用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如何面對失敗⋯⋯
樓主: 麥子仲肥
go

如何面對失敗⋯⋯   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+air983+於+15-10-26+發表一共

原帖由 robotcop 於 15-10-27 發表
去年我幫個仔報左10,11間, 當見到第7,8間時仔仔問有冇學校收佢, 飛機學校收唔收.... 我同佢講, 要到6月先知 ...
謝謝

家長要先行調節

回覆 麥子仲肥 的帖子

Interview is just a matching game, don't use the interview results to judge our kids! Be faithful to him and yourself! Add oil! 

回覆:如何面對失敗⋯⋯

我都有時會因未有 offer 而 down down 地,不過我深一信我小朋友是未成功,而不是失敗。

共勉之

想當年有同樣經歷, 報5間只有一間後補, 個半年心情好受影響. 不過未到最後都仲有機會, 要相信明天真係會更好......!

Heiheibebe 發表於 15-10-27 15:49
想當年有同樣經歷, 報5間只有一間後補, 個半年心情好受影響. 不過未到最後都仲有機會, 要相信明天真係會更 ...
你好, 我想請教一下你指有機會的是否REJECT最终都有收? 還是後補的那間最終收你的孩子? 我真係好灰, 間間都unsuccessful.

Patient is golden

請問樓主所讀中學是 band 1 嗎?
入到心儀大學嗎?
在最 top 嘅公司工作嗎?
如果,其中答案係 "否", 你有給你父母鬧你嗎?
如果你父母不但沒支持,反而鬧你,你好過嗎?
仲有動力進步及接受其他挑戰?

醒目開學勳章

引用:間間都冇2nd+in,+一封又一封rejection+lett

原帖由 麥子仲肥 於 15-10-23 發表
間間都冇2nd in, 一封又一封rejection letter⋯⋯
自問小兒學術不錯,不過性格比較古怪⋯⋯
想講, 其實有的老師好眼厲的, 而有的小朋友性格是不適合interview, 如果駡他或者會令情況更差, 多點鼓勵吧!

引用:+本帖最後由+echanhl+於+15-10-27+18:53+編

原帖由 echanhl 於 15-10-27 發表

請問樓主所讀中學是 band 1 嗎?
咁重手

唔好鬧小朋友。其實現時真係好大競爭,亦都唔知學校嘅收生準則係!加油呀,其實其他媽媽都講得啱,係十多分鐘裏面又點能原全知道你小朋友個性??
唔好氣餒呀,加油💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼

引用:Quote:原帖由+air983+於+15-10-26+發表一共

原帖由 robotcop 於 15-10-27 發表
去年我幫個仔報左10,11間, 當見到第7,8間時仔仔問有冇學校收佢, 飛機學校收唔收.... 我同佢講, 要到6月先知 ...
飛機學校,我的小朋友都因為這樣野而鐘意佢。可惜佢只收到reject! 係心灰的,係心傷的,但考直私,有太多原因影響學校收生。所以,家長不用太在意。我也在學習中,大家一齊努力。

回覆:echanhl 的帖子

有時就是你說的都是「是」,才讓自己更無奈!點解他唔得呢?如果我可以代他去考就好了!

加油!必要時大抽獎,香港唔會冇書讀

回覆:麥子仲肥 的帖子

我奉行一個原則, 無論面試成功與失敗, 都不告訴孩子, 以免他灰心和失去自信.

到最後, 無論是直私或官津, 我們都會告訴他爸爸媽媽已為他選了最適合他的學校. 讓他開開心心去讀就好了.

這個殘酷的遊戲, 我覺得所有壓力就由父母承受就夠. 要五歲的小朋友來承受, 真是有點太殘忍. 我認為愉快的童年是父母能給孩子最佳而且最重要的禮物, 他將會終身受用.

當年我看那齣電影 "一個快樂的傳說" 的時候, 我未有小孩. 到今天有了小孩, 才真正明白到故事的意義.

布希亞  This is the best way  發表於 15-11-11 02:12
布希亞  Good  發表於 15-11-11 02:12

回覆:frederickw 的帖子

非常同意,我也是這樣做的。

引用:間間都冇2nd+in,+一封又一封rejection+lett

其實報學校都要有技巧。你的保險線、目標線和超標線是什麼?如只報超出小朋友能力的一線學校,最後可能一敗塗地。目標學校進級的機會率只是一半半,所以都係報定保險些的私校,最好可以lucky draw.

我仔12月細b,考前已不抱期望地取玩,當然到目前都無offer在手,好明白樓主的感受。我自己都在旁觀察,孩子到底欠甚麼?有些陋習從前得過且過,今天明白要從緊處理,有時就會有衝突,自己謹記一切對事不對人,每天進步一點點就可以了。

‹ 上一主題|下一主題