋offer都會再call人去in囉。其實佢waiting or reject唔緊要,但我尊重佢準時interview, 而佢寧可找主動放棄的人再去in, 都不願給予人一個機會,感覺真係好差囉

引用:Quote:原帖由+CherChar+於+15-10-25+發表學

原帖由 moneydog 於 15-10-25 發表
學校幼稚園同小學,年年都係咁,無變過,如果感覺唔開心,可以選擇唔考。每間學校有唔同的教學理念,崇真係 ...
想請問十一月才有1st in机会的小朋友,是不是要等第一批有offer的小朋友放棄,才有机会架,如果是,我就不去in 了,因為崇真是出名的小學,应該不会太多人放棄的。希望賜教。

引用:Quote:原帖由+moneydog+於+15-10-25+發表學

原帖由 kingncool 於 15-10-25 發表
想請問十一月才有1st in机会的小朋友,是不是要等第一批有offer的小朋友放棄,才有机会架,如果是,我就不 ...
另外我還想請問非崇幼生怎樣做才有机会做第一批的面試学生,我想下年為細仔報名時準備。

回覆:kingncool 的帖子

崇真好出名的?

引用:崇真好出名的? +

原帖由 edpo 於 15-10-25 發表
崇真好出名的?
我的首選

引用:Quote:原帖由+edpo+於+15-10-25+發表崇真好

原帖由 kingncool 於 15-10-25 發表
我的首選
雖然係我的首選,但自己知自己兒有多少斤両,机会太微就不去了。

Dunno, I submitted the form on the first day then they assign the interview day on 25/9

25/9 in got offer!
我相信學校仍然有位預留未in 同學 否則何必浪費時間再面試....因為我地果晚in到好鬼夜
BTW..我最尾果日先申請, 因為希望可以隔開少少時間, 唔好撞其他學校, 都係in English Section
加油!!!

CherChar 發表於 15-10-25 10:37

...

利申: 我冇考崇真。 只是見它這樣安排,覺得有D奇怪。至於有否不公,自有公論!

回覆 kingncool 的帖子

介唔介意講講點解祟真會係你首選??謝謝

引用:回覆+kingncool+的帖子 介唔介意講講點解

原帖由 alovea 於 15-10-25 發表
回覆 kingncool 的帖子

介唔介意講講點解祟真會係你首選??謝謝
近我住的地方。學校有資助有需要學生,又有联係中学。所以覺得好好。

回覆:whitepurin 的帖子

其實學校是用心良苦的。學校安排在平日黃昏面試,大家不就是不會撞其他星期六的面試?分批岀offer,大家就不用等至明年才知結果,不是很好嗎?
其次,小學一早已講明學位中70%會留比崇幼生,他們即使早早岀結果給他們,對其他人也無影響。
最後,大家真的相信所有學校會面試完4千幾6千才會排次序去收生?不太可能吧。可能其他學校也是以每個面試日去收某個額的學生,然後一次過公布。

其實七成係包埋有好多大抽獎後,唔要offer, call 返waiting 崇幼生。今年好多崇幼生都係waiting。

引用:其實學校是用心良苦的。學校安排在平日黃昏

原帖由 Kidultdaddy 於 15-10-25 發表
其實學校是用心良苦的。學校安排在平日黃昏面試,大家不就是不會撞其他星期六的面試?分批岀offer,大家就 ...
想請問下分批出offer是否未in的小朋友還有机会嗎?不用等其他人放棄才有?如果是,我就去試一試。

個人覺得未面試的當然有機會,不用等其他人放棄才補上的。每個小朋友都可以係非常有質素的,無人會咁快將某些小朋友歸類的。放心考吧,學校一定會預留學額比每天面試的。

點解你咁鍾情於呢間學校?

‹ 上一主題|下一主題